HEMŞİRELER ARASINDA DAMGALAMA OLGUSU ÜZERİNE KEŞİFSEL BİR ÇALIŞMA

Bu araştırmada, hastanede çalışan hemşireler arasındaki damgalama türlerinin, nedenlerinin, sonuçlarının ve damgalamayı yönetebilmek için önerilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada olgu bilim deseni kullanılarak, konuyla ilgili deneyimli, araştırmaya katılmayı kabul eden ve en az 10 yıl çalışma deneyimi olan 20 hemşireyle yarı yapılandırılmış görüşme formuyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Ölçüt ve kartopu amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen katılımcıların görüşleri açık, eksen ve seçici kodlama yapılarak, tümevarımsal yöntem doğrultusunda kategorilere ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, hemşireler açısından damgalama türleri, nedenleri, sonuçları ve damgalamadan korunmaya dair öneriler belirlenmiştir. Hastanede çalışan hemşireler arasında mesleki, siyasi, ahlaki konular başta olmak üzere damgalamanın yaygın olduğu; bu nedenle damgalanan kişilerin boşanma, şehir değiştirme, sürgün edilme, emekli olmaya zorlanma gibi yıkıcı etkenlerle karşılaştığı keşfedilmiştir.

HEURISTIC STUDY ON STIGMATIZATION PHENOMENON AMONG NURSES

This study aims to determine the types, reasons, results of stigma, and suggestions for managing stigmatization among nurses working in the hospitals. In the study, the in-depth interviews were conducted with 20 nurses, who have the related experiences, agreed to participate in the study and had have at least 10 years of working experience, through a semi-structured interview form by using phenomenological design. Once the views of the participants, selected by using criterion and snowball purposeful sampling methods, were coded as open, axis and selective, the categories were reached in accordance with the inductive method.As a result of the study, the types, reasons, and results of stigma and the preventative suggestions for stigmatization were determined. It has been found that stigmatization is common among the nurses working in the hospital, especially on professional, political and moral issues. As a result, stigmatized people face devastating factors such as divorce, relocation, exile, being forced to retire.

___

  • Goffman, E., (1963), Stigma: Notes On The Management of Spoiled Identity, ABD: Prentice-Hall, Inc.
  • Yaman, E. ve Güngör, H., (2013), “Relationship Between Stigma Tendencies of School Administrators’ and Teachers' and Organizational Culture”, International Online Journal of Educational Sciences, 5(3): 783-797.
  • Yaman, E. ve Güngör, H., (2014), “Damgalama Eğilimine İlişkin Öğretmen Görüşleri”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(18): 823-851.
  • Yaman, E. ve Ruçlar, K., (2014), “Örgüt Kültürünün Yordayıcısı Olarak Üniversitelerde Örgütsel Sessizlik” Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 4(1): 36-50.
  • Zorlu, M. ve Çalım, S. İ., (2012), “İşyerinde Damgalama ve Ayrımcılık Faktörü Olarak HIV/AIDS”, Çalışma ve Toplum, 4: 165-187.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-1658
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BRICS İÇİN SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİ HİPOTEZİNİN TEST EDİLMESİ: FOURIER BİRİM KÖK VE EŞBÜTÜNLEŞME TESTİNDEN KANIT

Tuncer GÖVDELİ, Serpil SUMER

KÜRESEL VE YEREL COVİD-19 VAKALARININ GELİŞMEKTE OLAN BORSALAR ÜZERİNE ETKİSİ

Mustafa Emir YÜCEL, Özlem FİKİRLİ, Hasan ŞAHİN

KLİNİK UYGULAMA REHBERLERİ KULLANIMININ BELİRLEYİCİLERİ

Selahattin AKYÜZ, Yusuf CELİK

TÜRKİYE'DE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN YÖNETİMİNDE YAŞANAN MERKEZİLEŞME EĞİLİMİ

Orhan Veli ALICI

MODERN BÜTÇELEME UYGULAMALARINDAN YUVARLANAN BÜTÇELEMENİN YAPISI VE DEĞİŞKEN EKONOMİK KOŞULLARDA İŞLETMELER AÇISINDAN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR UYGULAMA

Serkan ÖZDEMİR

MESLEKİ ÖZDEŞLEŞMENİN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: İŞ YÜKÜ ALGISI VE PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN ARACILIK ROLÜ

Aysun DOĞAN, Nejat BASIM

EKONOMİK DEĞİŞKENLERİN KİŞİ BAŞI SAĞLIK HARCAMASI VE DOĞUŞTA YAŞAM BEKLENTİSİ ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ÜST GELİR ÜLKELERİ İÇİN PANEL VERİ ANALİZİ

Osman ŞENOL, Durmuş GÖKKAYA, Ümit ÇIRAKLI

BÜYÜMEYE DÖNÜŞMEYEN KAMU HARCAMALARI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Orçun SÖYLEMEZ, Özkan ZÜLFÜOĞLU

PANDEMİ SONRASI YENİ KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİNDE GÜÇLENEN HALKA OLMAK: TÜRKİYE EKONOMİSİNDE DIŞ TİCARET HACMİNİ VE İSTİHDAMI EŞANLI ARTIRMA ARAYIŞI

İlkay GÜLER, Yunus Emre AYDINBAŞ

GRİ TAHMİN GM (1,1) MODELİ İLE BİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE GELİR TAHMİNİ

Seda SAYIM, Vesile ÖMÜRBEK