Nüfus coğrafyası açısından bir inceleme: Silivri

Son derece hareketli bir olgu olan nüfus, şehirlerin gelişimlerinde belirleyici unsurlardan biridir. Nüfusun belli dönemlerde artış ve azalış göstermesi yaşanan sosyal, siyasal ve ekonomik olaylarla çok yakından ilgilidir. Bununla birlikte kırsal ve şehirsel nüfusta yaşanan gelişmeler de bölgelerin ve ülkelerin gelişmişlik durumlarını gösteren kıstaslardandır. Türkiye’de 1950 yılından sonra başlayan sanayileşme hareketleri tüm yurdumuzda olduğu gibi çalışma sahamızda da nüfus hareketleri açısından önem kazanmıştır. Özellikle kırdan kente göç olayı, İstanbul gibi bir metropole yakın olması ve elverişli yaşam koşullarıyla Silivri; nüfus özellikleri bakımından oldukça önemli değişimlerin yaşandığı bir sahadır.

A case study populatıon geography: Silivri

The population is an extremely active phenomenon and one of the characteristics of the development of cities. Population increases and decreases in certain periods are closely related with political, economical and social circumstances. In addition to this, developments in rural and urban population are also indications of development levels. Industrialization movements beginning after 1950 in Turkey have important roles in population movements in our study area as in all country. Immigration from rural areas to urban areas, nearness to Istanbul, and with its opportunities, Silivri is an area where important changes are seen in terms of population characteristics.

___

Arı, Kemal, 2000, Büyük Mübadele, Türkiye’ye Zorunlu Göç-1922- 1925, Tarih Vakfı Yurt Yayınları no. 27, Numune Matbaacılık, İstanbul.

Doğanay, Hayati, 1994, Türkiye Beşeri Coğrafyası, Gazi Büro Kitabevi, Ankara.

Göney, Süha, 1995, Yerleşme Coğrafyası Cilt I, Şehir Coğrafyası I, 3. baskı, İstanbul Üniversitesi yay. no 3908, İstanbul.

Halaçoğlu, Ahmet, 1994, Balkan harbi Sırasında Rumeli’den Türk Göçleri (1912-1914), Türk Tarih Kurumu Yayınları, XVI. Dizi, Ankara

Özgüç Nazmiye, 1975, İstanbul’un Trakya Doğrultusunda Gelişmesi ve Yeni Bir Rekreasyon Sahası, (İstanbul Üniversitesi Basılmamış Doktora Tezi), İstanbul.

Kılıç, Hatice, 1996, İstanbul’da Mahalle Bazında Nüfus ve Dağılışı, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Mansel, A.M., 1947, Ege ve Yunan Tarihi, Türk tarih Kurumu Yayınevi, Ankara.

Tanoğlu Ali, 1969, Nüfus ve Yerleşme, Taş Matbaası, İstanbul.

Timor, Ayşenur,1997, ‘Orta Büyüklükteki Şehirler ve Taşıdıkları Önem’ İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölüm Dergisi, sayı 5, Syf. 83-103, İstanbul.

Tolun, Bedriye, 1970, ‘Silivri’de Gelişen Şehirsel Fonksiyonlar Hakkında’ İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölüm Dergisi, cilt 9, sayı 17, s. 93-103, İstanbul.

TUİK, http://www.tuik.gov.tr

Tümertekin, Erol- Özgüç, Nazmiye, 2004, Beşeri Coğrafya İnsan. Kültür. Mekân. Çantay Kitabevi, İstanbul.

Silivri Belediyesi, www.silivri-bld.gov.tr

Silivri Belediyesi,2008 Faaliyet Raporu, Silivri.

Strabon, 2000, Geographika, Çev. Adnan Pekman, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Yayınları, İstanbul