Ryan J. Lynch. Arab Conquests and Early Islamic Historiography: The Futuh al-Buldan of al-Baladhuri. London & New York: I.B. Tauris, 2019, XIV + 254 sayfa.

Öz 3./9. asırda yaşayan Belâzürî’nin (ö. 279/892-3) Futûhu’l-büldân’ı ile ensâb-tabakât esasına göre kaleme aldığı diğer bir eseri Ensâbü’l-eşrâf’ı, erken dönem İslâm tarihinin günümüze ulaşan en önemli kaynaklarındandır. Hayatı hakkında kısıtlı bilgi bulunmasına karşın Belâzürî’nin eserleri, yazımından itibaren ilim dünyasında tanınmış ve kendisine atıfta bulunulmuştur. Yine edisyon kritiğinin Batıda erken bir tarihte yapılması ve kısa bir zaman sonra İngilizceye çevrilmesi, Futûh’un tanınırlığını yakın dönemde daha da arttırmış ve onu erken İslâm tarihi hakkındaki modern araştırmaların temel kaynaklarından biri kılmıştır. Kaynak olarak sıklıkla kullanılmasına rağmen yakın zamana kadar Belâzürî’nin tarihçiliği ve Futûh’u üzerine nitelikli bir akademik çalışma yapılmamış olması ilginçtir. Bu değerlendirme yazısına konu olan Columbus State University, Department of History & Geography’de öğretim üyesi Ryan Lynch’in kitabı, alandaki boşluğun doldurulmasında önemli bir katkı sunmakla kalmayıp İslâm tarih yazımı çalışmalarına yeni ve dikkate değer bir soluk getirecek gibi görünmektedir. Lynch’in doktora tezine dayanan kitap 2016’da Robert Hoyland danışmanlığında Oxford Üniversitesinde “Between the Conquests and the Court: A Critical Analysis of the Kitāb Futūḥ al-Buldān of al-Balādhurī” başlığıyla tamamlandıktan sonra geliştirilerek 2019’da neşredilmiştir.

___

Lynch, Ryan J. Arab Conquests and Early Islamic Historiography: The Futuh al-Buldan of al-Baladhuri. London & New York: I.B. Tauris, 2019.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4973
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bandırmavî Hâmid Efendi. Câmi‘u rivâyâti’l-fehâris ve lâmi‘u icâzâti ehli’l-fevâris (nşr. Kadir Ayaz). İstanbul: Dâru Bâbi’l-İlm, 2020, 1056 s.

Mustafa Celil ALTUNTAŞ

“Kendim Yazdım Kendim Yaktım”: Ebû Hayyân et-Tevhîdî’nin (ö. 414/1023) Kitaplarını İmhası

Hikmet YAMAN

Fozia Bora. Writing History in the Medieval Islamic World The Value of Chronicles as Archives. Great Britain: I. B. Tauris Bloomsbury Publishing, 2019, 250 sayfa.

Aygül DÜZENLİ

“Mısır Ahvali”: II. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e İslâmcı Basında Mısır

Hilal LİVAOĞLU MENGÜÇ

Ryan J. Lynch. Arab Conquests and Early Islamic Historiography: The Futuh al-Buldan of al-Baladhuri. London & New York: I.B. Tauris, 2019, XIV + 254 sayfa.

Halil İbrahim YILMAZ

Wael B. Hallaq. Modernitenin Reformu: Abdurrahman Taha’nın Felsefesinde Ahlak ve Yeni İnsan (trc. Tahir Uluç). İstanbul: Ketebe Yayınları, 2020, 451 sayfa.

Hümeyra ÖZTURAN

Taha Abdurrahman. Bilgi Ahlaktan Ayrıldığında (trc. Abdi Keskinsoy). İstanbul: Pınar Yayınları, 2020, 176 sayfa.

Muhammet ATEŞ

İlk Dönem Tecvid Eserlerinin Teşekkülünde Lahn Olgusunun Etkisi

Emrullah TUNCEL

Rivayette Şek Meselesi, Sebepleri ve Muhaddislerin Şekki Giderme Yöntemleri

Mustafa GENÇ

Fatma Betül Altıntaş. Tarihsel Eleştiri Yöntemlerinin Tenkidi ve İslâmî Rivayetlere Uygulanması Sorunu. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 2019, 520 sayfa.

Ayşe MUTLU ÖZGÜR