CBS'nin coğrafya eğitiminde kullanımında proje geliştirme uygulaması örneği "toplu taşıma hatları analizi"

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) uygulama ve projeye dayalı olması ve öğrenci-öğretmen-okul ekseninde topluma pek çok yenilikler sunması gibi nedenlerle Coğrafya Dersi Öğretim Programı’nda desteklenmekte ve imkânlara bağlı olarak öğretmenlerin CBS kullanmaları veya CBS’den faydalanmaları önerilmektedir. Öğretmenlerimizin CBS’den etkin biçimde faydalanabilmeleri için örnek CBS uygulama ve projeleri sunulması bu alanda büyük bir ihtiyacı karşılama adına faydalı olacaktır. Bu çalışmada, belirtilen amacı gerçekleştirmek için CBS ile öğretimin iki önemli ayağından biri olan proje geliştirme ayağında örnek bir çalışma ortaya konmaya çalışılmış ve öğretmenlerimizin benzer uygulamalar gerçekleştirmelerine yol gösterici olması hedeflenmiştir. Çalışma ile öğrenciler; grup halinde, öğrenci merkezli, bilgisayarın etkin kullanıldığı, yüksek motivasyonlu, gerçek yaşama dayalı bir araştırma, inceleme, analiz yapma, sorun çözme ve sonuca ulaşma süreci içinde yer almışlar, çeşitli bilgi ve becerilerini keşfetme, kullanma ve geliştirme imkânı bulmuşlar ve çalışmalarını bir ürünle sonuçlandırmışlardır.

A case study of project development application in use of gis for geography education: Analyse of public transport lines

The use of Geographical Information Systems (GIS) is recommended to the teachers in the Geography Curriculum due to its features suitable to project based learning and its advantages given to student, teacher and society together. So, the presentations of sample case studies about GIS applications and projects will fulfill a vital requirement and be very useful to the the teachers in order to demonstrate them the usage of GIS in education. In this study, a sample case study was realized in project development branch, one of the two main branches of education with GIS, to help the teachers for the application of similar works. Students, in a group, took part in a student based, highly motivated, highly computer used, real life related research, analysis and solution process by participating to this study. They found opportunity to discover, use and improve their different knowledge and skills. They also concluded their work with a product.

___

Demirci, A. (2006). Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Türkiye’deki Yeni Coğrafya Dersi Öğretim Programına Göre Coğrafya Derslerinde Uygulanabilirliği, 4.Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilişim Günleri Bildiriler Kitabı, Fatih Üniversitesi, İstanbul.

Demirci, A. (2008). Coğrafi Bilgi Sistemlerinin İlk ve Ortaöğretim Coğrafya Derslerinde Bir Öğretim Aracı Olarak Kullanılması: Önem, İlke ve Metotlar, Marmara Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü Öneri Dergisi, 28(7), s.377-388. İstanbul.

Demirci, A. (2008b). Öğretmenler İçin CBS: Coğrafi Bilgi Sistemleri, İstanbul: Fatih Üniversitesi Yayınları.

ESRI (Environmental Systems Research Institute), (1995). Exploring Common Ground: The Educational Promise of GIS. www.esri.com. web adresinden 10.04.08 tarihinde edinilmiştir.

Heywood, I., Cornelius, S., Carver, S. (1998). An Introduction to Geographical Information Systems, New York: Longman, s.11-12.

MEB. (2005). Coğrafya Dersi Öğretim Programı (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar).

Skidmore, S., ve Wroe, B. (1988). Introducing System Analysis. Manchester: NCC Publications.

Tuna, F. (2008). Ortaöğretim Coğrafya Derslerinde Proje Tabanlı Öğrenimi Desteklemek Amacı İle Coğrafi Bilgi Sistemlerinden (CBS) Yararlanma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. İstanbul.

Turgut, M. F. (1997). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Metotları, 10. Baskı, Ankara: Yargıcı Matbaası.

USGS (US Geological Survey), (2005). Interest in Using GIS In Education. www.usgs.com. web adresinden 10.04.08 tarihinde edinilmiştir.