KİTAPLAŞTIRILAN ÇİZGİ YAYINLARIN EĞİTSELLİĞİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Televizyonun yaygınlaşması ve hayatımızda büyük yer kaplamasıyla sadece bizleri değil çocuklarımızı da büyük ölçüde etkilemiştir. Çocuklara yönelik kanallar, çocuk programları ve çizgi filmlerle çocukları kendilerine bağımlı hale getirmeyi başarmıştır. Çocukların gelişim dönemlerinin en önemlisi olan 0-6 yaş aralığında gelişimlerini olumsuz etkileyecek her türlü etkenden onları uzak tutmak gerekir. Bilinçli bir ebeveyn veya eğitimci tarafından kontrol edilemeyen televizyon izleme saatleri, gelişigüzel izletilen programlar ve çizgi filmler çocukların bedensel-duygusal-sosyal-dil gelişimlerine zarar verecektir. Teknoloji çağında yaşarken çocuklarımızı bu ürünlerden kopuk yetiştiremeyiz. Ailenin çocuklarının gelişimi ve yaşını göz önünde bulundurarak izlettikleri kaliteli programların olumlu etkilerinin olduğunu da belirtmek gerekir. Bilinçli bir medya okuryazarlığı ile çocuklarımızın seçici olmalarını, doğru ve yararlı programları ayırt edip izlemelerini sağlayabiliriz. Çizgi film karakterlerine ait hikâyelerin kitaplaştırılması olayı farklı bir boyuta taşımaktadır. Çocukların sevdiği çizgi film karakterlerinin hikâyelerini okumak okuma alışkanlığı kazanmalarında, olumlu ileti ve değer aktarımında eğitimci ve ailelerin işini kolaylaştırır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta yayın evlerinin ticari kaygı taşımadan çocukları ve çocuk dünyasını göz önünde bulundurarak eserler ortaya koymasıdır. Bu çalışmada çizgi filmlerden kitaplaştırılan Pepe, Canım Kardeşim Leliko hikâyelerinin içerik açısından aktardığı ileti ve değerleri ve okumaya olan katkısını inceleyeceğiz.

AN INVESTIGATION ON THE EDUCATIONALITY OF BOOKS OF CONVERTED CARTOON

The spread of the television and the huge space in our lives not only affected us but also our children. With channels for children, children's programs and cartoons, they are starting to make children dependent on them. In the 0-6 age range, which is the most important of the child's developmental periods, it is necessary to keep their development away from any influence that adversely affects them. TV viewing times, randomly watched programs and cartoons that can not be controlled by a conscious parent or educator will harm children's bodily-emotional-social-language development. While living in technology age, we can not keep our children separate from these products. It should also be noted that the positive effects of public programs, quality programs that take into account the development and ages of children's families. With a conscious media literacy, we can distinguish and monitor the choice of children, their correct and useful programs. The bookings of cartoon characters go in a different dimension. Participating in reading positive stories and values by trainers and their parents makes it easier for them to read their favorite cartoon characters' reading habits. However, it is important to note that publishing houses look at the world of children and children before carrying commercial concerns. In this study, we will examine the messages and values and contributions of Pepe, Canım Brothers, Leliko stories published in comic books in terms of content and content.

___

  • Akçay, S., Baş B. (2015).Samet Behrengi'nin hikâyelerindeki eğitsel iletiler üzerine bir araştırma. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 3(3), 77-90.Cesur, E., Baş B. (2015). Mavisel Yener'in çocuklara yönelik öykülerindeki eğitsel iletiler üzerine bir araştırma. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 3(3), 64-76.Dayıoğlu, G.(2000) “Çocuk Kitaplarında Eğitsellik”, I. Ulusal Çocuk Kitapları Sempozyumu Bildirileri, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Tömer Dil Öğretim Merkezi Yayınları, Ankara.Dellal, M. (2010). Çocuk edebiyatında öykü türünün çocuğun kavram gelişimine etkileri üzerine bir Araştırma (Gülten Dayıoğlu örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.Demirbaş, T. (2012). Çocuk edebiyatı eserlerinin 6. sınıf öğrencilerinin karakter gelişimine etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.Demirel, Ş. (Editör). (2011). Edebi metinlerle çocuk edebiyatı. (2. Basım). Ankara: Pegem A Yayıncılık.Güleryüz, H.(2002). Yaratıcı çocuk edebiyatı, Ankara: Pegem A Yayınları.Sever, S. (2008). Çocuk ve Edebiyat. (5. Basım). İzmir: Tudem Yayıncılık.Şimşek, T.(2002) Çocuk Edebiyatı, Rengârenk Yayınları, Ankara.Yakar, Y. M. (2011). Mustafa Ruhi Şirin’in Türk çocuk edebiyatındaki yeri ve eserlerinin eğitsel değeri üzerine bir inceleme. Yayımlanmamış doktora tezi. Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.Yalçın, A. ve Aytaş, G. (2003). Çocuk edebiyatı. Ankara: Akçağ Yayınları.Yıldırım, A., ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü