MUHASEBE MESLEK ETİĞİ VE UYGULAMALARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE BİR ARAŞTIRMA

Muhasebe meslek etiği kuralları, mesleki uygulamaları standartlaştırmak ve mesleğin itibarını korumak amacıyla geliştirilmiştir. Etik kurallar, muhasebenin sosyal sorumluluğunun yerine getirilmesinde önemli bir unsurdur. Çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının,  meslek etiği uygulamalarına bakış açılarının tespit etmektir. Çalışmada, muhasebe meslek etiği kavramsal olarak ele alınmış, meslek etiğinin önemi vurgulandıktan sonra, meslek etik kurallarının gelişim süreçleri açıklanmıştır. Amaç doğrultusunda Batı Akdeniz Bölgesinde faaliyet gösteren, meslek mensuplarına yönelik ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Elde edilen veriler, istatistikî metotlarla test edilmiş, muhasebe meslek mensuplarının muhasebe meslek etiği uygulamalarına bakış açıları ile ilgili sonuçlar değerlendirilmiştir.

ACCOUNTING PROFESSIONAL ETHICS AND APPLICATION: A RESEARCH IN WEST MEDITERRANEAN REGION

The Accounting professional ethics guidelines have been developed to standardize professional practices and to protect the reputation of the profession. Ethical rules are an important element in fulfilling the social responsibility of the accountant. The aim of study is to determine the perspectives of professional accountants on the practice of professional ethics. In the study, accounting profession ethics was conceptually considered and after the emphasis of profession ethics was emphasized, the process of development of professional ethics rules was explained. To reach this goal, a survey-base study has been done on profession members working in the west Mediterranean Region. The data has been tested with various statistical methods and the results of attitudes on occupational ethics of professionals have been evaluated.

___

  • KAYNAKÇA AKBAŞ, H.E., ÇALIŞKAN, A. ve ÖZARSLAN, E. (2009). Muhasebe Mesleğinde Etik Algısı ve Etik Dışı Davranışlarla İlişkisi: İşletme Bölümü Öğrencileri Üzerine Bir İnceleme, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(32), 175-184. AY, C. (2005). İşletmelerde Etiksel Karar Almada Kültürün Rolü, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 12 (2), 31-52. AYBOĞA, H. (2001). Ülkemizde Muhasebe Mesleği ve Meslek Etiği (Ahlakı), Ege Academic Review, 1 (2), 28-44. AYMANKUY, Y. ve SARIOĞLAN, M. (2009). Muhasebe Meslek Mensuplarının Meslek Etiğine Yaklaşımları ve Balıkesir İl Merkezinde Bir Uygulama, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23-45. AZALTUN, M. ve KAYA, E. (2006). Muhasebe Eğitiminde Meslek Etiğinin Yeri ve Önemi: Anadolu Üniversitesinde Yapılan Bir Araştırma, MODAV Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 8 (1), 107-126. BAYRAK, S. (2001). İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk, Beta Basım Yayın, İstanbul. ÇİÇEK, H. CANBAZ, S. ve KESKİN, A. (2013). Muhasebe Meslek Mensuplarının Meslek Etiğine Bakış Açıları: Kırklareli’nde Bir Araştırma, Tekirdağ SMMM Odası Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 2, 1-20. İŞGÜDEN, B. ve ÇABUK, A., (2006). Meslek Etiği ve Meslek Etiğinin Meslek Yaşamı Üzerindeki Etkileri, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (16), 59-86. KIRLIOĞLU, H. AKYEL, N., (2003). Mesleki Etik ve Ülkemizde Muhasebe Denetimi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 1(17), 59-68. KİRİK, Z. (2007). Muhasebe Hata Hileleri ile Muhasebe Mesleğinde Etik: Afyon Karahisar'da Muhasebeciler Üzerine Bir Araştırma, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi), Eskişehir. KUTLUK, F.A. ve ERSOY, A. (2011). Muhasebe Meslek Mensuplarının Etik Yargı Düzeylerine Üzerine Bir Araştırma, Ege Akademik Bakış Dergisi, 11(3), 425-438. SAKARYA, Ş. ve KARA S. (2010). Türkiye’de Muhasebe Meslek Etiğine Yönelik Düzenlemeler ve Meslek Mensupları Tarafından Algılanması Üzerine Bir Alan Araştırması, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12 (18), 57-72. SELİMOĞLU, S. (1997), Muhasebede Meslek Ahlakı Yaklaşımı , III. Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumu, 'Muhasebe Denetimi Mesleğinde Yetkiler, Sorumluluklar ve Meslek Ahlakı, İSMMMO Yayınları, İstanbul. SÖZBİLİR, N. (2000) Türkiye’de Muhasebe Uygulamalarında Etiksel Boyutlar, AKÜ Yayınları, Afyonkarahisar. TOPSAK, F. (2009). Muhasebe Meslek Mensuplarının Hata, Hile ve Meslek Etiği Konularındaki Tutumları Üzerine Bir Araştırma: Ankara ve Balıkesir Örneği, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi), Ankara. TÜRMOB, (2010), 3568 Sayılı Meslek Yasası ve Son Değişikliklerle Yönetmelikler, TÜRMOB Yayınları, Ankara. UYAR, S. 82014). Muhasebe Mesleğinde Etik ile İlgili Düzenlemeler, http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/suleyman/001/ (06.04.2014) http://www.mufad.org.,15.02.2014. http://www.tmud.org.tr., 15.02.2014. http://www.ifac.org/ethics, 06.04.2014 (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/10/20071019-8.htm).