AKADEMİSYEN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA SINIFLANDIRILAN MÜZİK EĞİTİMİ LİSANSÜSTÜ DERSLERİNE YÖNELİK BÜTÜNLEŞİK BİR YAPI MODELİ ÖRNEĞİ

Ülkemizde günümüz itibariyle müzik eğitimi alanındaki lisansüstü programlar, 10 doktora ve 17 yüksek lisans programı olarak yürütülmektedir. Bu programlar kendi içerisinde de AKTS, Kredi, benzer içeriklerde farklı ders isimleri, zorunlu veya seçmeli ders gibi unsurlar bakımından çeşitlilik göstermektedir. Çalışmanın amacı; ülkemizde lisansüstü müzik eğitimi programını akademisyen görüşleri doğrultusunda sınıflandırıp analiz ederek, lisansüstü eğitim sürecine bütünleşik bir yapı modeli önermektir. Araştırma, betimsel nitelikte olup, verilerin toplanılmasında ilgili Anabilim Dallarında görev yapan 71 öğretim üyesinin görüşlerinden yararlanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanan veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, programlarda birbirine ismen ve içeriksel olarak benzeyen çok sayıda ders olduğu, bu derslerde sadeleştirilme yapılması gerektiği, farklı üniversitelerdeki programlar arasında amaçsal anlamda standartta gidilmesi gerektiği saptanmıştır. Çalışmada, “Müzik Eğitimi Lisansüstü Programlarının” yeniden yapılanma sürecine girmesi, programdaki derslerin amaçları, kazanımları ve içerikleri doğrultusunda belirlenen alanlara göre sınıflandırılması ve öğrencilerin her alandan en az bir dersi zorunlu olarak alacağı bir yapı oluşturulması önerilmektedir.

___

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yıldırım, E. (2010). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemler SPSS uygulamalı (6.Baskı). Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri (2. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Eskioğlu, I., (2010) YÖK’ün Lisansüstü Program Açma Ölçütleri Hakkında Analitik Tartışmalar ve Müzik Eğitimi Alanı Örneği, International Conference on New Trends in Education and Their Implications 11-13 November, 2010 Antalya-Turkey
  • Sağer, T. (2005). Müzik öğretmenliği bilim dallarında çalışılan lisansüstü tezlerin enstitü farklılıkları açısından değerlendirilmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Özel Sayı 1(17).
  • Yeşil, D, Kış & A. (2015). Okul müdürlerinin ders denetimine ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2(3).
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • YÖK (2016) Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Resmi Gazete, Sayı 29690 http://www.yok.gov.tr/web/guest/anasayfa Erişim Tarihi: 09.12.2018.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ