ULUSAL YAZINDA OYUN TEORİSİ ÜZERİNE GENİŞLETİLMİŞ BİR LİTERATÜR TARAMASI

İlk çalışmaları 17 y.y. da görülen etkin karar verme yöntemlerinden birisi olan Oyun Teorisinin temel prensibini oyunu oluşturan oyuncuların verdikleri kararlar doğrultusunda stratejik bir şekilde hareket ederek kendileri için en karlı duruma getirme çabaları oluşturmaktadır. Eski dönemlerden bu yana kullanım alanlarını hızla genişleten ve gelişimini günümüzde devam ettiren oyun teorisi kendine özgü özellikleri ile disiplinler arası bir yaklaşımdır. Oyun teorisi matematiksel bir araç olup uygulamalı matematik, ekonomi, endüstri, biyoloji, yöneylem araştırması, mühendislik, genetik bilimler, felsefe, sosyal bilimler, bilgisayar bilimleri, spor gibi birçok anabilim dalında kullanılmaktadır. Bu çalışmada Dergipark’ ta 2008-2018 yılları arasında bulunan 34 yerli makale ve Yöktez veri tabanında 2008-2018 yılları arasında yayınlanan 47 yerli tez incelenmiştir. İncelenen makale ve tezlerin ayrıntılı bir şekilde sınıflandırmaları yapılarak grafik ve şekillerle gösterilmiş sonrasında baz alınan ölçütler doğrultusunda değerlendirilmeye alınmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda oyun teorisi kullanım alanlarının ekonomi, işletme ve bankacılık ve finans alanlarında yoğunlaştığı ve 2015 ve 2017 yılları arasında yoğunluk kazandığı, en az çalışmanın ise 2018 yılında gerçekleştirildiği görülmüştür. Ayrıca çalışmaların daha çok nicel çalışmalar üzerinde toplanması ve nitel çalışmaların azlığı dikkat çekmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Oyun, Oyun Teorisi

AN EXPANDED LITERATURE REVIEW ON GAME THEORY IN NATIONAL LITERATURE

The first works of 17 y.y. The basic principle of Game Theory, which is one of the effective decision making methods seen in., is the efforts to make the most profitable situation for them by acting in a strategic way in line with the decisions of the players who make up the game. Game theory, which has expanded its usage areas rapidly since ancient times and continues its development today, is an interdisciplinary approach with its unique features. Game theory is a mathematical tool and it is used in applied mathematics, economics, industry, biology, operations research, engineering, genetic sciences, philosophy, social sciences, computer science, sports. In this study, 34 domestic articles in Dergipark between 2008-2018 and 47 domestic theses published in Yöktez database between 2008-2018 were examined. The articles and theses examined have been categorized in detail and shown in graphs and figures, and then evaluated according to the criteria. As a result of these evaluations, it was seen that game theory usage areas were concentrated in the fields of economics, business and banking and finance and gained intensity between 2015 and 2017 and the least work was done in 2018. In addition, it was noted that the studies were mostly concentrated on quantitative studies and the lack of qualitative studies.

___

  • Aktan, C.C. ve Bahçe, A.B. (2013). Kamu Tercihi Perspektifinden Oyun Teorisi. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, 5(2), 93-117.Başar, B. (2015). Doğu Akdeniz Doğal Gazının Türkiye-İsrail Etkileşimi Bağlamında Oyun Teorisi ile Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Harp Akademileri Stratejik Araştırmalar Enstitüsü.Camerer, C. F. (2003). Behavioral Game Theory: Experiments in Strategic Interaction. USA: Princeton University Pres.Dutta, P. K. (2001). Strategies and Games. Cambridge, Massachusetts, U.S.A: MIT Press.Evyapan, B. (2009). Oyun Teorisi ve İMKB’ de Sektörel Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Frıedmann, J.W. (1996). Game Theory with Applications to Economics. New York: Oxford University Pres.Mandelbrot, J. (5 Ağustos 2002). Oyun Teorisi Türkiye'ye Ne Kazandırır?. Turk.internet.com,Ağustos, http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=5127Neumann, J.V. ve Morgenstren, O. (1967). Theory of Games and Economic Behaviour. New York: John Wiley and Sons. Inc.Özer, O.O. (2004). Oyun Teorisi Ve Tarımda Uygulanması. Doktora Semineri, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.Öztürk, A. (2009). Yöneylem Araştırması. Bursa: Ekin Basım Yayın.Romp, G. (1997). Game Theory: Introduction and Applications. New York: Oxford University Pres.Sancak, Y. (2008). Borsa İşlemlerinde Oyun Teorisi Kullanımı. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.Shubik, M. (1989). Game Theory in The Social Sciences: Concepts and Solutions. London: The MIT Pres.Şahin, A. (2008). Risk Koşullarında Tarım İşletmelerinin Planlanması: Oyun Teorisi Yaklaşımı. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü.Zagare, F.C., (1989), Game Theory, Concepts and Applications. Beverly Hills, California: Sage Publications, Fourth Printing.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü