GEBZE-İZMİR OTOYOLU'NUN BALIKESİR-SUSURLUK KARAYOLUNDA BULUNAN AKARYAKIT ve DİNLENME TESİSLERİNE OLASI ETKİLERİ

Yıl boyunca yoğun bir araç trafiğinin söz konusu olduğu BalıkesirSusurluk karayolu; İstanbul, Bursa, Bandırma yerleşmelerini Balıkesir üzerinden Manisa, İzmir ve Edremit'e bağlamaktadır. Bu karayolu boyunca araçların ve yolcuların ihtiyaçlarına hizmet veren çok sayıda tesis (11 dinlenme tesisi, 33 akaryakıt istasyonu) mevcuttur. Yol boyu işletmelerinde kışın 1250, yazın 1850 kişi çalışmaktadır. Gebze-İzmir Otoyol Projesi'nin tamamlanması ile Balıkesir-Susurluk duble devlet karayolundan geçen araç sayısının %70 civarında azalması beklendiğinden işletmelerin önemli bir kısmı kapanacak, küçülecek ve işgücü talebi de önemli ölçüde azalacaktır. Bilhassa Susurluk yerleşmesinde yaşayanların istihdamında önemli yere sahip olan bu işletmelerde işsiz kalma ihtimali olan kişilerin yörenin koşullarına uygun kurulabilecek hayvancılığa dayalı sanayi işletmelerinde iş bulmaları sağlanabilir

The Possible Effects of Gebze-İzmir Highway on Gas Stations and Facilities for Recreation on Balıkesir- Susurluk Road.

With high traffic density all over year, Balikesir-Susurluk Highway connects Istanbul, Bursa and Bandırma to Manisa, İzmir and Edremit through Balikesir. There are many way stations, meeting the needs of passengers and vehicles, along this highway (11 way stations, 33 gas stations). In winter 1250 people work at those way stations and this number increases to 1850 in summer. When the Gebze-Izmir Superhighway is completed, there will be a decrease of %70 of vehicles which use Balikesir-Susurluk highway. Therefore most of the way stations would go into liquidation or would become small thus labor demand will decrease. People may be unemployed by these enterprises which are very important role in the employment of people living in Susurluk can be provided with some jobs in animal based industrial enterprises installed in accordance with region's condition

___

Arı, Y., (2005), "Amerikan Kültürel Coğrafyasında Peyzaj Kavramı", Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı:13, Sayfa: 318, Erzurum.

Doğanay, H., Koca, H., (1998), "Ulaşımın Yerleşmeye Etkilerine iki Tipik Örnek: Fevzipaşa ve Nurdağı Kasabaları", Türk Coğrafya Dergisi, Sayı:33, s.1-24, İstanbul.

Gümüş, A. E., (1989), "İzmit Güneydoğusunda Karayolu-Yerleşme İlişkileri ve Bir Örnek", İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü Bülten, Sayı: 6, Sayfa:177-178, İstanbul.

Karabulut, Y., (1997), "Türkiye'de Demiryolu Ulaşımı", Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, Sayı:6, Sayfa:168, Ankara.

Karayolları Genel Müdürlüğü (2010), 2010 Trafik ve Ulaşım Bilgileri: Otoyollar ve Devlet Yollarının Trafik Dilimlerine Göre Yıllık Ortalama Günlük Trafik Değerleri ve Ulaşım Bilgileri. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Ulaşım Maliyetleri ve Verimlilik Şubesi Müdürlüğü Mayıs 2011 (kgm.gov.tr).

Karayolları Genel Müdürlüğü (2012), 2012 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu. Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Ankara.

Koca, H., Özdemir, Ü., Şahin, İ.F., (2005), "Ulaşım Coğrafyası Açısından Gülek Boğazı", Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı:14, Sayfa:26.

Otoyol A.Ş., (2011), 2.Proje Bilgilendirme Dokümanı: Gebze-Orhangazi- İzmir (İzmit Körfezi Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Projesi, Eylül 2011.

Türkiye Çevre Atlası-96, T.C. Çevre Bakanlığı. Yayın No:4, Milli Eğitim Basımevi, 1996.

Tümertekin, E., (1987), Ulaşım Coğrafyası, İstanbul Üniversitesi Yayını No.2053, Coğrafya Enstitüsü Yayın No.85, 2.Baskı, İstanbul.

Tümertekin, E., Özgüç, N., (1997), Ekonomik Coğrafya: Küreselleşme ve Kalkınma, Çantay Kitabevi, İstanbul.

Http://www.csedgebzeizmirotoyolu.com/30.09.2012

Http://www.otoyolas.com.tr/PdfFile/TR_GIM_OYIAS_Leaflet.pdf/30.09 .2012

Http://www.kgm.gov.tr - 21.10.2012