Bilal Toprak Din Arkeolojisi ve Göbekli Tepe -Disiplinlerarası Eleştirel Bir Yaklaşım- (İstanbul: MilelNihal Yayınları,2020)

Disiplinlerarası çalışmaların gerekliliğine atıf yapan Din Arkeolojisi ve Göbekli Tepe isimli kitap, arkeoloji ile dinler tarihi disiplinlerinin ortak çalışması gerektiğini ve ortaya çıkarı-lan buluntuların beraber yorumlanması gerektiğini söyleyen bir ya-pıttır. Göbekli Tepe üzerine yapılan ilk doktora tezi olma özelliği tezinin kitaba dönüştürülmüş hâli olan bu eser, aynı zamanda Türkiye’de din arkeolojisi alanındaki ilk çalışma olma özelliğine de sahip. Dolayısıyla eser, alana yeni bir soluk getirecek ve yeni tartışmaları gündeme getirecek niteliktedir. Eser hem arkeolojik kuram, te-ori, kavram ve yaklaşımları eleştirel bir düzlemde irdelemekte hem de Göbekli Tepe üzerine klasik arkeolojik yaklaşımların ötesinde oldukça etkili etkili olduğunu düşündüğüm yaklaşımlar sunmaktadır. Bilal Toprak’ın, Din Arkeolojisi ve Göbekli Tepe – Disiplinlerarası Eleştiriel Bir Yaklaşım- isimli eseri, arkeologlar ve dinler tarihçiler arasında yapılabilecek iş birliği ile ortak bir dilin oluşturmasına olanak sunacaktır. Bu durum, belki de arkeoloji ile diğer sosyal bilimlerin barışmasına destek olacak ve ortak çalışmalar ile bilginin daha da derinleştirilmesini sağlayacaktır.

___

  • Bilal Toprak Din Arkeolojisi ve Göbekli Tepe – Disiplinlerarası Eleştirel Bir Yaklaşım- , MilelNihal Yayınları, İstanbul, 2020,s.335.