NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİNDE ÖĞRENCİLERİN ÜNİVERSİTE TERCİH NEDENLERİNİN TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Günümüzde hızlı gelişme ve değişmeler nedeni ile her şeyde olduğu gibi adayların üniversite, fakülte, bölüm ya da program tercihlerinde de çeşitlilikler oluşmuştur. Bu çalışmada, öğrencilerin üniversite seçiminde etkili olan faktörlerin neler olduğunu belirlemeye çalışmıştır. Adayların üniversite tercihlerinde; üniversite, fakülte, bölüm, program, tanıtım, aile, puan veya üniversitenin bulunduğu şehir gibi birçok faktör etkili olabilmektedir. Özellikle yeni kurulan üniversiteler, yerleşmiş ve büyük üniversitelere göre birçok konuda daha dezavantajlı olabilmektedir. Çalışma kapsamında, adayların üniversite tercihinde etkili olan faktörleri ölçmeye yönelik 62 değişkenli bir ölçek oluşturulmuş ve 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde okuyan 1. sınıf öğrencilerinin tamamına anket uygulanmıştır. Anket sonuçlarına göre öğrencilerin üniversite tercihlerinde en önemli faktörlerin üniversitedeki eğitim-öğretim kalitesi ve mezunların iş bulma imkânları olduğu ortaya çıkmıştır. Tercihte en az etkili faktörün ise ailesinin bulunduğu kentte olması olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrenciler için ilin ekonomik şartlarının uygunluğu ve üniversitenin konumu da oldukça etkili bir faktör olarak belirtilmiştir.

A STUDY FOR DETERMINATION OF THE STUDENTS' UNIVERSITY PREFERENCE REASONS IN NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR UNIVERSITY SAMPLE

Nowadays, due to rapid developments and changes, there has been diversities in the university candidates’ university, faculty, department or program preferences as well as in everything else. The effective factors in the university preferences of students were examined in this study. There might be effective many factors such as university, faculty, department, program, advertisement, family, exam scores or the city where the university is located in the candidates' university preferences. Especially, newly-established universities can have many disadvantages comparing to long-established üniversities. Within the scope of the study, a scale with 62 variables was formed to measure the factors that are effective in the preference of candidates and a survey was applied to all first grade students in Niğde Ömer Halisdemir University in the 2016-2017 Academic Year. According to the results of the survey, it was found out that the most important factors in the university preferences of the students were the quality of education in the university and the employment opportunities of the graduates. The least effective factor in the students' preferences was the presence of students are in the city where the family is located. The suitability of the economic conditions of the province and the location of the university were also considered as the effective factors for the students.

___

  • Apaydın, Ç. ve Seçkin Kapucu, M. (2017), “Üniversiteyi Tercih Etme, Akademik İtibar ve Sosyal Etkinlik Arasındaki İlişki: Akdeniz ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Lisans Öğrencileri Örneği”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Cilt 23, Sayı 2: 199-222.
  • Coşar, M. (2016), “Üniversite Tercihinde Öğrencileri Etkileyen Faktörler”, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, Aralık, Cilt:5, Özel Sayı, Makale No: 01:1-5.
  • Çoşkun, R., Altunışık, R., Bayraktaroğlu, S. , Yıldırım E., Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı, Sakarya Kitapevi, Adapazarı, 2015
  • Çatı, K., İştar E. ve Özcan, H. (2016) “Üniversite Tercihlerine Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi: Türkiye Genelinde Bir Alan Araştırması”, Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 2, Ağustos:163-177.
  • Erol, A., Yergin H. ve Mercan, M. (2012), “Üniversite Öğrencilerinin Üniversite Tercihlerinin Belirleyicileri: Hakkâri Örneği”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, Cilt 4, No 2: 1-10.
  • Gavcar, E., Bulut, Z. A. ve Karabulut, A. N., (2005), “Öğrencilerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini Tercih Nedenleri ve Beklentileri (Muğla Üniversitesi Örneği)”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl:4, Sayı:7, Bahar, Sayı:1: 21-39.
  • Gürdoğan, A., (2016), “Öğrencilerin Üniversite Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Ortaca Örneği”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 42, Şubat: 1238-1246.
  • Koçer, S., (2017), “Kurumsal Web Sitelerinin Kurum Kimliği Açısından İncelenmesi: En Çok Tercih Edilen Üniversiteler Üzerine Bir Analiz”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 10 Sayı: 53: 756-772.
  • Köksal, K. (2016), “Üniversite ve Meslek Tercihini Etkileyen Unsurlara Yönelik Bir Alan Araştırması”, Kara Harp Okulu Bilim Dergisi, Aralık, Cilt: 26, Sayı: 2: 39-69.
  • Kuzu, Y., Sıvacı S.Y. ve Kuzu O. (2018), “Üniversite Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin İkili Karşılaştırması” Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 37:128-156.
  • Owen, Korkut, F., Kepir, D., Özdemir, S., Ulaş, Ö., Yılmaz, O., (2012), “Üniversite Öğrencilerinin Bölüm Seçme Nedenleri”, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 8, Sayı 3, Aralık: 135-151.
  • Özcan, H (2019), “Öğrencilerin Üniversite Tercihlerine Etki Eden Faktörler Üzerine Türkiye Geneli Bir Araştırma”, https://www.egitimajansi.com/haber/ogrencilerin-universite-tercihlerine-etki-eden-faktorler-uzerine-turkiye-geneli-bir-arastirma-haberi-66012h.html (Erişim Tarihi: 03.01.2019)
  • Sertel, E., Yıldırım, H. ve Akyol Özmen S. (2017), “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Okul Tercih Sebepleri ve Uyum Durumları: Sivrihisar Örneği”, 4. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sosyal ve Teknik Bilimler Kongresi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 11-13 Mayıs, Burdur: 79-93.
  • Şahin, İ., Zoraloğlu, Y. R., & Şahin Fırat, N. (2011). “Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Amaçları, Eğitsel Hedefleri, Üniversite Öğreniminden Beklentileri ve Memnuniyet Durumları”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 17(3): 429-452.
  • Torlak, Ö. ve Doğan, V. (2011), “Üniversite Adaylarının Üniversite Marka Algılarının Üniversite Tercihlerine Etkilerinin Ölçümü: Eskişehir Örneği”, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt: 12, Sayı:1: 97-113.
  • Yakar, L., Odabaş, M. ve Gündeğer, C. (2016), “Üniversite Öğrencilerinin Üniversiteyi Seçme Nedenlerinin İkili Karşılaştırma Yöntemiyle Ölçeklenmesi (Hacettepe, Siirt ve Aksaray Üniversiteleri Örneği)”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:38: 189-201.
  • Yaman Tuncalı, T. ve Çakır, Ö. (2017), “Üniversite Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Seçime Dayalı Konjoint Analizi ile Belirlenmesi”, MAKÜ-Uygulamalı Bilimler Dergisi, 1(1): 65-84.
  • Yavuzer, H ve Kahraman, A. B.(2014) “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Öğrenci Profili”, Cappadocia Journal of History and Social Sciences, No 3: 23-34.
  • Zengin, B. ve Uzut, İ. (2017). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Üniversite Tercihlerini Etkileyen Nedenler: İstanbul Vakıf Üniversiteleri Örneği, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt.1, Sayı:3:16-30.
  • https://oidb.asbu.edu.tr/sites/idari_birimler/oidb.asbu.edu.tr/files/inlinefiles/yok_un_tercih_anketi_sonuclandi.pdf (Erişim Tarihi: 06.03.2019)
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü