Zaman Yönetimi Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili

Zaman yönetimi, bireylerin iş hayatında, günlük hayatında ve boş anlarında dahi zamanını nasıl organize edip daha iyi yöneteceğine dair öğretici bir araç olup Danimarka’da ortaya çıkmış ve oradan dünyaya yayılmıştır. Zaman yönetimi, bireyin başarıyı yakalamak için yürüttüğü faaliyetleri ve hayatındaki bir dizi planı kişinin kendisine göre makul biçimde uygun vakitlerde uygulamasıyla oluşmaktadır. Bibliyometri tekniği; herhangi bir alanda yayınlanmış olan makale veya tez gibi bilimsel araştırmaların içerik ve istatiksel bakımından incelenmesidir. Bununla birlikte mevcut çalışmaların niceliksel olarak değerlendirilmesinde ve aynı zamanda araştırılan konuya genel bakış sunabilen bir yöntemidir. Bu çalışmada zaman yönetimi ile ilgili yayınlanmış tüm tezlerin bibliyometrik profilini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma amacını karşılayabilmek adına YÖK Ulusal Tez Tarama Merkezinden yararlanılmıştır. Tarama süreci 6 Haziran 2021 ve 30 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Araştırma sonuçlarına göre zaman yönetimi konulu tezler en çok eğitim ve öğretim alanında yayımlanmıştır. Yüksek lisans düzeyindeki tezlerin oldukça fazla olduğu ve son yıllarda artış gösterdiği elde edilen diğer sonuçlardan biridir.

___

  • Akatay, A. (2003). Örgütlerde zaman yönetimi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (10), 281-300.
  • Akgemci, T., Çelik, A., Aydoğan, E., & Akatay, A. (2003). Zaman Yönetimi ve Yönetsel Zamanda Etkinlik. Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Akgöl, Y., & Ayazlar, G. (2021). Turizm ve Festival İlişkisine Yönelik Araştırmaların Bibliyometrik Haritalandırılması (1975-2020). Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 1369-1387.
  • Alimanoğlu, Ç., & Çolakoğlu, Ü. (2021). Türkiye’deki Turizm Rehberliği Konulu Lisansüstü Tez Çalışmalarının Bibliyometrik Profili (1998-2018). Journal Of Travel And Tourism Research, 51-67.