SARIKAMIŞ BAYRAKTEPE (CIBILTEPE) KIŞ SPORLARI VE TURİZMİ MERKEZİNE AİT COĞRAFİ BİR DEĞERLENDİRME8

Bayraktepe (Cıbıltepe) kayak merkezi Kuzeydoğu Anadolu'da Kars ilinin Sarıkamış ilçesi merkezine 2 km mesafede bulunmaktadır. İrtifası 2634 m olan Bayraktepe üzerindeki kayak merkezinin ana konaklama tesisleri ve merkezi mekanik tesisleri 2150 m irtifada bulunmaktadır. Saf sarıçam örtüsüyle kaplı olan merkezde çeşitli eğim derecelerinde; Alp disiplini aktivitelerine hitap eden 7, kuzey disiplini aktivitelerine hitap eden 1 adet kayak pisti mevcuttur. Çok çeşitli kış turizmi aktivitelerine uygun olan merkezde, yılın aralık ve aralık ayları arasında kalan yaklaşık dört aylık döneminde klimatik koşullar bu aktivitelerin yapılmasına oldukça uygun durumda bulunmaktadır. Merkezin klimatik ve morfolojik koşullarından dolayı kış turizm ve spor aktiviteleri için olumsuzluk doğuracak çığ, heyelan gibi doğal riskleri bulunmamaktadır. Turizm ve spor faaliyetleri nedeniyle ilginin her geçen gün arttığı merkezde çok çeşitli imkânlara sahip konaklama tesisleri bulunmaktadır. Bu çalışmada Bayraktepe kayak merkezinin kuruluş yerini mevcut durumunu ve gelişimini etkileyen koşulların fiziki ve beşeri coğrafya unsurları bakımından analiz edilmesi hedeflenmiştir. Çalışma için gerekli olan bilgiler 2 yılı aşkın bir sürede sahada yapılan araştırma ve gözlemlere dayalı olarak elde edilmiş ve akabinde ortaya çıkan sonuçlar coğrafya bilimi ilkeleri doğrultusunda değerlendirilmiş merkezin mevcut durumu ve gelişimi üzerine öneriler sunulmuştur.

A Geographical Evaluation of the Winter Sports and Tourist Center in Sarıkamış Bayraktepe (Cıbıltepe) District

Bayraktepe (Cıbıltepe) skiing center is located at a 2 km distance from the Sarıkamış district of Kars province, in the Northeastern Anatolia region. Main accommodation facilities and central mechanical facilities of the skiing center built in Bayraktepe, altitude of which is 2634 m, are located at an altitude of 2150 m. Covered with pure Scotch pine vegetation, the center has 7 ski-slopes for alpine skiing activities and 1 ski-slopes for cross-country skiing activities, with various gradients. As an appropriate spot for numerous winter tourism activities, the weather conditions at the center are in a suitable condition to perform such activities during approximately four-month period between the months of December and March of the year. There are no natural risks like avalanche and landslide, which can lead to unfavorable conditions for winter tourism and sports activities, due to the climatic and morphological conditions of the center. Accommodation facilities with a wide range of means are available at the center, which draws more and more attention day by day thanks to tourism and sports activities. This study aims at analyzing Bayraktepe skiing center, with regard to the physical and human geography elements of the conditions affecting its place of establishment, current condition and development. The data required for the study were obtained on the basis of researches and observations carried out at the site for more than 2 years and the consequent results have been evaluated in line with the principles of the science of geography and suggestions have been offered on the current condition and development of the center.

___

Anonim, "Kars", (1981). "Yurt Ansiklopedisi VI", Anadolu Yayıncılık, İstanbul

Bozkuş, C. (1999). "Karakurt (Kars) Yöresinin Jeomorfolojik Evriminde Volkanizma ve Tektoniğin Etkisi". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 4 (1-2), s.487- 499. Denizli.

Demir, M. (2013). "Kars Kent Coğrafyası", (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Doğaner, S. (1991). "Dağ Turizmine Coğrafî Bir Yaklaşım: Uludağ'da Turizm", Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Coğrafya Araştırmaları Dergisi, Sayı: 3, Ankara.

Keskin, M. (1998). "Erzurum - Kars Platosunun Çarpışma Kökenli Volkanizmasının Volkanostratigrafisi ve Yeni K/ar Yaş Bulguları Işığında Evrimi", MTA Dergisi, Sayı:120, 135-157, Ankara.

Koday, Z. ve Demir, M. (2011). "Keklik Şelalesi (Sarıkamış/Kars) Doğal Çevre Özellikleri ve Beşeri Ekonomik Potansiyeli", Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi", 15(2), s. 289-306. Erzurum

Sevindi, C. (1999). "Sarıkamış'ın Coğrafi Etüdü", (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Şaroğlu, F. ve Güner, Y. (1981). "Doğu Anadolu'nun Jeomorfolojik Gelişimine Etki Eden Öğeler" Jeomorfoloji, Tektonik, Volkanizma İlişkileri", Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni, Sayı: 24, s. 39 - 50. Ankara,

(http://www.dagprojeleri.com/tr_izmirdagprojeleri.aspx?id=19. 02. 2015)

(http://www.earth.google.com/)

(http://www.ktbyatirimisletmeler.gov.tr. 01.02.2015)

(http://www.saturder.com.tr/category/otellerimiz/25.02.2015)

(http://tuikapp.tuik.gov.tr/. 11.10.2014)

(http://tumas.mgm.gov.tr/wps/portal/10.11.2014)