TARİHSEL AÇIDAN ULUSLARARASI KURUM/KURULUŞLARDA “EKONOMİK KALKINMA” VE “KADIN” İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - AN EVALUATION ON THE RELATIONSHIP BETWEEN “ECONOMIC DEVELOPMENT” AND “WOMEN” IN THE INTERNATIONAL INSTITUTIONS/ORGANISATIONS FROM HISTORICAL PERSPECTIVE

Klasik iktisatçıların büyük bir kısmı, kadınların irrasyonel ekonomik ajanlar olduğu iddiasındadır. Feminist iktisatçılar ise söz konusu geleneksel iktisadi düşünceyi, kadınların bilgi ve deneyimlerinin ekonomiye yansıtılamaması ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığına imkan tanımasından dolayı eleştirmektedir. Bu sebeple, feminist iktisatçılar ekonomiye kadın bakış açısını da dahil ederek ekonominin ve ilişkili kuramların yeniden gözden geçirilmesi ve sorgulanmasının, ekonominin ufkunu genişleteceği iddiasını taşımaktadır. “Kalkınma ve kadın” konusuna yönelik teorik yaklaşımların yanı sıra, “uluslararası kurum ve süreçlerde kalkınma ve kadın”a ilişkin değerlendirmeler de oldukça önemlidir. Son yıllarda, Dünya Bankası’nda yapısal uyumdan yoksulluğun azaltılmasına doğru bir paradigma kayması gözlenmektedir. Toplumsal cinsiyet ve kadın sorunlarına artan ilgi bu değişim sürecinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Dolayısıyla kadınların, hükümet politikaları vasıtasıyla ekonomik kalkınma plan, program ve projelerinin yanı sıra akademik çalışmalarda da yer alması önem arz etmektedir.  Bu bağlamda çalışmada, tarihsel perspektif içinde ekonomik kalkınmada kadının rolünün incelenmesi amaçlamaktadır. Bu noktadan hareketle, çalışma klasik yaklaşımdan bugüne kalkınma ve kadın değerlendirmelerini içeren literatüre ait temel eserlerin incelenmesi ve söz konusu çalışmaların toplulaştırılmış bir çerçevede ortaya koyulması temelinde şekillenmektedir. Bu bağlamda çalışmada öncelikle “kalkınma ve kadın” konusuna yönelik teorik yaklaşımlar tarihsel bir perspektifte değerlendirilmekte, daha sonra “uluslararası kurum ve süreçlerde kalkınma ve kadın” başlığına yönelik değerlendirmelere yer verilmektedir. 

___

  • Annan, K. A., (2000). We The Peoples: The Role Of The United Nations İn The 21st Century, The United Nations, New York.
  • Barker, D., K.-Kuıper, E. (2006). Feminist Economics And The World Bank, (Ed.) E. Kuiper Ve D. K. Barker, Feminist Economics And The World Bank -History, Theory And Policy, Routledge, New York.
  • Bodkın, R., G. (1999). Women’s Agency İn Classical Economic Thought: Adam Smith, (Ed.) H. T Mill Ve J. S. Mill, Feminist Economics, 5(1), 45-60.
  • Connelly, M. P., Tania Murray-Macdonald, M., Parpart, J. L. (2000). Feminism And Development: Theoretical Perspectives, J. L. Parpart, M. P. Connelly, V. E. Barriteau (Eds.) Theoretical Perspectives On Gender And Development. Idrc Books, Ottawa.
  • Ccıc, (1991). Two Halves Make A Whole: Gender Relations İn Development, Canadian Council For International Cooperation.
  • De Groot, J. (1991). Conceptions And Misconceptions: The Historical And Cultural Context Of Discussion On Women And Development, (Ed.) Haleh A., Women, Development And Survival In The Third World, 107- 135, London And New York: Longman.
  • Eroğlu, Ö., İşler, R. (2006). İktisat Düşüncesinde Farklı Bir Bakış: Feminist İktisat, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Ertürk, Y. (1996). Alternatif Kalkınma Stratejileri: Toplumsal Cinsiyet, Kadın Ve Eşitlik. Odtü Gelişme Dergisi, 23(3), 341- 356.
  • Ferber, M. A.-Nelson J. A. (1993). Beyond Economic Man – Feminist Theory And Economics. Chicago, The University Of Chicago Press.
  • Forget, E. L. (1997). The Market For Virtue: Jean- Baptiste Say On Women İn The Economy And Society”, Feminist Economics, 3(1), 95-111.
  • Forsythe, N., Korzenıewıcz, R. P.- Durrant, V. (2000). Gender Inequalities And Economic Growth: A Longitudinal Evaluation. Economic Development And Cultural Change, 48(3), 573-618.
  • Jacobsen, J. P. (2007). The Economics Of Gender. Third Edition, Blackwell Publishing, Usa.
  • Kuıper, E., Barker, D., K. (2006). Feminist Economics And The World Bank -History, Theory And Policy, Routledge, New York.
  • Lansky, M. (2000). Gender, Women And All The Rest. International Labour Review, 139(4), 481-505.
  • Memmedova, M. (2000). İktisadi Kalkınmada Kadının Rolü Ve Türkiye Ve Azerbaycan Karşılaştırması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Palaz, S. (2005). Toplumsal Cinsiyet Ve Kalkınma: Kalkınmada Kadının Yeri, (Ed.) M. Kar Ve S. Taban, İktisadi Kalkınmada Sosyal, Kültürel Ve Siyasal Faktörlerin Rolü. Ekin Kitabevi, Bursa.
  • Parpart, J. L., Marchand, M. H. (1995), Feminism / Postmodernism / Development, Londra: Routledge.
  • Pujol, M. A. (1992), Feminism And Anti-Feminism İn Early Economic Though, Aldershot, U.K. Elgar.
  • Pujol, M. A. (1995). Into The Margin!, (Ed.) E. Kuiper Ve J. Sap, Out Of The Margin: Feminist Perspectives On Economic Theory, Routledge, New York.
  • Serdaroğlu, U. (1999). Feminist İktisat’ın Bakışı (Postmodernist Mi?), Sarmal Yayınevi, İstanbul.
  • Sınghal, R. (2003). Women Gender And Development: The Evolution Of Theories And Practise. Psychology And Developing Societies,15(2), 165-185.
  • Smıth, A. (1985); Ulusların Zenginliği, Cilt 1, Alan Yayıncılık, Çeviren: Ayşe Yunus Ve Mehmet Bakırcı, İstanbul, (Eserin Orijinal Baskısı:1776).
  • Smıth, A., (2002), Ulusların Zenginliği, Cilt 2, Alan Yayıncılık, Çeviren : M. Tanju Akad, (Eserin Orijinal Baskısı:1776).
  • Strober, M. H. (1994). Rethinking Economics Through A Feminist Lens”, Papers And Proceedings Of The Hundred And Sixth Annual Meeting Of The American Economic Association (May, 1994), The American Economic Review, 84(2), 143-147.
  • Tbmm, (1995), Birleşmiş Milletler Pekin Deklarasyonu Ve Eylem Planı, Dördüncü Dünya Kadın Konferansı, (Http://Www.Tbmm.Gov.Tr/Komisyon/Kefe/Docs/Pekin.Pdf).
  • Tınker, I. (1997). The Making Of A Field: Advocates, Practitioners And Scholars”, (Ed.) N. Visvanathan, L. Duggan, L. Nisonoff, N. Wiegersma, The Women, Gender And Development Reader, Zed Books Ltd., London.
  • Undp, (1995), Human Development Report, Oxford University Press, New York.
  • Waterson, A. (1965). Development Planning: Lessons Of Experience, The John Hopkins University Press.
  • Wıllıams, M. (2006). Why Feminist Economists Should Pay More Attention To The Coherence Between The World Bank And The Wto, (Ed.) E. Kuiper Ve D. K. Barker, Feminist Economics And The World Bank -History, Theory And Policy, Routledge, New York.
  • Yavuz, G. ve Serdaroğlu, U. (2010), Kalkınma Ve Kadın (Veya Toplumsal Cinsiyet) İlişkilendirilişinin Değişimindeki Kavşaklar, (Ed.) U. Serdaroğlu, İktisat Ve Toplumsal Cinsiyet, Efil Yayınevi, Ankara.
  • Young, K., (1993). Planning Development With Women: Making A World Of Difference, London: Macmillan.
  • Yumuş, A. (2011). Kalkınma Planları Çerçevesinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Anlayışının Ekonomik, Toplumsal Ve Siyasal Boyutları, T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

DENİZLİ-KAKLIK LOJİSTİK KÖYÜNÜN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRMESİ - EVALUATION OF DENIZLI-KAKLIK LOGISTICS VILLAGE WITH SWOT ANALYSIS

Mustafa BAYHAN, Mevhibe TÜRKMEN, Duygu KEPE

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE POZİTİF/ NEGATİF DUYGU VE SOSYAL DESTEĞİN İNCELENMESİ: MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ - EXAMINATION OF POSITIVE- NEGATIVE AFFECT AND SOCIAL SUPPORT AMONG COLLEGE STUDENTS: SAMPLE OF MEHMET AKIF ERSOY UNIVERSITY FACULTY OF ECONOMIC

Melek ZUBAROĞLU YANARDAĞ

MESLEK ETİĞİ VE MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ ETİK SÖZLEŞME ALGISININ KURAMSAL MODELİ - THE PROFESSIONAL ETHICS AND THEORETICAL MODEL OF THE ETHICAL CONTRACT ACCOUNTING PROFESSIONALS PERSPECTIVE

Osman TUĞAY, Muhammet Burak KILIÇ

MİKROKREDİ UYGULAMALARININ ETKİNLİĞİNİ ÜZERİNE BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI - A SCALE DEVELOPMENT STUDY ON THE EFFICACY OF MICROCREDIT APPLICATIONS

Özlem DEMİR

SEKÜLER VE ÇOKKÜLTÜRLÜ AVRUPA’DA GÖÇMENLER, MÜSLÜMANLAR VE MÜLTECİLER: SORUMLULUK-ZORUNLULUK EKSENİNE BİR PROJEKSİYON - MUSLIMS IN THE SECULAR AND MULTICULTURAL EUROPE: IS COEXISTENCE POSSIBLE?

Hasan Hüseyin AYGÜL

ÖZ KENDİLİK DEĞERLENDİRMESİNİN ÖZ LİDERLIK DAVRANIŞLARI ÜZERİNDE ETKİSİ: İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - THE EFFECT OF CORE SELF-EVALUATION ON SELF-LEADERSHIP: A STUDY ON PRIMARY SCHOOL TEACHERS

Özgür ARLI, Abdülkadir AVCI

TÜRKİYE’ DE MESLEKİ YETERLİLİKLER SİSTEMİ VE SENDİKALAR - VOCATIONAL QUALIFICATIONS SYSTEM AND TRADE UNIONS IN TURKEY

Verda CANBEY - ÖZGÜLER

İÇ GİRİŞİMCİLİĞİN YENİLİK VE EKİP YÖNETİMİ İLE İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - THE RELATIONSHIP OF THE INTREPRENEURSHIP AND INNOVATION: A RESEARCH ON BANK EMPLOYEES

Feriştah GÜNER, Celalettin SERİNKAN

DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE DİJİTAL ROZETLERİN KULLANIMI VE ÖĞRENEN GÖRÜŞLERİ - THE USE OF DIGITAL BADGES IN THE EVALUATION PROCESS AND LEARNERS’ VIEWS

Embiya ÇELİK, Serkan YILDIRIM, Abdullatif KABAN, Gürkan YILDIRIM

YÜKSEK-DÜŞÜK BAĞLAMLI İLETİŞİM İLE ÖRGÜTSEL MUHALEFET DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: AKADEMİSYENLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA -THE RELATIONSHIP BETWEEN HIGH-LOW CONTEXT COMMUNICATION AND ORGANIZATIONAL DISSENT BEHAVIORS: A RESEARCH ON SÜLEYMAN DEMİREL UNIVERSITY ACADEMIC STAFF

Dilruba İZGÜDEN, Ramazan ERDEM