Hakan Olgun, Hz. Musa’nın Muhalefeti: Horus’u Öldürmek (İstanbul: MilelNihal, 2021).

Hakan Olgun’un MilelNihal yayınlarından çıkan Hz. Musa’nın Muhalefeti: Horus’u Öldürmek adlı kitabı hem Dinler Tarihi hem de Tefsir araştırmacılarını bu alana yönlendiren çalışmalardan biri olarak yakın zamanda raflarda yerini aldı. Olgun’un kitabı giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ana hatlarıyla Mısır mitolojisine değinilmiş, ikinci bölümde Mısır’da İsrailoğullarının tarihçesi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde İsrailoğullarının Mısır’dan çıkışı konu edilmiş, dördüncü bölümde ise Çıkış kıssasının anlamı üzerinde durulmuştur. Beşinci ve son bölümde ise Kur’an’daki tarihsel bağlam tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Musa, Antik Mısır, Sihir, Maat, Horus

Hakan Olgun, Hz. Musa’nın Muhalefeti: Horus’u Öldürmek, MilelNihal Yayınları, İstanbul 2021.

Published by MilelNihal publications, Hakan Olgun's book The Opposition of Moses: To Kill Horus has recently taken its place on the shelves as one of the studies that led both the History of Religions and Tafsir researchers to this field. Olgun's book consists of an introduction and five chapters. In the first part, Egyptian mythology was mentioned with its main lines, and in the second part, the history of the Israelites in Egypt was discussed. In the third chapter, the Exodus of the Israelites from Egypt is discussed, and in the fourth chapter, the meaning of the Exodus story is emphasized. In the fifth and last chapter, the historical context in the Qur'an is discussed.

___

  • Baki Adam, Yahudilik ve Hıristiyanlık Açısından Kur’an’ın Tartışmalı Konuları, Pınar Yayınları, İstanbul 2011.
  • Yasin Meral, Samiri’nin Buzağısı, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2018
  • Tolga Savaş Altınel, “Kur’an’ın Kavram ve Bağlam Hassasiyetine Bir Örnek Olarak İdris Peygamber”, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 61 (2020), ss. 1-29.
  • İbrahim Emre Şamlıoğlu, “Antik Mısır Mitolojisinde Apep-Ra Düellosu ve Hz. Musa’nın Yılana Dönüşen Asası: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme”, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 61 (2020), ss. 31-57.
  • Mukadder Sipahioğlu, “Tevrat ve Kur’an’ı Antik Mısır Düşüncesi Işığında Okuma: Hz. Musa’nın Yılana Dönüşen Asası”, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 19:2 (2020), ss. 913-947.
  • Hüseyin Yakar, “Kur’an’da Firavun ve Kavminin Başına Geldiği Belirtilen Musibetlerin Tefsir Kaynakları, Tevrat ve Bilimsel Veriler Üzerinden Değerlendirilmesi”, Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi 5:2 (2019), ss. 949-953.