PORTER MODELİNDEN GELİŞTİRİLEN YENİ BİR MODEL IŞIĞINDA SEKTÖREL KÜMELENME ANALİZİ - SECTORAL CLUSTERING ANALYSIS BASED ON THE PORTER MODEL: A STUDY IN THE BATI AKDENİZ REGION

Küreselleşme ve ekonomik değişim süreci, ulusal ekonomiler kadar yerel ekonomiler için de önemli bir dönüm noktasıdır. Günümüzde, aynı tür ürün veya hizmetler sunan çeşitli sektör ve bölgelerde işbirliğine dayanan oluşumlar görülmektedir. Kümeleme olarak da tanımlanan bu işbirliği yapıları, maliyet avantajı yaratma ve dolayısı ile rekabet edebilirliğin yükselmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Çalışmanın amacı, rekabet edebilirlik ile kümelenme kavramının ilişkilerini ve kümeleri oluşturan değer zincirlerinin birbiriyle bağlantılarını ortaya koymak ve araştırmaktır. Bu çalışma, derlenen verilerin analizinde kullanılan ve Porter modeline dayalı olarak geliştirilen yeni bir modelin tanımlanmasını ve uygulamasını içermektedir. Çalışmada, kümelenme özellikleri gösteren bölge veya sektör belirlenmekte ve işbirliği içindeki kuruluşlar belli kriterlere göre istatistiksel olarak değerlendirilmekte ve nihayetinde, bulgular yorumlanmaktadır. 

___

  • Akdağ, Recep - Mete, Mehmet - Emhan, Abdurrahim (2014), “Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünün Elmas Modeli ile Kümelenme Analizi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt.19, Sayı.2, (323-341).
  • Bakan, İsmail (2011). Çağdaş Yönetim Yaklaşımları İlkeler, Kavramlar ve Yaklaşımlar, Beta Yayınevi, İstanbul.
  • Başer, Hakan vd. (2012), “KOBİ’lerin İhracata Yönlendirilmesinde Kümelenme Modeli: Ankara Plastikçiler Kümesi”, Ekonomi Bilimler Dergisi, Cilt.4, No.2, (45-54).
  • BEBKA, “TR41 Bölgesi İlleri Kümelenme Analizleri 2012”,
  • http://www.bebka.org.tr/.../files/TR41_Bölgesi_İlleri_Kumelenme_Analizleri, (22.05.2015).
  • Duran, Gülhan (2016), “Kümelenme Düzeyi Üzerine Bir Araştırma: Bucak İlçesi Mermer Sektörü Örneği”, MAKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C:8, S:15, (147-163).
  • Eraslan, Hakkı – Karatas, Abdülmecit – Kaya, Hüseyin (2007). “Türk Plastik Sektörünün Rekabetçilik Analizi”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.11, (207-208).
  • Erol, Demet - Yıldırım, Kübra (2013), “Türkiye’de Kümelenme Yaşam Döngüsü: OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Örneği”, Verimlilik Dergisi, Cilt.2, Sayı.2, (39-62).
  • http://reflow.scribd.com/4ghezcy5a8dzg8a/images/image-1.jpg, (15.05.2012).
  • http://www.scribd.com/doc/21161006/turkiyede-kumelenmepolitikas%C4%B1n%C4%B1n-geli%C5%9Ftirilmesi-projesi,(15.05.2012)
  • İslamoğlu, A. Hamdi (2003), Bilimsel Araştırma Yöntemler, Literatür Yayıncılık, İstanbul.
  • Kalaycı, Şeref (2008), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kaplan, Mustafa (2009), “KOBİ’ler ve Kümeler”, MÜSİAD, Çerçeve Dergisi, Yıl 17, Sayı.51, (12-16).
  • Karayel, Selçuk (2010). Yenilikçi Bir Örgütlenme Modeli Olarak “Kümelenme” İle İşletme Performansı İlişkisi: Ayakkabıcılık Sektöründe Bir Araştırma, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Keskin, Hidayet (2009), Kümelenme ve Sektörel Bağlantıları Açısından Isparta İli Orman Ürünleri Endüstrisinin Değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Keskin, Hidayet ve Dulupçu, M. Ali (2009). “Kümelenme ve Sektörel Bağlantıları Açısından Isparta İli Orman Ürünleri Endüstrisinin Değerlendirilmesi”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.1, s.61.
  • “Kümelenme”, http://www.duyguguncesi.net/?p=6870, (11.03.2012).
  • Orhunbilge, Neyran (2000). Örnekleme Yöntemleri ve Hipotez Testleri, İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Yayınları, İstanbul.
  • Porter, Michael. E. (1990). The Competitive Advantage of Nations, Free Press, New York.
  • Porter, Michael E. (1998), Clusters and the New Economics of Competition, Harvard Business School Pres.
  • Sayın, Erol (2008). “Kümelenme Yaklaşımı ve Türkiye”, Ankara Sanayi Odası Büyüteç Dergisi.
  • Sipahi, Beril - Yurtkoru, E.Serra - Çinko, Murat (2008). Sosyal Bilimlerde SPSS’le Veri Analizi, Beta Yayınları, İstanbul.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN MUHASEBE EĞİTİMİNE BAKIŞ AÇILARINI BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: ANKARA ÜNİVERSİTESİ VE GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - A RESEARCH ON DETERMINING THE PERSPECTIVES OF HEALTHCARE MANAGEMENT DEPARTMENT UNDERGRADUATE STUDENTS ON ACCOUNTING EDUCATION: CASE OF

Seyhan ÇİL KOÇYİĞİT, Nazmiye EKİNCİ, Elif ERBAY

OSMANLI ŞAİRLERİNE GÖRE İDEAL DEVLET ADAMININ ÖZELLİKLERİ - FEATURES OF AN IDEAL STATESMAN FOR THE OTTOMAN POETS

Hasan Emir AKTAŞ

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÖĞRETİM SÜRECİNE İLİŞKİN ÖZYETERLİK İNANÇLARI - THE SELF-EFFICACY BELIEFS OF MUSIC TEACHER CANDIDATES REGARDING THE TEACHING PROCESS

Ebru TEMİZ

BOYUTSAL AÇIDAN MÜZİK - DYNAMIC OVERHEAD MUSIC

Mustafa KABATAŞ

HASTANE İŞLETMELERİNDE ETKİN STOK YÖNETİMİ: İLAÇ STOKLARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA - EFFECTİVE INVENTORY MANAGEMENT IN HOSPITAL ENTERPRİSES: AN APPLICATION FOR DRUG STOCKS

Sabit UYGUN, Vahit YİĞİT

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNDE HASTA VE ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ - PATIENT AND EMPLOYEE SATISFACTION IN KIRIKKALE UNIVERSITY MEDICAL FACULTY HOSPITAL

Funda ERDUGAN, Serap YÖRÜBULUT, Elçin ŞAHİN, Sevgi Y. ÖNCEL

HAVA TRAFİK KONTROL KAYNAKLI UÇAK KAZALARININ İNCELENMESİ - INVESTIGATION OF ACCIDENTS RELATED TO AIR TRAFFIC CONTROL

Suat USLU, Kadir DÖNMEZ

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNİN TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRMELERİ: YÖRESEL MUTFAK ÜRÜNLERİNİN SATINALMA SÜREÇLERİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA - SUPPLIER EVALUATION OF FOOD AND BEVERAGE BUSINESSES: A RESEARCH ON THE PURCHASING PROCESSES OF LOCAL CUISINE PRODUCTS

Serkan ŞENGÜL

ÖFKE VE YAŞAM DOYUMU ARASINDAKİ İLİŞKİDE AFFETMENİN DÜZENLEYİCİ ROLÜ - THE MODERATING ROLE OF FORGIVENESS IN THE RELATIONSHIP BETWEEN ANGER AND LIFE SATISFACTION

Turnel TOPBAŞOĞLU ALTAN, Asım ÇİVİTCİ

ÜRÜN TASARIMININ TÜKETİCİNİN ÜRÜNE YÖNELİK TUTUMLARI ÜZERİNE ETKİSİ: A MARKASI TÜKETİCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - PRODUCT DESIGN OF A CONSUMER ATTITUDES TOWARDS THE EFFECT OF THE PRODUCT: AN APPLICATION ON CONSUMER OF A BRAND

Pınar BACAKSIZ, N. Figen ERSOY