DİN - EKONOMİ İLİŞKİSİ İLE BU İLİŞKİNİN TOPLUMLARIN VE BİREYLERİN DAVRANIŞLARINDAKİ YANSIMALARI

Bir bireyin kurumsal ve özel yaşamının en önemli ve etkili boyutlardan biri ekonomi ise diğeri inançtır. İnsanların davranış biçimleri bu ikisinin nasıl şekillendiği ile orantılı olarak görünür hale gelir. Bireyin hayatında ve davranışlarında bu derece etkili olan bu iki sistemin, hemen hemen aynı derecede bulundukları etkinin bir uzantısı olarak birbirleriyle de karşılıklı bir etkileşim içinde oldukları görmezden gelinmemelidir. Gerek din gerekse ekonomi, bir diğerini olumlu ya da olumsuz daima, insanlık tarihi boyunca bir biçimde etkilemeyi başarmıştır. Hemen hemen bütün sosyologlar, özellikle de din sosyologları, bu ilişkiye dikkat çekmek ve hem toplum hem de birey açısından bu konuda farkındalık yaratabilmek için çalışmalar yapmış ve sonuçlara varmışlardır. İnancın iktisadi davranışlarımızı ve duruşumuzu etkilemesi ve bunun yanında paranın dini algılamaları ve ayak uydurmaları belirlemesi, iki alanın ne derece çok etkileşimde olduğu, sosyologların ve ekonomistlerin gözünden bizlere aktarılmıştır. Biz de bu çalışmamızda, elimizden geldiğince, bu ilişkiyi kağıda dökmeye çalıştık. 
Anahtar Kelimeler:

Ekonomi, Din, Yatırım, Modernizm

THE RELATIONSHIP BETWEEN RELIGION AND ECONOMY and THE REFLECTIONS OF THIS RELATION ON SOCIAL AND INDIVIDUAL BEHAVIOURS

The most important and effective aspect of an individual’s institutive and private life is economy and the other one is belief. The ways of people’s behaviour can be visible with the proportion of how this relation take its form. It mustn’t be ignored that, these two systems, which are so effective in an individual’s life and behaviours, are in an opposing interaction with each other as an extension of this effect. Either economy or religion always manage to affect each other in a positive or negative way throughout human history. Almost all sociologists, especially sociologists of religion, study in order to draw attention and raise awareness of this subject in terms of both the society and the individual and come to a conclusion. How our belief affects our economical behaviours and attitude; besides this, the religious perception of money and determining the keeping up and how these two fields interact with each other, quoted us by the point of view of sociologists and economists. And we,in our study, try to write down this relation as much as we can.

___

  • Arslantürk, Zeki, Amman, M. Tayfun (2001), Sosyoloji, Çamlıca Yayınları, İstanbul.
  • Berger, Peter L. (2005), Kutsal Şemsiye, Çev: Ali Coşkun, Rağbet Yayınları, İstanbul.
  • Berman (1999), Modernlik, Dün, Bugün, Yarın, Aktaran: M. Bayram Mısır ve Ecehan Balta, Öteki Yayınları, Ankara.
  • Cevizci, Ahmet (1999), Paradigma Felsefe Sözlüğü, Paradigma Yayınları, İstanbul.
  • Giddens, Anthony, Modernliğin Sonuçları (1194), Çev: E. Kuşdil, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Güney, Salih, Davranış Bilimleri (2008), Nobel Yayın Dağıtım.
  • Hançerlioğlu, Orhan (1981), Ekonomi Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • Harvey, David, Postmodernliğin Durumu (2003), Çev: Sungur Savaş, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Kızılçelik, Sezgin (1996), Postmodernizm Dedikleri, Saray Kitabevi, İzmir.
  • Kongar, Emre (1996), Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • Sarıkçıoğlu, Ekrem (2002), Din Fenomenolojisi, SDÜ Basımevi, Isparta.
  • Şaylan, Gencay (2002), Postmodernizm, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Türkdoğan, Orhan (2003), Bilimsel Araştırma Metodolojisi, Timaş Yayınları, İstanbul.
  • Wallace, Ruth A., Wolf Alison (2004), Çağdaş Sosyoloji Kuramları, Çev: Leyla Elburuz, M. Rami Ayas, Punto Yayıncılık, İzmir.