Farklı Ekim Yöntemlerinin Fiğ (Vicia sativa L.)+İngiliz Çimi (Lolium perenne L.) Karışımlarının Ot Verimine Etkisi

Bu araştırma Antalya sahil kuşağında Fiğ (Vicia sativa L.) ile İngiliz çimi (Lolium perenne L.) karışımlarında ekim yöntemlerindeki farklılıkların ot verimi üzerine etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 yinelemeli ve 3 yıllık olarak planlanmıştır. Parseller (3m*4m) 12 m2, toplam deneme alanı 364 m2 ve net alan ise180 m2 dir. Sıra arası 25 cm, parseller ve bloklar arasında 2 m yol bırakılarak araştırma kurulmuştur. Ekim yöntemleri her iki türün saf ekimleri, alternatif ekim, türler aynı sıraya karışık olarak ve çaprazvari ekim şeklinde planlanmıştır. Araştırma sonucunda yeşil ot verimi bakımından saf fiğ ekiminde en düşük değer (1201 kg/da) elde edilirken diğer yöntemler birbirine yakın sonuçlar vermişlerdir. Diğer 3 yöntemle istatistiki olarak fark olmamasına karşın en yüksek verim 1867 kg/da ile çaprazvari ekimden sağlanmıştır. Bunu 1851 kg/da ile alternatif ekim takip etmiştir. Kuru madde verimi açısından çaprazvari ekim 525.8 kg/da ile en fazla, saf fiğ ekimi (274.6 kg/da) ise en az değeri vermiştir. Bölgede karışımlarda çaprazvari ekim yönteminin diğer yöntemlere oranla daha kolay olması da dikkate alındığında avantajlı olduğu saptanmıştır

Effect of Different Sowing Methods on Forage Yield of Common Vetch ( Vicia sativa L.) + Perennial Ryegrass ( Lolium perenne L.) Mixtures

This research was carried out in the Mediterranean basin to determine the effect of different sowing methods on forage yield in common vetch (Vicia sativa L.) and perennial ryegrass mixtures (Lolium perenne L.). Research was planned for 3 years using randomized complete block design with 3 replications. Each block was 3 m x 4 m (12 m2), total experimental area was 364 m2 with 180 m2 actual area. Research was conducted in 2 m spacing between plots and blocks and row spacing was 25 cm. Sowing methods were planed as sowing the two species alone, alternative sowing, two species in the same row and cross sowing. Research showed that the lowest forage yield was found in pure common vetch (1201 kg/da) and other methods resulted in similar yields. Although, the other 3 sowing methods did not show statistically significant differences in forage yield, cross sowing resulted in the highest yield of 1867 kg/da. Alternative sowing followed the cross sowing with 1851 kg/da. For the dry matter yield, cross sowing resulted in the highest (525.8 kg/da) and the pure common vetch had the lowest yield (274.6 kg/da). In this research, cross sowing mixture method was found to be advantageous due to its easy seeding compared with the other methods.

___

  • Açıkgöz, E. 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üniv. Güçlendirme Vakfı Yayın No: 182. Bursa.
  • Açıkgöz, E. ve Çakmakçı, S. 1986. Bursa koşullarında adi fiğ ve tahıl karışımlarının ot verimi ve kalitesi üzerinde araştırmalar. Ulud. Üniv.Zir. Fak. Derg. 5: 65-73. Bursa.
  • Altın, M. ve Gökkuş, A. 1998. Erzurum sulu koşullarında bazı yembitkileri ile bunların karışımlarının değişik ekim şekillerindeki kuru ot verimleri üzerinde bir araştırma. Doğa Derg. 12(1): 24-36.
  • Avcıoğlu, Ş. 1979. Çeşitli fiğ+arpa ve yulaf hasıllarının verim ve diğer bazı özellikleri üzerinde araştırmalar. Ege Böl. Zir. Araş. Ent. (Basılmamış Dok. Tezi). İzmir.
  • Ayan, İ., Acar, Z., Manga, İ. ve Özyazıcı, M.A. 1997. Samsun koşullarında engebeli ve yüzlek topraklarda sulanmaksızın bazı çok yıllık yembitkileri karışımlarının yetiştirilebilme olanakları üzerinde bir araştırma. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi. s; 386-390. Samsun.
  • Aydın, İ. ve Tosun, F. 1991. Samsun ekolojik şartlarında yetiştirilen adi fiğ+bazı tahıl türlerinde farklı karışım oranlarının kuru ot verimine,ham protein oranına ve ham protein verimine etkileri üzerinde bir araştırma. Türkiye 2. Çayır-Mer’a ve Yembitkileri Kongresi. s; 332- 340. İzmir.
  • Chen, C., Westcott, M., Neill, K., Wichman, D. and Knox, M. 2004. Row configuration and nitrogen application for barley-pea intercropping in Montana. Agronomy J. 96: 1730-1738.
  • Çakmakçı, S. ve Çeçen, S. 1999. Antalya ilinde bazı tek yıllık baklagil yem bitkilerinin ekim nöbetine girebilme olanakları üzerine bir araştırma. Tr. J. Of Agric. And Forestry 23: 119-123.
  • Giacomini, S.J., Aita, C., Vendruscolo, E.R.O., Cubilla, M., Nicolosa, R.S. and Fries, M.R. 2003. Dry matter, C/N ratios and nitrogen, phosphorus and potassium accumulation in mixed soil cover crops in Southern Brazil. R. Bras. Ci. Solo. 27: 325-334.
  • Heinrichs, D.H. 1971. Legumes are the key to greater forage production. Cattleman May. p. 6-7.
  • Kilcher, M.R. 1969. Establishment and maintenance of seeded forage crops. In: K.F. Nielsen. (Ed.) Proc. Canadian Forage Crops Symp. Calgary ALTA.
  • Orak, A. ve Uygun, V. 1996. Farklı Ekim normu,sıra arası ve orana sahip İtalyan çimi (L. multiflorum Lam.) İskenderiye üçgülü (T. alexandrium L.) karışımlarının bazı morfolojik karakterleri ile yeşil ot verimleri. Türkiye 3.Çayır-Mer’a ve Yembitkileri Kongresi. s; 369-375. Erzurum.
  • Orak, A. ve İptaş, S. 1999. Silo yembitkileri ve silaj. Çayır-mera amenajmanı ve ıslahı. Mera Kanunu Eğitim ve Uygulama El Kitabı 1. T.C. Tarım ve Köy İşl. Bak. Tar. Üret. ve Gel. Gen. Müd. Ankara.
  • Osman, A.E. and Nersoyan. N. 1985. Annual legumes for integrating rainfed crop and livestock production. Proceedings XV. Int. Grassland Cong. p. 123-125.
  • Qamar, I.A., Keatinge, J.D.H., Mohammed, N., Asghar, A. and Khan, M.A. 1999. Introduction and management of vetch/barley forage mixtures in the rainfed areas of Pakistan. I. Forage yield. Australian J. of Agric. Research 50: 1-10.
  • Ross, S.M., King, J.R., O’Donovan, J.T. and Spaner, D. 2004. Intercropping berseem clover with barley and oat cultivars for forage. Agronomy J. 96: 1719-1729.
  • Sancak, C. ve Manga, İ. 1994. Samsun ekolojik koşullarında yalnız ve karışık ekilen buğdaygillerin farklı zamanlarda hasatlarının ot verimi ve bazı besin maddelerine etkileri üzerinde bir araştırma. OMÜ. Zir. Fak. Derg. 9(2): 159-173. Samsun.
  • Tsubo, M., Walker, S.and Ogindo, H.O. 2004. Asimulation model of cereal-legume ıntercropping systems for semi-arid regions I. Model development. Field Crops Research. (In press).
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi