Turizm planlamasında sayısal SWOT analizi uygulaması: Oymapınar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi örneği

Bu çalışmada, Sayısal SWOT tekniği olarak adlandırılan melez bir yöntem kullanılarak “Oymapınar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” için en uygun stratejinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, SWOT (Güçlü yanlar, zayıflıklar, fırsatlar, tehlikeler ve tehditler) analizi yapılmış ve bu analizin sonuçlarına göre stratejiler geliştirilmiştir. Analitik hiyerarşi yöntemiyle SWOT analizinin birlikte kullanılması sonucunda sayısal SWOT tekniği oluşmuştur. SWOT analizi sonucunda 4 strateji belirlenmiştir. Sayısal SWOT tekniğine göre güçlü yanlar için en uygun stratejinin “AB’nin alternatif turizm türlerine destek vermesi, atıl durumdaki arazilerin turizme kazandırılması ve turizmin tüm yıla yayılması, zayıf yanlar için “Oymapınar ve Manavgat Barajlarının turizm faaliyetlerinden en az zarar görmesi”, tehditler, tehlikeler ve fırsatlar için ise “Yatak kapasitesinin azaltılması, alt yapı hizmetlerinin iyileştirilmesi” olduğu görülmüştür.

A’wot analysis of tourism planning application: Oymapınar Culture and Tourism Protect and Development Region

The objective of this study was to work out the best strategy for “Oymapinar Culture and Tourism Protection and Development Region” using a hybrid technique called numerical SWOT analysis. SWOT analysis was made for this purpose (strengths, weakness, opportunities and threats). Development strategies were evaluated according to SWOT analysis. The numerical SWOT analysis was constructed by combining analytical hierarchy process with SWOT analysis. Four strategies were determined as a result of SWOT analysis. According to numerical SWOT (A’wot), strength of the optimal strategy was support of European Union for alternative tourism and spread of tourism all year around; weaknesses of the optimal strategy was minimization of tourism-bound damage to Oymapinar and Manavgat Dams; and opportunity and threat of the optimal strategy were reducing bed capacity and improving infrastructure, respectively.

___

  • Akpınar N (1995) Madencilik sonrası alan kullanım alternatiflerinin değerlendirilmesinde Fuzzy Set tekniğinden yararlanma olanakları üzerinde bir araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1430, Ankara.
  • Arslan ET (2010) Analitik hiyerarşi yöntemiyle strateji seçimi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde bir uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15: 455-477.
  • Çelik N, Güven M (2008) Sayısallaştırılmış SWOT analizi ile Bartın İlinin ekonomik yapısını değerlendirme. 2. Ulusal İktisat Kongresi; DEU İİBF İktisat Bölümü; İzmir.
  • Güngör İ, İşler B (2005) Analitik hiyerarşi yaklaşımı ile otomobil seçimi. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1: 21-33.
  • Gürlek BT (2002) SWOT Analizi. Tübitak, TÜSSİDE, Gebze. www.tys-tr.com., Erişim tarihi: 20 Ekim 2005.
  • Özyörük B, Özcan EC (2008) Analitik hiyerarşi sürecinin tedarikçi seçiminde uygulanması: Otomotiv sektöründen bir örnek. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13: 133-144.
  • Pesonen M, Kurttila M, Kangas J, Kajanus M, Heinonen P (2001) Assessing the priorities using A’WOT among resource management strategies at the Finnish Forest and Park Service. Forest Science 47: 534-541.
  • Saaty T (1986) Axiomatic foundation of the analytic hierarchy process. Management Science 32: 841- 855.
  • Saaty TL, Vargas LG (2001) Models, Methods, Concepts and Applications Analytic Hierarchy Process. Springer, New York.
  • Saaty T L, Vargas L G, Dellman K (2003) The allocation of instangible resources: the Analytic hierarchy process and linear programming. Socio-Economic Planning Sciences 37: 169–189.
  • Shretha RK, Alavalapatı JRR, Kalmbacher RS (2004) Exploring the potential for silvopasture adoption in South-central Florida: An application of SWOT-AHP method. Agricultural Systems 81: 185- 199.
  • Şahin F (1999) Kümeleme Analiziyle Duzzy Set teorisi Yaklaşımı. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Uçar D, Doğru AÖ (2005) CBS Projelerinin Stratejik Planlanması ve Swot Analizinin Yeri. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, Ankara.
  • Yılmaz E (1999) Analitik hiyerarşi süreci kullanılarak çok kriterli karar verme problemlerinin çözümü. Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi: 5: 95-122.
  • Yılmaz E (2007) A SWOT tekniği kullanılarak katılımcı yaklaşımla proje değerlendirme. Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 13: 1-16.
  • Yüksel İ, Akın A (2006) Analitik hiyerarşi proses yöntemiyle işletmelerde strateji belirleme. Doğuş Üniversitesi Dergisi 7: 254- 268.
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Amasya ili Merzifon ilçesinde süt sığırcılığı yapan tarım işletmelerinde risk analizi

E. HAZNECİ, V. CEYHAN

Muz serası atıkları ve sığır gübresi karışımlarından mezofilik fermantasyon sonucu üretilebilecek biyogaz miktarının belirlenmesi üzerine bir araştırma

S. SÖZER, O. YALDIZ

Akseki (Antalya) ilçesinin turizm ve rekreasyon potansiyelinin peyzaj planlama ilkeleri doğrultusunda belirlenmesi

S. MANSUROĞLU, C. BAYTEKİN

Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde tatlı suda alabalık çiftliklerinin sosyo-ekonomik yapısının araştırılması

Y. EMRE, C. SAYIN, M.n. MENCET, Y. TAŞÇIOĞLU, M. GÖNCÜ

Sulama suyu kalitesinin pamuğun lif özelliklerine etkisi

B. ÖDEMİŞ, R. KANBER

Farklı sulama seviyelerinin bazı doğal Akyıldız (Ornithogalum) türlerinde soğan gelişimi ve çiçeklenme üzerine etkisi

Ö. KARAGÜZEL, K. AYDINŞAKİR, A.s. KAYA, Ayşe Serpil KAYA

Güneş Pili (PV) pompalama sistemleri: PV su pompalama sistem kurulumu üzerine bir çalışma

N. CAGLAYAN, C. ERTEKIN

Organik ve kimyasal gübre uygulamalarının hıyar bitkisinin verim, kalite ve mineral içeriklerine etkileri

F. Öktüren ASRİ, E.i. DEMİRTAŞ, C.f. ÖZKAN, N. ARI

Topraksız kültürle çilek yetiştiriciliğinde fide tipleri ile yetiştirme ortamlarının erkencilik ve verim üzerine etkileri

N. ADAK, M. PEKMEZCİ

Turizm planlamasında sayısal SWOT analizi uygulaması: Oymapınar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi örneği

S. Giran TAŞÇIOĞLU