ÖTMT DERSİ KAPSAMINDA TASARLANAN EĞİTSEL MATERYALLERİN ÖRGÜN EĞİTİME AKTARILMASI: ÜNİVERSİTEOKUL İŞBİRLİĞİ

Eğitsel materyaller, öğretimi görselleştirerek ve somutlaştırarak öğrenmeyi kolaylaştırır. Eğitim fakültelerinde 'Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı' (ÖTMT) dersinde öğretmen adayları eğitsel materyaller tasarlamakta ve üretmektedir. Bu çalışma İnönü Üniversitesi BAP biriminin desteği ile araştırma projesi olarak hazırlanmıştır. Proje kapsamında ÖTMT derslerinde öğretmen adayları tarafından geliştirilen eğitsel materyallerin ihtiyaç duyan devlet okullarına ulaştırılması hedeflenmiştir. Böylece Milli Eğitim Okulları ve Eğitim Fakültesi arasında işbirliği sağlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Malatya il merkezinde yer alan iki ilkokul ve iki ortaokul olmak üzere 4 okul uygulama okulu olarak seçilmiştir. Bu okullarda ihtiyaç duyulan eğitsel materyaller tespit edildikten sonra, ÖTMT dersi kapsamında lisans öğrencileri tarafından bu materyaller üretilmiştir. Daha sonra uygulama okullarına bu materyallerin dağıtımı yapılmıştır. Bir eğitim-öğretim dönemi süresince bu materyaller okullarda öğretmenler tarafından kullanıldıktan sonra, ilgili okullarda idareci ve öğretmenlerle materyallerin değerlendirilmesi amacıyla odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda, idareci ve öğretmenlerin bu uygulamadan memnun kaldıkları, okulda verimli bir öğrenme atmosferi oluştuğu anlaşılmıştır. Bu çalışmanın, 'Üniversite-Okul İşbirliği' çalışmalarının devamı konusunda iyi bir örnek olması umulmaktadır

TRANSFERRING EDUCATIONAL MATERIALS DESIGNED FOR ITMD COURSE TO FORMAL EDUCATION WITHIN THE FRAMEWORK OF SCHOOL-UNIVERSITY COOPERATION CONCEPT

Educational materials help learn by visualization and abstraction of instruction. In faculties of education, pre-service teachers design and produce educational materials in “Instructional Technology and Material Design” course (ITMD). This study is a research project supported by Inonu University Scientific Research Project Unit, which aimed to distribute the educational materials produced by the pre-service students in ITMD classes to public schools to meet their educational material needs. To this end, four schools (two primary and two elementary schools) in the city center of Malatya were selected as pilot schools. Pre-service students produced educational materials in ITMD classes, following the need analysis conducted in these schools. These materials were, then, distributed to the pilot schools. The materials were used by the teachers approximately for one term, and focus group interviews were conducted with the administrators and the teachers in these schools to gather feedback about the materials. At the end of the study, the administrators and teachers reported that they were satisfied with the application and that learning atmosphere became more productive in their schools. It is hoped that this study will be a good example of School-university cooperation

___

Acer, D. (2011). Okulöncesi Öğretmen Adaylarının Materyal Geliştirme Dersine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi. İlköğretim Online, 10(2), 421-429.

Akbaş, O. (2011). Bir Öğrenme Nesnesi Olarak Eğitsel Kısa Filmler: Öğretmen Adaylarının Çektikleri Eğitsel Kısa Filmler Üzerine Bir Değerlendirme. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 15-27.

Akar, H., Tantekin Erden F., Tor, D. & Şahin İ. T. (2010). Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Yaklaşımları ve Deneyimlerinin İncelenmesi. Elementary Education Online, 9(2), 792-806.

Akgün, Ö.A., Hamutoğlu, N. B. & Yıldız, E. P. (2015). İlköğretim ve Ortaöğretim Öğretmenlerinin Kullandıkları Öğretim Yöntem, Teknik ve Stratejilerine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. VII. Ulusal Lisansüstü Eğitim Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 89 -97.

Akkoyunlu, B. & İmer, G. (1998). Türkiye'de Eğitim Teknolojisinin Görünümü (Ünite-10). Çağdaş Eğitimde Yeni Teknolojiler (Editör yok). Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları: 564.

Alkan, C. (1997). Eğitim Teknolojisi (5. Baskı). Anı Yayıncılık, Ankara.

Aslantaş, İ. (2011). Öğretmenlerin Sınıf İçi Öğretim EtkinliklerininÖğretmen Adaylarının Görüşlerine GöreDeğerlendirilmesi. Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi, 17, 57 – 68.

Bakaç, E., & Özen, R. (2016). Öğretmen Adaylarının Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Dersine Yönelik Tutumları, Yaratıcılık Algıları ve Öz-Yeterlik İnançları Arasındaki ilişki. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16 (1), 41-61.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2010). BilimselAraştırma Yöntemleri (5. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.

Çilenti, K. (1984). Eğitim Teknolojisi ve Öğretim. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.

De Jong., O., Van Driel, J., & Verloop, N. (2005). Preservice teachers’ pedagogical content knowledge of using particle models in teaching chemistry. Journal of Research in Science Teaching, 42, 947-964. Derslik Donatımı ve Ders Araç Gereçleri Standartları Çalıştayı. (Şubat, 2015) http://dhgm.meb.gov.tr/dosyalar/16_19_ARALIK_CALISTAY_RAPORU.pdf

Gündüz, Ş. & Odabaşı, F. (2004). Bilgi çağında öğretmen adaylarının eğitiminde öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersinin önemi. The Turkish Online Journal of Educational Technology-TOJET, 3(1),43-48.

Karataş, S. ve Yapıcı, M. (2006). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersinin işlenişi ve uygulama örnekleri. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,8 (2),311-325.

Kırpık, C. (2009). Tarih ve Sosyal Bilgiler’de Aktif Öğrenme (Bölüm 5).Çok Kültürlü Bir Avrupa İçin Tarih ve Sosyal Bilgiler Eğitimi (Edt: Aktekin, S., Harnett, p., Öztürk, M. ve Smart, D.). Harf Eğitim Yayıncılığı, Ankara.

Krippendorff, K., (1980). Content Analysis. An Introduction to its Methodology. The Sage Commtext Series, Sage Publications Ltd., London.

Küçükahmet. L. (1998). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Alkım Yayınları, İstanbul.

Mamur Yılmaz, E. & Bilici, S. (2016). Görsel Sanatlar Dersinde Öğretim Teknolojileri ve Materyali Kullanım Durumları. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD),17 (1), 343-362.

Orhan, F. (2015). Teknoloji Entegrasyonu Planlama Modeli Kapsamında Bilişim Teknolojilerinin Derslere Entegrasyonuna Yönelik Üniversite-Okul İşbirliği Yansımaları. International Online Journal of Educational Sciences, 7 (4), 148 - 164.

Peters, J. (2002). University–School Collaboration: Identifying Faulty Assumptions. AsiaPacific Journal of Teacher Education, 30 (3), 229-242.

Sadioğlu, Ö., Onur Sezer, G., Çağlar Özteke, H. ve İlhan Tuncer, B. (2012). Üniversite-Okul İşbirliği ile Gerçekleştirilen Proje Ödevi Çalışmalarına Yönelik Öğrenci Görüşleri.The Journal of Academic Social Science Studies, 5 (8), 989-996.

Yanpar, T. (2005). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Anı Yayıncılık, Ankara.

YÖK (2007). Eğitim Fakültesi Öğretmen Yetiştirme Lisans Programları. http://www.yok.gov.tr/documents/