Avrupa Birliği'ne Uyum Sürecinde Türkiye'deki Tarımsal İşletmelerin Günümüzdeki Durumu

Türkiye’nin, AB’ye üyelik için başlanan müzakere sürecinde yapısı nedeniyle en zor geçmesi beklenen konuların başında tarım ile ilgili olanlar gelmektedir. Çünkü, işleyiş mekanizmaları, kurumsal yapı ve ekonomideki ağırlık açısından AB tarım sektörü ile Türkiye tarım sektörü son derece farklıdır. Buna ilaveten Türkiye’de tarım sektörünün, bölgeler arasında da çok ciddi temel farlılık göstermesi, işi daha da zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, üyelik sürecinde tarım sektörüne yönelik yapılacak iyileştirme çalışmaları, her bölgenin ve hatta alt bölgelerin özelliklerine uygun ve sürdürülebilir olmalıdır. Söz konusu iyileştirme çalışmalarının temel referansı tarımsal işletmeler olmalıdır.

The Present Status of Agricultural Enterprises in Turkey in the Process of Adaptation to European Union

In the process of discussion over Turkey’s full membership to European Union, one of the most difficult sectors facing barriers, because of its structure is likely agriculture sector. Due to functional mechanisms, institutional structure and its share in the economy, agriculture sectors in Europe and Turkey have shown extreme diversity. In addition, the fact that the agriculture sector has differences among the regions in Turkey makes it much more difficult. Therefore, in the process of full membership, the improvement attempts should be appropriate for characteristics of each region or sub-regions. The main reference of these improvement attempts should be based on agricultural enterprises.

___

Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği, (2001), AB Tarım Politikası Avrupa’da Yenilenme ve Türkiye’ye Etkisi, Ankara.

TÜİK, (1998), Türkiye’de Tarımsal Yapı ve İstihdam, Ankara.

TÜİK, (2003), Genel Tarım Sayımı Tarımsal İşletmeler Anketi Sonuçları, Haber Bülteni, Ankara

DPT, (2000), AB’den Haberler, DPT Bülteni Sayı: 3-4, Ankara.

Dünya Gazetesi, (2000), Ekonomik Sözlüğü (Genişletilmiş Yedinci Baskı), Dünya Yayınları Sözlük Dizisi: 1, İstanbul.

Emiroğlu, M., (1974), “Erzurum Kır Yerleşmelerinin Ortalama Yüzölçümleri, Parsel Sayıları ve Büyüklükleri İle İlgili Bir Araştırma”, A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fak. Derg. Cilt: XXVIII, Sayı: 1-2, Ankara.

Gözde, E., (1996), “Yararlanma Bakımından Türkiye Topraklarının Bölünüşü ve Zamanla Gösterdiği Değişmeler”, Ege Coğrafya Dergisi, Sayı: 8, İzmir.

Günaydın, G. (2006), “Türkiye Tarım Sektörü”, Tarım ve Mühendislik Dergisi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yayım Organı, Sayı: 76-77, Ankara.

Gündoğdu, K.S. ve Arkadaşları, (2004), “Arazi Toplulaştırmasında Parsel Değer Sayılarının Coğrafi Bilgi Sistemi Kullanılarak Belirlenmesi”, U.Ü. Ziraat Fak. Derg. Sayı: 22, Bursa.

Kara, H,. (1977), “Çukurova’nın Üç Köyünde Tarım Nüfus İlişkileri ve Bölge Kır Kesiminin Sorunları Konusunda Bir İnceleme”, Coğrafya Araştırmalar Dergisi, Sayı: 2, Ankara.

Resmi Gazete, (2002) 2 Eylül 2002 tarihli ve 24884 sayılı Resmi Gazete, Ankara. Tarım ve Köyişleri BakanlIĞI, (2001), Türkiye Sulama Raporu, Ankara.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, (2003), Toplulaştırma Teknik Talimatı, Ankara.

Tümertekin, E., (1986-1987), “Türkiye Tarımı’nda Yeni Gelişmeler”, Coğrafya Dergisi İst. Üniv. Edb. Fak. Yay. Sayı: 2, İstanbul.

Tümertekin E. ve Özgüç, N., (1999), Ekonomik Coğrafya Küreselleşme ve Kalkınma, Çantay Kitabevi, İstanbul.

TÜSİAD, (2003), AB’ye Uyum Sürecinde Türk Tarım Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri, TÜSİAD Görüşleri Dizisi No: 13, Ankara.

Özgür, E.M., (2000), Türkiye Coğrafyası, Hilmi Usta Matbaacılık, Ankara.

Şahinöz, A., (2001), Türkiye Ekonomisi Sektörel Analiz, Türkiye Ekonomi Kurumu, Ankara.

http://www.bianet.org, son erişim tarihi 06.03.2006.

http://www.dpt.gov.tr, son erişim tarihi 04.06.2005.

http://europa.eu.int/comm/eurostat, son erişim 14.12.2006

http://www.ikv.org.tr/muzakeresureci.php, son erişim tarihi 20.12.2006

http://www.tarim.gov.tr son erişim tarihi: 16.02.2006.