Hassas Ekimde Gömücü Ayakların Tohum Dağılımına Etkisi

Bu araştırma, mısır (Zea mays L.) ve karpuz (Citrullus vulgaris) tohumları kullanılarak, hassas ekimde gömücü ayakların (balta, çapa, tek diskli ve çift diskli) tohum dağılımlarını belirlemek için yapılmıştır. Tohum dağılımını belirlemek için tohumların toprak içindeki yatay ve düşey dağılımları ölçülmüştür. Araştırma da ayrıca toprak penetrasyon direncinin gömücü ayakların tohum dağılımına yaptığı etki de belirlenmiştir. Her iki tohum ile yapılan denemelerde gerek yatay gerekse düşey düzlemdeki dağılım açısından en iyi gömücü ayağın balta gömücü ayak olduğu saptanmıştır. Toprak penetrasyon direncindeki artış yatay ve düşey düzlem tohum dağılımındaki varyasyonu azaltmıştır

Effect of Coulters on Seed Distribution Pattern for Precision Sowing

This research was carried out to determine the seed distribution pattern of coulters (shoe, hoe, single and double disc) with reference to the precision sowing technique. Maize (Zea mays L.) and watermelon (Citrullus vulgaris) seeds were used for experiments. The effect of penetration resistance of soil on seed distribution pattern of coulter was also determined.The best coulter was the shoe type coulter according to vertical and horizontal seed distribution pattern. The variation of seed distribution in vertical and horizontal plane decreased with increase of penetration resistance of soil.

___

  • Barut, Z.B. ve Özmerzi, A., 1994. Hava emişli bir hassas ekici düzenin mısır, pamuk ve susam tohumu ekim başarısı üzerine bir araştırma. Tarımsal Mek. 15. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 20-22 Eylül, Antalya, 76-88.
  • Heege, H.J., 1993. Seeding methods performance for cereals, rape, and beans. Transactions of the ASAE, 36(3): 653-661.
  • ISO, 1984. Sowing Equipment - Test Methods. Part I: Single Seed Drills (Precision Drills), 7256/1.
  • Keskin, R., 1983. Hassas ekim makinalarındaki gelişmeler ve Türkiye’deki durumu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1, Derleme No:2.
  • Mcgahan, E.J. and Robotham, B.G., 1992. Effect of planting depth on yield in cereals. Conference on Engineering in Agriculture, Albury, NSW, 4-7 October, 121-126.
  • Morrison, J.E. and Gerik T.J., 1985. Planter depth control : I Predictions and projected effects on crop emergence. Transactions of the ASAE, 28(5): 1415-1418.
  • Öğüt, H., 1991. Türk-koop pnömatik hassas ekim makinasında mısır için optimum ilerleme hızı ve sıra üzeri aralığın belirlenmesi. Doğa-Tr. J. of Agriculture and Foresty, 15: 423-431
  • Önal, İ., 1995. Ekim-Dikim-Gübreleme Makinaları. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, İzmir, 605 s.
  • Özmerzi, A. ve Keskin, R., 1983. Tohum derinliğinin ölçülmesinde uygulanan yöntemler üzerinde bir araştırma. U.Ü.Ziraat Fakültesi Dergisi, Sayı:1, Cilt:2, Bursa. 1-11.
  • Özmerzi, A., 1984. Tahıl ekim makinalarında kullanılan tek diskli, çift diskli, balta ve çapa tipi gömücü ayakların tohum dağılım özellikleri üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı. Cilt:33 Fasikül 1-2-3-4’den ayrı basım, 192-202.
  • Özmerzi, A., 1986. Tahıl ekim makinalarında kullanılan gömücü ayaklara ilişkin tohum dağılımları üzerinde bir araştırma. T.Z.D.K. Mesleki Yayınları, No:44, Ankara 89 s.
  • Özmerzi, A. 1988. Tahıl ekiminde gömücü ayakların tohum dağılımına toprak sıkıştırmasının etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1): 53-66.
  • Özmerzi, A., 1996. Bahçe Bitkilerinin Mekanizasyonu. Akdeniz Üniversitesi Basımevi. Yayın No: 63, 148 s.
  • Özmerzi, A. ve Karayel, D., 1998. Karpuz tohumunun hava emişli hassas ekim makinası ile doğrudan ekim olanakları. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi (CD ROM), 17-18 Eylül, Tekirdağ.
  • Parish, R.L. and Bracy, R.P., 2003. An Attempt to improve uniformity of a Gaspardo Precision Seeder. Horttechnology, 13 (1): 100-103
  • Slattery, M., 1997. Seed Placement Accuracy: The Influence of Seed Depth and Soil Undulations On Yield. ARC Collaborative Research Project Report (unpublished), University of South Australia.
  • Tessier, S., Hyde, G.M., Papendick, R.I. and Saxton, K.E., 1991. No-till seeders effects on seed zone properties and wheat emergence. Transactions Of the ASAE, 34(3): 733-739.
  • Wanjura, D.F. and Hudspeth E.B., 1969. Performance of vacuum wheels metering individual cottonseed. Transaction of ASAE, 12(6): 775-777.
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Örtüaltı ve Açıkta Üzüm Üretiminin Ekonomik Analizi

B. ÖZKAN, H.i. UZUN, A.y. ELİDEMİR, A. BAYIR, C.f. KARADENİZ

ORGANİK MATERYAL UYGULAMASININ TOPRAĞIN AGREGAT OLUŞUM VE STABİLİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ

E. YILMAZ, Z. ALAGÖZ

Guinea Savannah’da (Adamawa, Cameroon) Vitex donina Sweet ve Vitex madiensis Oliv. Atıkları, Olgunlaştırılması ve Bitki Besin Maddesi İçerikleri

P.m. MAPONGMETSEM, Loura Benguellah BENOIT, L.b. BENOIT, B.a. NKONGMENECK, M.b. NGASSOUM, H. GÜBBÜK, C. BAYE–NIWAH, J. LONGMOU

Kentiçi Yeşil Yollar ve Adana Örneği

Z. SÖĞÜT

Kuzey Kıbrıs ve Avrupa Birliği’nde Tarım Sektörü Verimliliğinin Karşılaşmalı Analizi

E. GÜRYAY, - O.V., - ŞAFAKLI, B. TÜZEL

BAZI TRABZON HURMASI ÇEŞİTLERİNİN SOĞUKTA DEPOLANMASI

M. A. KOYUNCU, E. SAVRAN, T. DİLMAÇÜNAL, K. KEPENEK, R. CANGİ, Ö. ÇAĞATAY

Farklı Ekim Yöntemlerinin Fiğ (Vicia sativa L.)+İngiliz Çimi (Lolium perenne L.) Karışımlarının Ot Verimine Etkisi

S. ÇAKMAKÇI, B. AYDINOĞLU, M. ARSLAN, M. BİLGEN

Farklı Zeolit Düzeylerinin Marul (Lactuca sativa var. longifolia) Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkisi

E. POLAT, H. DEMİR, A.n. ONUS

Japon Bıldırcınlarında Canlı Ağırlık ve Canlı Ağırlık Artışına Ait Genetik Parametre Tahminleri

M.s. BALCIOĞLU, H. İ. YOLCU, M.z. FIRAT, K. KARABAĞ, E. ŞAHİN

Sera, Tarla ve Tohum Yatağı Koşullarında Büyütülen Patates ( Solanum tuberosum L.) Fidelerinde Verim ve Verim Komponentlerinin Belirlenmesi

E. ÖZKAYNAK, B. SAMANCI