BÜYÜME KORKUSU ÖLÇEĞİ’NİN (BKÖ) GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - DEVELOPING GROWTH FEAR SCALE (GFS): VALIDITY AND RELIABILITY STUDY

Bu araştırmanın amacı, 18-35 yaş arasındaki kişilerin normal gelişim süreçleri içinde büyümek ve yetişkin olmakla ilgili korkularını ölçecek bir ölçek geliştirmektir. Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA), Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ve test tekrar test güvenirlik analizleri için üç ayrı çalışma grubu üzerinden  toplam 733 kişi ile çalışma yürütülmüştür. AFA sonucunda varyansın % 58.16’sını açıklayan 14 madde ve 4 faktörden oluşan bir yapı elde edilmiştir. DFA sonucuna göre maddelerin faktör yüklerinin .51 ile .87 arasında değiştiği görülmektedir. DFA sonucunda uyum indeksi değerleri χ²= 247.03, χ²/df= 3.48; RMSEA=0.073, GFI=0.93, CFI=0.93, IFI=0.93, SRMR= 0.056 olarak bulunmuştur. Bu değerler modelin kabul edilebilir uyum düzeyinde olduğunu göstermektedir. Ölçeğin tümü için elde edilen iç tutarlılık katsayısı ise .75 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin madde toplam korelasyonlarının .24 ile .56 arasında değiştiği görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular Büyüme Korkusu Ölçeği’nin psikoloji alanında kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.  

___

  • Akın, A., Demir, O., Kaymaz, B., Yalnız, A., Demirci, İ. ve Akın, U. (2013). Turkish version of the Relationship Involvement Scale. 13th European Conference on Personality, Stockholm, İsveç.
  • Akın, A., Sarıçam, H., Yıldız, B., Akın, Ü., Kaya, M., Denizalan, G.D., Pezük, B., Çebiş, T. ve Yılmaz, E. (2014). Evliliğe Yönelik Genel Tutumlar Ölçeğinin Türkçe Formunun psikometrik özellikleri. II. Kadın Araştırmaları Sempozyumu, Eskişehir, Türkiye.
  • Aktürk, Z., Acemoğlu H. (2007). Sağlık çalışanları için araştırma ve pratik istatistik, örnek problemler ve SPSS çözümleri. http://tipegitimi.atauni.edu.tr/userfiles/ files/istatistikKitapBaski2_s16.pdf adresinden edinilmiştir. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017.
  • Arnett, J.J. (2000). Emerging adulthood: A theory of development from the late teens through the twenties. American Psychologist, 55(5), 469-480.
  • Arnett, J.J. (2004). Emerging adulthood: The winding road from the late teens through the twenties. New York: Oxford University Press.
  • Arnett, J.J. Eisenberg, N. (2007). Introduction to the special section: Emerging adulthood around the world. Child Development Perspectives, 1(2), 66-67.
  • Arnett, J.J. (2010). Oh, Grow up! Generational grumbling and the new life stage of emerging adulthood – Commentary on Trzesniewski & Donnellan. Perspectives on Psychological Science, 5(1), 89-92.
  • Atak, H. (2005). Beliren yetişkinlik: Yeni bir yaşam döneminin Türkiye’de incelenmesi. (Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi adresinden edinilmiştir.
  • Atak, H., Çok, F. (2010). Beliren yetişkinlik (Emerging adulthood): İnsan yaşamında yeni bir dönem. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 17(1), 39-50.
  • Büyüköztürk, Ş. (2014). Veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Çeçen, A.R. (2007). The Turkish short version of the Social and Emotional Loneliness Scale for Adults (SELSA-S): Initial development and validation. Social Behavior and Personality, 35(6), 717-734.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). Çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL uygulamaları (Birinci baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Doğan, A., Cebioğlu, S. (2011). Beliren yetişkinlik: Ergenlikten yetişkinliğe uzanan bir dönem. Türk Psikoloji Yazıları, 14(28), 11-21.
  • Erikson, E.H. (1968). Identity: Youth, and crisis. New York: Norton.
  • Karasar, N. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın.
  • Keniston, K. (1971). Psychological development and historical change. The Journal of interdisciplinary history, 2(2), 329-345.
  • Kiley, D. (1983). The Peter Pan syndrome: Men who have never grown up. New York: Dodd Mead.
  • Kline, R. B. (2010). Principles and practice of structural equation modeling. New York: Guilford Press.
  • Levinson, D.J. (1978). The seasons of a man's life. New York: Knopf.
  • Özgüngör, S. (2009). Postmodern değerler, kimlik oluşumu ve yaşam doyumu. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 9(31), 32-42.
  • Schumacker, R. E., & Lomax, R. G. (2004). A beginner's guide to structural equation modeling. New Jersey: Lawrence Erlbaum Ass.
  • Soygüt, G., Karaosmanoğlu, A. ve Çakır, Z. (2009). Erken dönem uyumsuz şemaların değerlendirilmesi: Young Şema Ölçeği Kısa Form-3'ün psikometrik özelliklerine ilişkin bir inceleme. Türk Psikiyatri Dergisi, 20(1), 75-84.
  • Şimşek, Ö. F. (2007). Yapısal eşitlik modellemesine giriş: Temel ilkeler ve lisrel uygulamaları. Ankara: Ekinoks Yayıncılık.
  • Tabachnick, B.G., Fidell, L.S. (2007). Using multivariate statistics. Boston: Allyn and Bacon.
  • Yılmaz, V. ve Çelik, H. E. (2009). Lisrel ile yapısal eşitlik modellemesi-1. Ankara: Pegem Yayıncılık.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

LOJİSTİKTE TEKNOLOJİ KULLANIMI VE ROBOTİK SİSTEMLER - TECHNOLOGY UTILIZATION IN LOGISTICS AND ROBOTIC SYSTEMS

Ömer Faruk GÖRÇÜN

GİRİŞİMCİ VE YENİLİKÇİ ÜNİVERSİTELERİN PERFORMANSLARININ ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME TEKNİKLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - EVALUATING PERFORMANCE OF ENTREPRENEURIAL AND INNOVATIVE UNIVERSITIES WITH MULTI-CRITERIA DECISION MAKING METHODS

Nuri ÖMÜRBEK, Tuğçe KARATAŞ

FABL TÜRÜNÜN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GÖRSEL SANAT ÇALIŞMALARINA ETKİSİ - THE EFFECT OF FABLE GENRE ON VİSUAL ART STUDİES OF 7th CLASS STUDENTS

Muhammet İNCEAĞAÇ, Meliha YILMAZ

ÇETİN ÖNER’İN “GÜLİBİK” ADLI ÇOCUK KİTABINDA EĞİTSEL İLETİLER - ÇETIN ÖNER'S "GÜLİBİK" CHILDREN’SKINDS OF EDUCATIONAL TRANSLATIONSAND VALUES

Halil KURU

HEKİM ATAMA PROBLEMİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE OPTİMİZASYONU - THE OPTIMIZATION OF MEDICUS ASSIGNMENT PROBLEM THROUGH GENETIC ALGORITHM

Muhammer İLKUÇAR, İbrahim GÜNGÖR

ÇALIŞANLARIN ÖRGÜTSEL MUHALEFETE İLİŞKİN ALGILAMALARININ DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - A RESEARCH ON EXAMINATION OF THE EMPLOYEES’PERCEPTION ABOUT ORGANIZATIONAL DISSENT IN TERMS OF DEMOGRAPHİC VARIABLES

Erdal ALGA, Şeyma GÜN EROĞLU

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MÜZE EĞİTİMİ VE UYGULAMALARI DERSİ KAPSAMINDA YARATICI YAZMA ETKİNLİĞİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ - TEACHER CANDIDATES OPINIONS ON CREATIVE WRITING ACTIVITY WITHIN THE SCOPE OF MUSEUM EDUCATION AND PRACTICE COURSE

Serdar TUNA

ÇETİN ÖNER’İN “GÜLİBİK” ADLI ÇOCUK KİTABINDA EĞİTSEL İLETİLER - ÇETIN ÖNER'S "GÜLİBİK" CHILDREN’SKINDS OF EDUCATIONAL TRANSLATIONSAND VALUES

Halil KURU

ÇAĞDAŞ BASKI RESMİ ÜZERİNDEN GÜNCELLENEN BAZI ESKİ RESMETME TEKNİKLERİ-MÜNHASIR SANATSAL YAKLAŞIM ETKİLEŞİMİNE BİR ÖRNEK OLARAK ANDY WARHOL - ANDY WARHOL AS AN EXAMPLE OF THE INTERACTION OF EXCLUSIVE ARTISTIC APPROACH AND SOME OLD PAINTING TECHNIQUES UPDATED THROUGH CONTEMPORARY PRINTMAKING

Abdulsemet AYDIN

ÖZEL HASTANELERE YAPILAN ÇEVRİMİÇİ ŞİKÂYETLERİN İÇERİK ANALİZİ İLE İNCELENMESİ - CONTENT ANALYSIS OF ONLINE COMPLAINTS ABOUT PRIVATE HOSPITALS

Elif ERBAY, Canan KARAAĞAÇ, Afsun Ezel ESATOĞLU