Fen Becerilerim Ölçeğinin Uyarlanarak Pratik Etkinlikler Sonrası Öğrencilerin Becerilerine Yönelik Algılarının Tespit Edilmesi

Çalışmanın öncül amacı, öğrencilerin öğretim programında yer alan beş üniteye odaklı ve planlı pratik fen etkinliklerini yapmaları ve kendilerinde var olan fen becerilerinin farkına varmalarını sağlamaktır. İkincil ve temel amaç ise ölçüm aracı olarak alan yazından alınan ölçeğin Türkçe'ye uyarlanması ve bu ölçekten öğrencilerin aldıkları toplam puanın, cinsiyete ve öğrencilerin okullarının il - ilçe merkezinde bulunmasına göre anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğinin araştırılmasıdır.Çalışmanın örneklemini, amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen, Burdur il ve ilçe ilköğretim okullarından toplam 202 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olan ?Fen Becerilerim Ölçeği'nin açımlayıcı faktör analizi daha önce yapıldığı için; bu çalışmadan elde edilen veriler kullanılarak faktör uyumunun tespiti için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçeğin farklı bir kültür ve dilde uyarlanması sonucu tek faktörlü olarak kullanılmasının uygun olduğu bulunmuştur. Analiz sonuçları erkeklerin toplam beceri puanlarının yüksek olduğunu ancak bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermiştir. Buna karşılık, ildeki öğrencilerin toplam puanlarının anlamlı olarak ilçe merkezindeki okullara devam eden öğrencilerin toplam puanlarından daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni ildeki okullarda laboratuvar şartlarının daha iyi olması veya öğretmenlerin bu nedenle etkinliklere daha fazla zaman ayırması olabilir. Pratik etkinliklerin ve sorgulayıcı becerilerin farkında olmanın önemi ortaya çıktığı için fen öğretmenlerinin doğru planlanan sınıf-içi pratik etkinlikler yapmaları önerilebilir.

Adapting My Science Skills Scale to Determine the Perceptions of Students' Skills after Hands-on Activities

The main purpose of this study was to apply planned hands-on activities that were designed according to the teaching program of students and to make them aware of the scientific skills that they possess. The second and the major aim was to adapt the scale taken from the related literature into Turkish and to administer it to 7thgrade students in order to examine whether there was a significant difference in total scores that the students obtained from the scale with respect to their gender and their place of the school (city center or county). The sample of the study included 202 students from the city center and county of Burdur that were selected by purposive sampling. Since explanatory factor analysis of the data gathered from the original version of the ?My Science Skills Scale' was carried out in literature, confirmatory factor analysis was performed in this study. It was found that, by adapting the scale to a new culture and to a new language, it was appropriate to use previously determined one-factor structure. Although there was a difference in favor of boys in total skills scores, this difference is not statistically significant. It was seen that total scores of students from the schools in the city center are higher than those of students from the schools in the county. Better laboratory conditions at the schools located in the city center and therefore teachers' allocation of more time to activities in these schools might be a reason for this difference. It may be suggested to the science teachers to carry out planned hands-on activities in their lessons, because in this study the importance of doing hands-on activities was identified as well as being aware of pupils' inquiry skills.

___

Akdeniz, A. R., Çepni, S., Azar, A. (1999). Fizik öğretmen adaylarının laboratuvar kullanım becerilerini geliştirmek için bir yaklaşım. III. Ulusal Fen Bilimleri Sempozyumu., Trabzon, MEB Basımevi, Ankara, 118-125.

Arnould, M.E., Bourdeau, V.D. ve Nott, B.D., (2013). Measuring Science Inquiry Skills in Youth Development Programs: The Science Process Skills Inventory. Journal of Yotuh Development, 8(1), 5-15.

AteG, Ö. ve Eryılmaz, A. (2011). Effectiveness of hands-on and minds-on activities on students' achievement and attitudes towards physics. Asia-Pacific Forum on Science Learning and Teaching, 12 (1), Article 6, p.1.

Aydoğdu, B. ve Ergin, Ö. (2008) Fen ve teknoloji dersinde kullanılan farklı deney tekniklerinin öğrencilerin bilimsel süreç becerilerine etkileri. Ege Eğitim Dergisi, 9(2), 15-36.

Aydoğdu B., Tatar N., Yıldız E. Buldur, S. (2012). Glköğretim Öğrencilerine Yönelik Bilimsel Süreç Becerileri Ölçeğinin GeliGtirilmesi, Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 5(3), 292-311.

Bağcı-Kılıç, GülGen (2003). Üçüncü uluslararası matematik ve fen araGtırması (tımss): fen öğretimi, bilimsel araGtırma ve bilimin doğası. İlköğretim-Online, 2(1), 42-51. http://ilkogretim-online.org.tr/

Bourdeau, V. D. & Arnold, M. E. (2009), The Science Process Skills Inventory. Corvallis, OR: 4-H Youth Development Education, Oregon State University. http://oregon.4h.oregonstate.edu/sites/default/files/Science_Process_Skills_Inventory_1. pdf

Bülbül, M. g. (2013). A Description of a Blind Student's Science Process Skills through Health Physics. European Journal of Physics Education, 4(2), 6-13.

Büyüköztürk, g. (2002). Faktör analizi: Temel kavramlar ve ölçek geliGtirmede kullanımı, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 32, 470-483.

Büyüköztürk, g. (2010). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. (11. Basım). Ankara: PegemA Yayıncılık

Çepni, S. ve Ayvacı, H.g. (2006). Laboratuvar destekli fen öğretimi yaklaGımları. S. Çepni (Ed.). Kuramdan uygulamaya fen ve teknoloji öğretimi. 5. Baskı, 189-217, Ankara: Pegema Yayıncılık.

Çepni, S. ve Çil, E. (2009). Fen ve teknoloji programı. İlköğretim 1. ve 2. kademe öğretmen el kitabı. Pegem Akademi: Ankara.

Fah, L.Y., Hoon, K.C., ve Lee, J.C.O. (2009). The relationships among integrated science process skills, logical thinking abilities, and science achievement among rural students of Sabah, Malaysia. Third International Conference on Science and Mathematics Education, Penang, Malaysia. http://www.recsam.edu.my/cosmed%202013/cosmed09/AbstractsFullPapers2009/Abstr act/Science%20Parallel%20PDF/Full%20Paper/S11.pdf

Fraenkel, J.R., Wallen, N.E., ve Hyun, H.H. (2012). How to Design and Evaluate Research in Education, 8th Edition, Mc Graw - Hill: New York.

Geban, Ö, AGkar, P., & Özkan, G. (1992). Effects of computer simulated experiments and problem solving approaches on students learning outcomes at the high school level. Journal of Educational Research, 86(1), 5-10.

Hofstein, A. & Lunetta, V. N. (1982). The role of the laboratory in science teaching: Neglected aspects of research. Review of Educational Research, 52(2), 201-217.

Jöreskog, K. ve Sörbom, D. (1993). Structural equation modelling with SIMPLIS command language. Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Kanlı, U. ve Yağbasan, R. (2008). 7E modeli merkezli laboratuvar yaklaGımının öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini geliGtirmedeki yeterliliği. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(1), 91-125.

Karasar, N. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemi (19. baskı). Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

Kolb, D.A. (1984). Experiential learning: Experience as the source of learning and development. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.

Oral, I. ve McGivney, E. (2013). Türkiye'de Matematik ve Fen Bilimleri Alanlarında Öğrenci Performansı ve Başarının Belirleyicileri, TIMSS 2011 Analizi. http://erg.sabanciuniv.edu/sites/erg.sabanciuniv.edu/files/ERG%20- TIMSS%202011%20Analiz%20Raporu-03.09.2013.pdf

Özgelen, S. (2012). İlköğretim 6. ve 7. Sınıf Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerileri: Okul Türlerine Göre Karşılaştırmalı Bir Çalışma. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Niğde-Türkiye.

Padilla, M. J. (1990). The science process skills. Research Matters - to the ScienceTeacher, 9004. http://www.narst.org/publications/research/skill.cfm PISA, (2005). PISA Ulusal Nihai Rapor. Ankara: EARGED Yayınları.

Saat, R.M. (2004). The acquisition of integrated science process skills in a web-based learning environment. Research in Science ve Technological Education, 22(1), 23-40.

Sarı, M. (2011). İlköğretim fen ve teknoloji derslerinin öğretiminde laboratuarın yeri ve basit araç gereçlerle yapılan fen deneyleri konusunda öğretmen adaylarının görüşlerinin değerlendirilmesi, 2nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications, Antalya (27-29 Nisan).

Sarıer, Y. (2010). Ortaöğretime GiriG Sınavları (OKS-SBS) ve PISA Sonuçları IGığında Eğitimde Fırsat EGitliğinin Değerlendirilmesi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3),107-129.

Tabachnick B.G. ve Fidell, L.S. (2007). Using Multivariate Statistics, Pearson International: Boston.

TIMSS (1999). Science Benchmarking Report. http://timss.bc.edu/timss1999b/pdf/TB99_Sci_1.pdf

TIMSS (2007). Science Benchmarking Report. http://timss.bc.edu/TIMSS2007/PDF/TIMSS2007_InternationalScienceReport.pdf

TIMSS (2011). Science Benchmarking Report. http://timss.bc.edu/timss2011/downloads/T11_IR_Science_FullBook.pdf

Yılmaz-Tüzün, Ö. ve Özgelen, S. (2012). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerilerini Uygulama Hakkındaki Gnançları: Bir Durum ÇalıGması. Eğitim ve Bilim. 37(164), 126-136.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sınıf Öğretmeni Adaylarının İspatla İlgili Görüşleri: Formal İspat- Temsili İspat

BEKİR KÜRŞAT DORUK, Yasemin KIYMAZ, TUĞBA HORZUM, Zekiye MORKOYUNLU

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ İSPATLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİ: FORMAL İSPAT- TEMSİLİ İSPAT

Bekir DORUK, Yasemin KIYMAZ, Tuğba HORZUM, Zekiye MORKOYUNLU

2007 ORTAÖĞRETİM KİMYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ YAPISI VE İÇERİĞİYLE İLGİLİ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Fatih Çağlayan MERCAN

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME STRATEJİLERİNİ KULLANMA DÜZEYLERİ

BURCU DURMAZ, Murat ALTUN

Anne ve Babaların Okul Öncesi Eğitimden Çocuklarının Gelişimine Yönelik Beklentileri

Şenay ÖZEN ALTINKAYNAK, Cengiz YANIKLAR

Problem Çözme Becerileri ve Yalnızlık Düzeyleri Arasındaki İlişkide Benlik Saygısının Aracı Rolü: Bir Yapısal Eşitlik Modeli Çalışması

ZEYNEP KARATAŞ

2007 Ortaöğretim Kimya Dersi Öğretim Programının İçeriği ve Kurgusuyla İlgili Öğretmen Görüşleri

FATİH ÇAĞLAYAN MERCAN

FEN BECERİLERİM ÖLÇEĞİNİN UYARLANARAK PRATİK ETKİNLİKLER SONRASI ÖĞRENCİLERİN BECERİLERİNE YÖNELİK ALGILARININ TESPİT EDİLMESİ

Fikret KORUR, Güldane TAŞKIN, Gamze İLDEMİR, Büşra ACAR, Teslime ÜSTÜNDAĞ, Osman TIRAŞ, Mehmet YILDIRIM

Fen Becerilerim Ölçeğinin Uyarlanarak Pratik Etkinlikler Sonrası Öğrencilerin Becerilerine Yönelik Algılarının Tespit Edilmesi

FİKRET KORUR, Güldane TAŞKIN, Gamze İLDEMİR, Büşra ACAR, Teslime ÜSTÜNDAĞ, Osman TIRAŞ, Mehmet Zeki YILDIRIM

Anne ve Babaların Okul Öncesi Eğitime Devam Eden Çocuklarının Gelişimine Yönelik Beklentileri

Şenay Özen ALTINKAYNAK, CENGİZ YANIKLAR