Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Müziksel Gelişim Özellikleri: Bir Literatür Derlemesi

Okul öncesi dönem, beyin gelişiminin ve sinaptik bağlantıların kurulma oranının en yoğun ve hızlı yaşandığı dönemdir. Dolayısıyla bireylerdeki müzikal değişimler ve gelişmelerinde, yoğun ve kalıcı etkiler bırakan ilk önemli dönemi olarak görülmektedir. Bu nedenle, okul öncesi dönem çocukların, müziksel gelişim özellikleri üzerine ulusal ve uluslararası alanda birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. Bu bağlamada bu çalışma, literatürde okul öncesi dönem çocuklarının müziksel gelişimlerini üzerine yapılmış araştırmaların sınıflandırılması ve değerlendirilmesinin yapılarak konuya özel sentezlere ulaşılması amaçlanmaktadır. Tarama sonucunda elde edilen çalışmalar, genelde müziksel gelişim özellikleri, özelde okul öncesi dönem altında sentezlenerek değerlendirilmiş belirlenen konu üzerindeki tartışmalı noktalar ve düşünsel analizler yeniden yorumlanmıştır. Literatür taramaya dayalı okul öncesi dönem çocuklarının müziksel gelişim özelliklerinin incelenmesini ve irdelenmesini yapılan bu araştırmada,  ülkemiz eğitim sistemi için bazı önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Artan, İsmihan - Bal, Servet, (1993). Okul Öncesi Dönemde Müziğin Gelişimi ve Etkinlik Örnekleri. Ya- Pa Yayınları, İstanbul.
  • Ayas, Alipaşa. (1995). Fen Bilimlerinde Program Geliştirme ve Uygulama Teknikleri Üzerine Bir Çalışma: İki Çağdaş Çağdaş Yaklaşımın Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı.11, (149-155).
  • Erden, Evin - Şeker, Serkan - Topoğlu, Onur. (2012). Music Education in Preschool Period. IJECER, Cilt.1, Sayı.2, (1-12).
  • Gooding, Lori - Standley, Jayne M. (2009). Musical Development and Learning Characteristics of Students: A Compilation of Key Points From the Research Literature Organized by Age. National Association for Music Education, Vol.30, Number.1, (32-45).
  • Güler, N. (2006). Okul Öncesi Öğretmenlerin Müzik Etkinliklerini Gerçekleştirme Durumları ve Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Hargreaves, David J. - Zimmermann, Marilyn P. (1992). Developmental Theories Of Music Learning. In R. Cowell (Ed.), Handbook of research on music teaching and learning (pp. 377–391). New York, NY: Schirmer Books.
  • Kandır, Adalet - Türkoğlu, Didem (2015). MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı’nın Müzikal Becerilerin Gelişimi Yönünden Değerlendirilmesi. Hacettepe University Faculty of Healt Sciences Journal, Vol.1 Number.12, (339-350).
  • Kılıç, Ilgım (2012). Okul Öncesinde Müzik Eğitimi-Etkinliklerle Uygulama Örnekleri. Pegem Akademi. Ankara.
  • Mayesky, Mary (2002). Creatıve Activities for Young Children. 7th Edition. Delmar Adivision Of Thomson Learning Printer in The U.S.A.
  • MEB Okul Öncesi Eğitim Programı (2013). T. C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Ömeroğlu, Esra - Ersoy, Özlem - Şahin, Fatma - Kandır, Adalet - Turla, Ayşe (2006). Müziğin Okul Öncesi Eğitimde Kullanılması. Kök Yayıncılık. Ankara.
  • Özmenteş, Gökmen. (2006). Bilişsel Müzikoloji ve Erken Dönem Müzik Eğitimi. Avrupa Birliği İle Bütünleşme Sürecinde İlköğretim Eğitimi.
  • Senemoğlu, Nuray (1998). Gelişim, Öğrenme ve Öğretim Kuramdan Uygulamaya. Spot Matbaacılık. Ankara.
  • Urfioğlu, Ayşe. (1998). Bebeklik ve Okul Öncesi Dönemde Müziğin Gelişimi ve Eğitimi. Ya-Pa Yayınları. İstanbul.
  • Uçan, Ali (1994). Müzik Eğitimi. Temel Kavramlar-İlkeler-Yaklaşımlar. Müzik Ansiklopedisi Yayınları. Ankara.
  • Uçan, Ali (2001). Okul Öncesi Müzik Eğitimi ve Programı, Müzik Öğretimi (Editör Ali Öztürk). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Yayınları. Eskişehir.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Siyasal Reklamda Ak Parti Hizmetlerinin Temsili: 7 Haziran Seçimlerinde Ak Parti’nin Gazete İlanlari Üzerine Bir Analiz- Ak Party’s Representation Of Services In Political Advertising: An Analysis Of Ak Party’s Newspaper Ads In The 7 June General Election

Tuba KALÇIK

Ortaokul Öğrencilerinin Yardım Arama Konusundaki Görüşleri - Help Seekıng On Opınıons Of Secondary School Students

Orhan VERGİLİ, Özlem TAGAY

Konaklama İşletmelerinde Çevre Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesine Yönelik Bir Uygulama - An Application On Accounted Of Environmental Costs In Accommodation Businesses

Hüseyin DALGAR, Furkan YILDIRIM

Terörün Kamu Harcamalarına Etkisi: İslam İşbirliği Teşkilatı’na Üye Ülkeler Üzerine Bir İnceleme - The Impact of Terrorism On Public Expenditures: A Study On The Organization Of Islamic Cooperation Member Countries

Nihat IŞIK, Fatih DEMİR, Efe Can KILINÇ

Türkiye Sağlık Sisteminin Finansal Sürdürülebilirliğine Yönelik Bir Uygulama- An Application About Financial Sustainability of Turkey Health System

Özlem ÖZER, Hasan Hüseyin YILDIRIM

Örgütsel Değişim Yönetimi ve Bir Uygulama-Organizational Change Management and An Emprical Study

Murat BAY, Selahattin AKPINAR

Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Müziksel Gelişim Özellikleri: Bir Literatür Derlemesi

Gökay YILDIZ, Zeki NACAKCI

Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği - Financial Sustainability of University Hospitals

Vahit YİĞİT, Arzu YİĞİT

Çadırkent Yer Seçimi Problemi İçin Bir Atama Modeli: Isparta Örneği - An Assignment Model For Shelter Site Selection Problem: A Case Of Isparta

Yusuf ŞAHİN, Fatma Gül ALTIN

Kamu Denetçiliği Kurumu Kurumsal Algı Ölçeği (KDKKAÖ) Geçerlilik Ve Güvenilirlik Çalışması- The Ombudsman Institution Corporate Perception Scale (OICPS), Validity And Reliability Study

Ümmühan KAYGISIZ