SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDEKİ EKONOMİK ORGANİZASYONLARDAN ÜRETİCİ BİRLİKLERİ

Türkiye su ürünleri sektörünün büyük bir bölümünü küçük ölçekli üreticiler oluşturmaktadır. Nitekim avcılık faaliyetleri genellikle kıyı balıkçılığına uygun küçük teknelerle gerçekleştirilirken, yetiştiricilik ile uğraşan işletmelerin önemli bir kısmı aile tipi küçük ölçekli işletmelerden meydana gelmektedir. Bu durum ürünün üretiminden pazarlanmasına kadar olan süreçte birçok dezavantajı da beraberinde getirmektedir. Diğer taraftan tüm sektörlerde olduğu gibi su ürünleri sektöründe de küçük ölçekli işletmelerin en büyük sorunu pazarlama unsurudur. Gerek avcılık gerekse yetiştiricilik yolu ile üretim yapan küçük ölçekli üreticiler ürünlerini uygun şartlarda ve fiyatlarda pazarlayamamaktadırlar. Kooperatif ve üretici birlikleri gibi örgütlenmeler ise, fiyat ve piyasa düzenleme fonksiyonları ile üreticinin mağduriyetini önlemenin yanı sıra, özellikle ülkemizin önemli sorunlarından biri olan kayıt dışı ekonominin kontrolü ve pazara geçerli norm ve standartlarda ürün sevk edilmesi gibi görevler üstlenirler. Kooperatifler değişik tarımsal faaliyetlere yönelikken, üretici birlikleri ürün ve ürün grubundaki örgütlenmelerdir. Üreticiler ise genellikle çıkarları doğrultusunda bu tip örgütlerde yer almak isterler. Bu kapsamda, bu çalışmada su ürünleri sektöründeki üreticilerin örgütlenme modellerinden üretici birlikleri organizasyonları irdelenmiş ve bu modelin üretici ihtiyaçlarını karşılama becerileri üzerinde durulmuştur

Producer Unions and Economical Organizations in Fisheries Sector

A large part of producers in Turkish fisheries sector is contained of small-scale producers. Indeed, fishing activities is frequently realized small boats which are suitable for coastal fishery. Also most of enterprises which are interested in aquaculture farms are small-scale family type enterprises. This situation creates many disadvantages in the process of production to be marked. As in all other sector, the most important problem of small-scale enterprises in fishing products sector is marketing factor. Both fishing and small-scale producers which make fishing with way-of-aquaculture can not market in comfortable conditions and cost. Organizations like cooperative and producer union take on tasks like price and market arrangements, preventing the producer’s grievance, as well as the control of the economy which is informal and one of the most important problems of especially our country and sending productions to the market which are acceptable for the standards. Cooperatives are concerned with various agricultural activities; however, farmer unions are based on product and an organized group of product. Producers, usually, prefer to take place to their benefits. In this study, producer associations of manufacturers have been explicated in fishery products sector.

___

  • Anonim, 2009a. Antalya İhracatçı Birlikleri WEB Sitesi, Erişim tarihi: 05.06.2009, http://www.aib.gov.tr/proje/ureticiorgut.pdf
  • Anonim, 2009b. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı bilgisayar kayıtları
  • Anonim, 2009c. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü WEB Sitesi, Erişim tarihi: 30,06,2009, www. tedgem.gov.tr
  • Anonim, 2008. T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, Mayıs, 2008.
  • Anonim, 2005a. 25702 Sayılı 16.Ocak.2005 Tarihli Resmi Gazete. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik.
  • Anonim, 2005b. Tarımsal Amaçlı Kooperatifçilik Teşvik ve Desteklemeler. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü. YAYÇEP Yayınları, Ankara.
  • Anonim, 2004. 25514 Sayılı, 6 Temmuz 2004 Tarihli Resmi Gazete. “Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu, Kanun No: 5200, Kabul Tarihi:29.06.2004”.
  • Albayrak, M. ve Güneş E., 2006. Avrupa Birliği’nde Üretici Organizasyonlarına Yönelik Mali Yardımlar ve Türkiye Açısından Değerlendirilmesi. 13-15 Eylül 2006, VII Tarım Ekonomisi Kongresi, Antalya.
  • Franquesa, R., 2004. Fishermen Guilds in Spain (Cofradias): Economic Role and Structural Changes. IFFET 2004 Japan Proceedings.
  • İnan, H., 2008. Türkiye’de Tarımsal Kooperatifçilik ve AB Modeli, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, No: 2008-73, İstanbul, 2008.
  • Koç, H. 2006. Türkiye’de Kooperatifçiliğin Temel Sorunları. Gazi Üniversitesi kooperatifçilik Araştırma Uygulama Merkezi (KOOP-MER).
  • Sayın, B. ve Sayın, C., 2004. Türkiye’de Tarımsal üretici örgütlenmesi, AB’ne Uyum hazırlıkları tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu. Türkiye VI. Tarım Ekonomisi kongresi, 16-18 Eylül, Tokat.
  • Ünal, V. ve Yercan, M., 2006. Türkiye’de Su Ürünleri Kooperatifleri ve Balıkçılar İçin Önemi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23 (1-2): 221-227.
  • Yıldırım, A.E., 2004. “Yasa Uyumsuzluk Getirecek”. Dünya Gazetesi. 1 Haziran 2004.
  • Yılmaz, İ., Yılmaz, S. ve Aydoğmuş, F., 2008a. Turkish Farmer Organizations Dilemma in The Fresh Produce Industry VII AIEA2 (Congress organized together with Legacoopagroalimentare), Confcooperative–Fedagri, UNCI-Ascat, AGCI-Agrital, Bologna-İtaly, May 28-30, 2008.
  • Yılmaz, S., Akay, Ş. A. ve Gümüş, E., 2008b. Fisheries Sector in Turkish Economy Marketing of Fisheries Product. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21 (2): 145-153.
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi