AZERBAYCAN DEVLET KÜLTÜR VE SANAT ÜNİVERSİTESİNİN AKADEMİK EĞİTİM TİYATROSU BİR LABORATUVAR SEÇENEĞİ GİBİ

Makalede Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesinin Akademik Eğitim Tiyatrosu'nun en parlak dönemi olarak kabul edilen 1979-1982 dönemine dikkat ekilir ve bu dönem tiyatro tarihinin en sıcak, en parlak dönemi olarak incelenir. Bu dönemde V.İbrahimoğlu ve I. İsrafilov başkanlığındaki Eğitim Tiyatrosu'nun Azerbaycan tiyatrosunun bir laboratuvarı olarak hizmet verdiği, tüm yeni fikirlerin, yeni tiyatro formlarının ilk kez bu denemeden geçerek ülkenin tiyatro sanatına adımlıyordu. Makale, Eğitim Tiyatrosu'nun o dönemdeki gelişiminin sanatsal-estetik, sosyo-kültürel nedenlerini, gerçek bir atölye ve laboratuvara dönüşmesini incelemektedir. Makalenin temel amacı, Azerbaycan Bilimler Akademisi Akademik Tiyatrosunu bir stüdyo ve laboratuvar versiyonu olarak araştırmaya dahil etmektir. Bulgular, bugün tiyatro pedagojisinin muhafazakar okuldan bir "laboratuvar" karakteri olma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Modern sanat eğitiminin temel görevlerinden biri, ilerici geleneklerle avangart eyilimlerin birleşimine dayanan, gelenek ve miras üzerinde kurulan modern bir teatral pedagoji oluşturmak, gelenek ve yeniliğin kesin oranını belirlemekle, gelenek ve yenilikçi fikirlerin birleşimine dayanan bir çalışma metodolojisi oluşturmaktır.

___

  • 1. Əlizadə M.Ə. “Mən, Məhəmməd Füzuli…” // 525-ci qəzet, 15 oktyabr, 2008
  • 2. Əlizadə M.Ə. “İnsan amili» və yaxud sənətçilərlə ehtiyatlı olun…” “Qobustan» jurnalı”, 1999, №1, səh. 67-70
  • 3. Əlizadə M.Ə. “Canbəsər, yaxud astana əndişələri (Bir tamaşanın altı aspekti)” «525-ci qəzet», Bakı, 2005, 12 fevral
  • 4. Əlizadə M.Ə. “Rejissor haqqında paradoks” / Qobustan, 2009. - № 4, s. 39-43
  • 5. Rəhimli İ.Ə. “Zaman zaman içində”. Bakı, Kitab aləmi NPM, 2010, 516 s.
  • 6. Sultanov F. “Azərbaycanda teatr təhsili”. Bakı: Azərbaycan Dövlət Kitab Palatası, 1995, 114 s.
  • 7. Vəliyev Ə.M. “Əqidə, ruh və teatr (XX əsrin II yarısında Azərbaycan mədəniyyətində milli teatr konsepsiyalarının sosial-fəlsəfi və siyasi-ideoloji paradiqması)”. Bakı, 2009, 240 s.
  • 8. http://az.lib.ru/s/stanislawskij_k_s/text_0010.shtml