FİRMA DEĞERLEME YAKLAŞIMLARI VE TÜRK HAVA YOLLARI (THY) ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Bu çalışma kapsamında, rekabet koşullarının her geçen gün zorlaştığı küresel finans pazarında önemini giderek daha da arttıran firma değerleme kavramı ele alınarak, öncelikle konuyu işleyen çeşitli çalışmaların derlendiği bir literatür taraması yapılmış, ardından havayolu ulaşımı sektöründe faaliyet gösteren Türk Hava Yolları şirketi için bir firma değerleme uygulaması anlatılmıştır. Söz konusu değerleme için yöntem olarak indirgenmiş serbest nakit akım ve benzer şirket yöntemleri kullanılmış ve elde edilen sonuçlar tutarlılık açısından kıyaslanmıştır. Değerleme hatasının minimum düzeyde tutulması ve hissenin gerçeğe yakın değerine ulaşılması için, değerlemede mümkün olduğunca çok yöntemin karşılaştırmalı olarak kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, sağlıklı bir değerleme sonucu elde edebilmek için, değerlemede kullanılacak yöntemin seçim ve uygulama sürecinde firmanın ve firmanın faaliyet gösterdiği sektörün spesifik özelliklerinin hassasiyetle dikkate alınması gerektiği de düşünülmektedir.

FIRM VALUATION APPROACHES AND AN APPLICATION ON TURKISH AIRLINES (THY)

Within the scope of this study, the concept of firm valuation, which is becoming more and more important in the global financial market where competition conditions are getting difficult increasingly has been examined. For this aim firstly, a literature review has been compiled by various studies dealing with the subject and then a firm valuation application has been applied for the firm Turkish Airlines operating in the airline transportation sector. The reduced free cash flow and similar company methods are used as the method for the valuation and the results are compared for consistency. In order to keep the valuation error minimum and to reach the real value of the stock, it is recommended to use as many methods as possible in the valuation in comparison. In addition, in order to obtain a useful valuation result, it is considered that the specific features of the firm and the sector in which the firm operates should be taken into consideration during the selection and application process of the method to be used in the valuation.

___

  • Alkan, G. ve Demireli, E. (2007). Türkiye'de Kullanılan Bazı Şirket Değerleme Yöntemleri ve Bir Uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi Kurumsal Akademik Açık Arşivi, https://acikerisim.deu.edu.tr/xmlui/handle/20.500.12397/5468.Avcı, P. ve Balcı, B. (2017). Firma Değerleme ve Uygulama. IV. IMCOFE / BARCELONA Young Scholars Union.Aydın, Y. (2012). Firma Değerleme Yöntemleri. Kırklareli Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 1(1), 87-110.Bilir, H. ve Kulalı, İ. (2014). İndirgenmiş Nakit Akış ve Göreceli Değerleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2( 2).Cingöz, A. (2014). İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemine Göre Firma Değerleme ve Enerji Sektöründe Bir Uygulama. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi.Çam, A. V. (2014). Politik Riskin Firma Değeri İle İlişkisi: İMKB’ye Kayıtlı Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 15 (1), 109-122.Gaio, C. ve Raposo, C. (2010 ). Earnings Quality and Firm Valuation: International Evidence, https://doi.org/10.1111/j.1467-629X.2010.00362.x.Gorbon, M. (2012). Şirket Değerleme Yöntemleri. TUYİD. İş Yatırım.Hartwellab, C. A. ve Malinowskac, A.P. (2019). Informal Institutions and Firm Valuation. Emerging Markets Review ,40.Hatipoğlu, M. ve Yener, E. (2013). Firma Değerlemesinde İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi: BIST Elektrik Endeksinde Bir Uygulama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 8(3), 7- 29.Kayalı, C.A., Yereli, A. N. ve Ada, Ş. (2007). Entelektüel Katma Değer Katsayısı Yöntemi Kullanılarak Entelektüel Sermayenin Firma Değeri Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi, 14 (1). Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Manisa.Küçükkocaoğlu, G. ( Bilinmeyen Tarih ). Genel Kabul Görmüş Şirket Değerleme Yöntemleri. Erişim Adresi: http://www.baskent.edu.tr/~gurayk/finpazsirketdegerleme.doc.Masun, M.A. (2017). Firma Değerlemesi Yaklaşımları ve Otelcilik İşletmesi Örneği. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 39 (1), 213-222. DOI: 10.14780/muiibd.329927.Nguyen, P., Rahman, N. ve Zhao, R. (2018). CEO Characteristics and Firm Valuation: A Quantile Regression Analysis. R. J Manag Gov, 22, 133. https://doi.org/10.1007/s10997-017-9383-7.Yusufi Yılmaz, F. (2002). Firma Değerleme. YTU Kurumsal Açık Arşivi. http://dspace.yildiz.edu.tr/xmlui/handle/1/6879.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü