CBS'nin coğrafya eğitiminde kullanımında proje geliştirme uygulaması örneği “3 boyutlu mahalle haritası”

Coğrafya Dersi Öğretim Programı’nda imkânlara bağlı olarak öğretmenlerimizin kullanmaları veya faydalanmaları önerilmekte olan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) sağladığı pek çok avantajlar nedeniyle günümüzde coğrafya eğitiminin önemli öğelerinden biri haline gelmiştir. Öğrencilere özellikle coğrafi sorgulama becerisinin kazandırılmasında CBS önemli bir yardımcı olarak karşımıza çıkmaktadır. CBS’nin çok çeşitli avantajlarından yaygın bir biçimde yararlanılması öğretmenlerimize örnek çalışmaların sunulması ile hız kazanacaktır. Bu çalışmada, belirtilen amacı gerçekleştirmek için CBS ile öğretimin iki önemli ayağından biri olan proje geliştirme ayağında örnek bir çalışma ortaya konmaya çalışılmıştır. 3 boyutlu görüntüleme uygulaması yapılan çalışma, proje tabanlı öğrenme prensipleri çerçevesinde gerçekleştirilmiş ve öğretmenlerimizin benzer uygulamalar gerçekleştirmelerine yol gösterici olması hedeflenmiştir.

A case study of project development application ın use of gıs for geography education: 3D quarter map

Geographical Information Systems (GIS) which is recommended to the teachers in the Geography Curriculum related to the possibilities became of the important elements of the geography education as it supplies lots of advantages. It especially helps us teaching geographical inquiry skills to the students. Taking the advantages of GIS will gain speed with the presentations of sample case studies about GIS applications and projects to the teachers. In this study, a sample case study was realized in project development branch, one of the two main branches of education with GIS, to help to the teachers and the study was done based on project based learning.

___

Coşkun, M. (2004). Coğrafya Öğretiminde Proje Yaklaşımı, Gazi Ünv. Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(2), s.99-107.

Demirci, A. (2006). Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Türkiye’deki Yeni Coğrafya Dersi Öğretim Programına Göre Coğrafya Derslerinde Uygulanabilirliği, 4.Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilişim Günleri Bildiriler Kitabı, Fatih Üniversitesi, s.241- 248.

Demirci, A. (2008). Öğretmenler İçin CBS: Coğrafi Bilgi Sistemleri, İstanbul: Fatih Üniversitesi Yayınları.

Demirci, A. (2008b). Coğrafi Bilgi Sistemlerinin İlk ve Ortaöğretim Coğrafya Derslerinde Bir Öğretim Aracı Olarak Kullanılması: Önem, İlke ve Metotlar, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öneri Dergisi, 28(7), s.377-388.

ESRI (Environmental Systems Research Institute), (1995). Exploring Common Ground: The Educational Promise of GIS. www.esri.com. web adresinden 10.04.08 tarihinde edinilmiştir.

Heywood, I., Cornelius, S., Carver, S. (1998). An Introduction to Geographical Information Systems, New York: Longman, s.11-12.

MEB. (2005). Coğrafya Dersi Öğretim Programı (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar).

Tuna, F. (2008). Ortaöğretim Coğrafya Derslerinde Proje Tabanlı Öğrenimi Desteklemek Amacı İle Coğrafi Bilgi Sistemlerinden (CBS) Yararlanma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

USGS (US Geological Survey), (2005). Interest in Using GIS In Education. www.usgs.com. web adresinden 10.04.08 tarihinde edinilmiştir.