İNTERNET KULLANIMININ TEKNOLOYİ ANLAMAYA ETKİSİ: ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN ÖZEL BİR DURUM ÇALIŞMASI

Yaşadığımız çağı anlamanın yolu, öncelikle teknolojiyi ve onun boyutlarını tanımaktan geçmektedir. Bilim ve teknolojideki gelişmeleri yakından izleyerek onlardan yararlanabilmek çağdaş toplum olmanın ön koşuludur ve toplumun bütününü ilgilendirir. Bu araştırmada öğretmen adaylarının günlük yaşamlarında kullandıkları kablolu telefon, cep telefonu ve sıkça duydukları son tıbbi görüntüleme cihazlarından ultrasonografi, mağnetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi (BT) cihazlarının çalışma prensiplerini ne derece bilebildikleri ve bu sonuçların internet kullanımları, cinsiyet, bölüm ve sınıflara göre değişip değişmediğinin belirlenmesi,internet kullanımlarını etkileyen faktörlerin ortaya çıkarılması amacı ile yapılmıştır. Üniversitede değişik bölümlerde öğrenim gören 1. ve 4. sınıflardan 629 öğretmen adayı çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmada tarama (Survey) yöntemi kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket yardımıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler frekans dağılımı, yüzde ve X2(KiKare) testi ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kız ve erkek öğretmen adaylarının %54 ü kablolu telefonlarda iletişimin ses ve ışık dalgası ile olduğunu düşünmektedirler. Öğretmen adaylarının %40 ı cep telefonlarında iletişimin yine ses ve ışık dalgası ile olduğunu düşünmektedirler. Sıkça kullandıkları hatta ellerinden düşürmedikleri bu teknoloji cihazının çalışma prensibini yanlış bilmeleri düşündürücüdür. Öğretmen adaylarının büyük çoğunluğu ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve MR cihazının da çalışma prensibini bilmemektedirler. Kablolu telefonlar, cep telefonları, bilgisayarlı tomografi cihazı, MR cihazı ile ilgili sorulara verilen doğru cevaplar ile internet kullanımları arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiş internet kullanan öğretmen adayları bu sorulara daha doğru cevap vermişlerdir (X2 =10,049; sd=2, p=0,007<0,05)

Milli Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-5600
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1973
  • Yayıncı: Milli Eğitim Bakanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

KİMYA ÖĞRETMENLERİNİN ORTAÖĞRETİM KİMYA ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANABİLİRLİĞİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

Tamer YILDIRIM, Nurtaç CANPOLAT

ÖRGÜTSEL ADALET İLE İŞ DOYUMU ARASINDAKİ İLİŞKİ: EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ

Ferudun SEZGİN, Yılmaz YILDIZHAN

İNTERNET KULLANIMININ TEKNOLOYİ ANLAMAYA ETKİSİ: ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN ÖZEL BİR DURUM ÇALIŞMASI

Hatice GÜZEL

AİLE ZİYARETLERİNİN ÖĞRENCİLERİN OKULUNA VE AİLESİNE YÖNELİK TUTUMUNA ETKİSİ

Eren ERTÖR, Mesut ÖZTÜRK, Abdullah KAPLAN

TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ ADAYLARININ OKUMA HIZ VE ANLAMA DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Erhan DURUKAN

FEN VE TEKNOLOJİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİNİN ÖĞRETMEN YETİŞTİRME PROGRAMLARINDA KAZANDIRILMALARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Mustafa ERGUN

SINIF TEKRARI YAPAN VE YAPMAYAN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK GÜDÜLENME VE KAYGI DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Ahmet BEDEL

ÖĞRETİMDE PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME DERSİNİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMEN ÖZ-YETERLİK ALGISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Hakan KURT, Gülay EKİCİ, Özlem AKSU, Murat AKTAŞ, Ahmet GÖKMEN

ARİSTOKRASİYE EĞİTİMSEL BİR BAKIŞ: POSTMODERNİZMDE EŞİTSİZLİĞİN DÖNÜŞÜMÜ

Selma DÜNDAR

EMİN RECEP GÜREL’İN DERGİLERDE KALAN KALEM MAHSULLERİNDEN ON İKİ ŞİİRİ VE TERBİYEVÎ BİR MONOLOGU (ŞİİRLERİNE YENİ EKLER II)

Ersin ÖZARSLAN