Wael B. Hallaq. Modernitenin Reformu: Abdurrahman Taha’nın Felsefesinde Ahlak ve Yeni İnsan (trc. Tahir Uluç). İstanbul: Ketebe Yayınları, 2020, 451 sayfa.

İslâm hukuku sahasındaki çalışmalarıyla tanınan ve hâlihazırda Columbia Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan Wael B. Hallaq’ın 2019’da yayımlanmış olan son kitabı Reforming Modernity: Ethics and the New Human in the Philosophy of Abdurrahman Taha, çok geçmeden Türkçeye tercüme edilerek Mayıs 2020’de Türk okuyucusuna ulaştı. Bu eserde, Faslı düşünür Abdurrahman Taha’nın (d. 1944) modernizm-İslâm ilişkisine dair görüşleri, Hallaq tarafından aktarılmakta ve tartışılmaktadır. Çalışmalarını takip edenler için Hallaq’ın, çağdaşı bir düşünürün görüşlerini ele alan müstakil bir kitap yazmış olması şaşırtıcı gelebilir. Onun neden Abdurrahman Taha ile özel olarak ilgilendiği ve Taha’nın görüşlerine neden böylesi bir önem atfettiği sorusunun cevabı, kitabın hemen başında, Hallaq’ın Türkçe tercümeye özel yazdığı önsözde karşımıza çıkar (s.15). Hallaq, modernizmin bir ilerleme teolojisi (theology of progress) olduğunu iddia ettiği modernizm eleştirisi projesinin ilk iki adımı olarak Impossible State ve Restating Orientalism eserlerini kaleme almıştır. Bununla birlikte Hallaq, İslâm hukuku ve düşüncesi üzerine çalışan bir akademisyen olarak, küresel ölçekteki tartışmalarda İslâm’ın sunduğu önerme ve yaklaşımların da dikkate alınması gerektiği hususunda özel bir hassasiyete sahiptir. Bu hassasiyet aslında Hallaq’ın, İslâmî söylemlerin hâkim Batılı kabullere yönelik kuvvetli eleştiriler yöneltebilme potansiyeline sahip olduğuna dair inancından kaynaklanır. İşte tam da bu noktada Hallaq’ın Abdurrahman Taha’ya dikkat kesilmesinin gerekçesi ortaya çıkar: Taha, Hallaq’ınkine benzer ve uygun argümanlarla moderniteyi eleştiren Müslüman bir düşünürdür ve Hallaq, İslâm geleneği içerisinden yöneltilmiş bu kendisininkine benzer modernite eleştirisini değerlendirmek suretiyle kendi modernizm eleştirisi projesini tamamlamak istemektedir.

___

  • Hallaq, Wael B. Modernitenin Reformu: Abdurrahman Taha’nın Felsefesinde Ahlak ve Yeni İnsan (trc. Tahir Uluç). İstanbul: Ketebe Yayınları, 2020.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4973
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

“Kendim Yazdım Kendim Yaktım”: Ebû Hayyân et-Tevhîdî’nin (ö. 414/1023) Kitaplarını İmhası

Hikmet YAMAN

Tarek Elgawhary. Rewriting Islamic Law: The Opinions of the ‘Ulamā Towards Codification of Personal Status Law in Egypt. New Jersey: Gorgias Press LLC, 2019, xi + 223 pages.

Emine Enise YAKAR

Ryan J. Lynch. Arab Conquests and Early Islamic Historiography: The Futuh al-Buldan of al-Baladhuri. London & New York: I.B. Tauris, 2019, XIV + 254 sayfa.

Halil İbrahim YILMAZ

Rivayette Şek Meselesi, Sebepleri ve Muhaddislerin Şekki Giderme Yöntemleri

Mustafa GENÇ

Taha Abdurrahman. Bilgi Ahlaktan Ayrıldığında (trc. Abdi Keskinsoy). İstanbul: Pınar Yayınları, 2020, 176 sayfa.

Muhammet ATEŞ

Fatma Betül Altıntaş. Tarihsel Eleştiri Yöntemlerinin Tenkidi ve İslâmî Rivayetlere Uygulanması Sorunu. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 2019, 520 sayfa.

Ayşe MUTLU ÖZGÜR

İlk Dönem Tecvid Eserlerinin Teşekkülünde Lahn Olgusunun Etkisi

Emrullah TUNCEL

Ryan J. Lynch. Arab Conquests and Early Islamic Historiography: The Futuh al-Buldan of al-Baladhuri. London & New York: I.B. Tauris, 2019, XIV + 254 sayfa.

Halil İbrahim YILMAZ

Fozia Bora. Writing History in the Medieval Islamic World The Value of Chronicles as Archives. Great Britain: I. B. Tauris Bloomsbury Publishing, 2019, 250 sayfa.

Aygül DÜZENLİ

Wael B. Hallaq. Modernitenin Reformu: Abdurrahman Taha’nın Felsefesinde Ahlak ve Yeni İnsan (trc. Tahir Uluç). İstanbul: Ketebe Yayınları, 2020, 451 sayfa.

Hümeyra ÖZTURAN