Birbirine Tezat İki Farklı İsa Portresi “Paskalya Öncesi İsa versus Paskalya Sonrası İsa”

Bilindiği üzere tarihsel bir figür olarak Galileli bir Yahudi olan İsa, ölümünden sonra geliştirilen Hıristiyan geleneğinin merkezi bir figürü olarak Tanrı’nın insan bedeninde kendini insanlığa açması anlamında ‘Tanrı’nın yüzü” ve nihayetinde dördüncü yüzyılda geliştirilen İznik İman Bildirgesinin ifadesiyle de Kutsal Teslisin ikinci unsuru olarak kabul edilmeye başlanmıştır.  Bu durum, Hıristiyan araştırmacıları aşağıdaki soruların yanıtını aramaya sevk etmiştir: Nasıl oldu da Galile’li bir köylü olan ve yaşamı boyunca insanları Tanrı’ya ibadet etmeye çağıran  İsa, ölümünden sonra kendisine ibadet edilmeye başlanan Tanrı ile aynı cevhere sahip bir varlık konumuna yükseltilmiştir?  Bu ve benzeri soruları yanıtlamak için Hıristiyan bilim adamları bazı kavramlar geliştirmiştir. Bu çerçevede günümüzün önde gelen tarihsel İsa araştırmacılarından Marcus J. Borg ilk yüzyılda Filistin bölgesinde yaşayan Galileli köylü bir Yahudi olan tarihin İsa’sını ifade etmek için Paskalya Öncesi İsa kavramını ve çarmıh sonrası dönemde Hıristiyan geleneği ve tecrübesinde ortaya çıkan imanın Mesih’ini ifade etmek için de Paskalya Sonrası İsa kavramını geliştirmiştir. Bu yazıda söz konusu bu kavramların ifade ettiği İsa portrelerin okuyucuya sunarak bu İsa portrelerinin Hıristiyan geleneği üzerindeki etkisini tartışacağız. 

Two Opposite Portrait of Jesus: Pre-Easter Jesus Versus Post-Easter Jesus

As is well know as a figure of history, Jesus was a Galilean Jew. But as the central figure of the Christian tradition which developed after him, he has been started to be considered as “the face of God”, the decisive disclosure of God and ultimately in the language of the fourth century Nicene Creed, the second person of the Holy Trinity. How did this transformation happen? What was the process whereby a Galilean Jewish peasant became of one substance with God? In order to answer these and similar questions prominant Christian scholars have developed some concepts. In doing so, Marcus J. Borg has formulated two important concepts namely pre-Easter Jesus and post-Easter Jesus. While the pre-Easter Jesus refering to Jesus of Nazareth, a first century Galilean Jew, the post-Easter Jesus refers to Jesus of Christian tradition and experience. In this article first of all we define two portrait of Jesus by explaining what these two concept mean and then we discuss their possible imlications on the Christian faith.

___

  • Aydın, Mahmut, (2007). Two Opposite Portrait of Jesus: Pre-Easter Jesus Versus Post-Easter Jesus, Milel ve Nihal, 4 (1), 143-156.