Muhammed Enes Topgül. Râvi: Hicri İkinci Yüzyılda Bir Muhaddisin İlim Serüveni. İstanbul: Ketebe, 2021. 193 sayfa.

Sıra dışı bakışıyla İslam tarihi alanına emsali az bulunur önemli çalışmalar armağan eden Richard W. Bulliet’ın aynı zamanda bir roman yazarı olduğu genelde dikkatimizden kaçar. Bulliet’ın ilk romanı, 1973’te yayınlanan ve Kicked to Death by a Camel adını taşıyan bir gizem romanıdır. Eleştirmenlerce mükemmel bir roman olarak görülmese de bu gibi kurgu eserleri Bulliet’ın bilimsel çalışmalarındaki başarısının sırrının bir yönünü ifşa eder. Neticede bir roman veya öykü yazsın ya da yazmasın, derleyip toparladıklarından iyi bir kurgu yapacak yetenekte olmak, kuvvetli bir hayal gücüne sahip olmak ve yapbozun elimizde olmayan parçalarını zihninde tamamlayabilmek iyi bir tarihçinin olmazsa olmaz niteliklerindendir. Ülkemizde ilahiyat alanında bilimsel çalışmalarını sürdürenler arasında şiir yazanlara çokça rastlansa da roman ve öykü türü eserler verenler pek de fazla değildir. Muhammed Enes Topgül, son kitabı Râvi: Hicri İkinci Yüzyılda Bir Muhaddisin İlim Serüveni ile bu az sayıdaki yazar arasına katılmış olmaktadır.

Muhammed Enes Topgül. Rawi: The Scholarly Adventure of a Muhaddis in the Second Century AH. İstanbul: Ketebe, 2021. 193 p.

It is often overlooked that Richard W. Bulliet, who gifted the field of Islamic history with unique and important works with his extraordinary outlook, is also a novelist. Bulliet's first novel is a mystery novel published in 1973, entitled Kicked to Death by a Camel. While not considered a perfect novel by critics, works of fiction like this reveal one aspect of Bulliet's success in his scholarly work. After all, whether or not he writes a novel or a short story, having the ability to make a good fiction from what he has compiled, having a strong imagination and being able to complete the pieces of the puzzle in his mind are indispensable qualities of a good historian. Although there are many poets among those who continue their scientific studies in the field of theology in our country, those who write novels and short stories are not many. Muhammed Enes Topgül, with his last book, Râvi: A Muhaddis's Journey of Science in the Second Century of Hijri, joins these few writers.

___

  • Muhammed Enes Topgül. Râvi: Hicri İkinci Yüzyılda Bir Muhaddisin İlim Serüveni. İstanbul: Ketebe, 2021.