TÜRK TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRLERİNİN GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI AB-15 ÜLKELERİ KARŞISINDAKİ REKABET GÜCÜ

Türkiye, 1980 sonrası dönemde ithalata dayalı içe dönük ekonomi politikasından, ihracata dayalı dışa açık bir ekonomi politikası izlemeye başlamıştır. Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından birisi Avrupa Birliği (AB)’dir. AB ile Gümrük Birliği’ni gerçekleştirmesi sonucunda endüstriyel sektörlerde yoğun bir rekabet süreci yaşamaya başlamıştır. Türkiye’de dışa açık büyüme modelinin başlangıcından itibaren öncelikli ve sürükleyici sektörlerinden birisi tekstil ve hazır giyim sektördür. Bu nedenle sektörün dış rekabet gücünün düzeyi önemlidir. Bu çalışmada, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) yaklaşımı ile Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün, AB ülkeleri karşısında açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükleri incelenecektir.

Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinin Gümrük Birliği Sonrası ABa€"15 Ülkeleri Karşısındaki Rekabet Gücü

Turkey had an inward-looking economic policy based on the post 1980 period firstly then Turkey followed an economic policy based on the outward-looking. One of the biggest market for exporting of Turkey is European Union (EU). As a result of realization of the Customs Union with the EU, industrial sectors have started to experience intense competition in the process. Priority from the beginning of an open model of growth in Turkey is textile and clothing sectors. Therefore, the external competitiveness of the sector level is important. In this study, the revealed comparative advantages approach in textile and clothing sectors examined between EU countries and Turkey.

___

  • AYNAGÖZ ÇAKMAK, Özge (2010), “Türk Sanayisinin Avrupa Birliği Piyasasında İhracatta Rekabet Gücü”, Ankara Sanayi Odası Dergisi, Eylül-Ekim 2010., s. 51-61. AYNAGÖZ ÇAKMAK, Özge (2005), “Açıklanmış Karsılaştırmalı Üstünlükler ve Rekabet Gücü: Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Endüstrileri Üzerine Bir Uygulama”, Ege Akademik Bakış Dergisi, Cilt:5, Sayı:1–2, 2005., s. 65-76.
  • BAKIR, M. Akif, “Avrupa Birliği Dış Ticaret İstatistikleri Sistemi”, http://www.gumrukkontrolor.org.tr/Yayinlar/Dergiler/47/5.html >, (Erişim Tarihi: 23.04.2011). BENEDICTIS, Luca De ve TAMBERI, Massimo, “A Note on The Balassa Index of Revealed Comparative Advantages”, 2001, < www.ideas.repec.org/e/c/pta178.html >, 04.2010. ÇETİN, Murat ve ECEVİT, Eyyup (2008), “İhracatın Sürükleyici Gücü Olarak Tekstil Sektörü: Kahramanmaraş İli Örneği”, Celal Bayar Üniversitesi Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Y:2008 C:15 S:2., s. 115-132. DPT, Kalkınma Planı, “Dış Ticaret Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, http://www.dpt.gov.tr >, (Erişim Tarihi: 15.12.2010). DPT, “Tekstil, Deri ve Giyim Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, Dokuzuncu Kalkınma Planı, 2003. ERKAN, Birol (2009), Ülkelerin İhracat Performanslarının Belirlenmesinde Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlüklerin Kullanılması: Yükselen Ekonomiler Örneği, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa. EġİYOK, Bayram Ali (2005), “Sanayi Sektöründe Türkiye-AB Arasındaki Dış Ticaretin Analizi, Türkiye’nin ve AB Ülkelerinin Rekabet Gücündeki Gelişmeler”, Türkiye Kalkınma Bankası, Ekim 2005, Ankara. EġİYOK, Bayram Ali (2008), “Türkiye Ekonomisinin Rekabet Gücündeki Gelişmeler ve Faktör Kullanım Yoğunluklarına Göre Dış Ticaretin Yapısı”, Türkiye Kalkınma Bankası, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü, Türkiye’nin Dış Ticareti ve İmalat Sanayinin Mekansal ve Yapısal Durumuna İlişkin Değerlendirmeler Yayınında Bölüm, Ankara. HATIRLI, S. Adem ve ÖNDER Kübra (2010), “Reel Döviz Kurundaki Değişkenliğin Türkiye’nin Tekstil ve Konfeksiyon İhracatı Üzerine Etkisinin Araştırılması”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Y: 2010, C: 10, S: 2., s. 41-54. HUSAIN, Fazal, “Financial Sector Reforms and International Trade Competitiveness: A Case Study of Pakistan”, http://www.saneinetwork.net/pdf/SANEI_VIII/9.pdf >, (Erişim Tarihi: 02010). KANOĞLU, Neşe ve ÖNGÜT, Emrah (2003), “Dünyada ve Türkiye’de Tekstil-Hazır Giyim Sektörleri ve Türkiye’nin Rekabet Gücü”, DPT Yayınları. KARAKAYALI, Hüseyin, YALÇINKAYA, Hakan, ÇILBANT, Coşkun (2005), “Modern Çağın Kavramları: Küreselleşme ve Rekabet”, Uluslararası Rekabet Sürecinde Türkiye Yayınında Bölüm, Editörler: Faysal Gökalp ve Yenal Kesbiç, Beyaz Yayınları, İstanbul. KORAL, Sevgi (2006), Gümrük Birliği’nin Türkiye’ye Sağladığı Yarar ve Sakıncaları ve Tekstil Sektörü Üzerine Etkileri, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • KÜÇÜKKİREMİTÇİ, Oktay (2006), “Dış Ticaretteki Rekabet Gücüne Göre Sanayi Sektörünün Değerlendirilmesi”, Türkiye Kalkınma Bankası, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü, Ankara. ÖNGÜT, Emrah (2007), Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sanayinin Değişen Dünya Rekabet Şartlarına Uyumu, DPT Uzmanlık Tezi, Ankara. SALA-I-MARTİN, Xavier ve SCHWAB, Klaus, “Global Competitiveness Report”, wwwweforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitivenessReport_2010–11.pdf >, (Erişim Tarihi: 30.06.2011). SARIDOĞAN, Ercan (2010), “Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Düzeyinde Küresel Rekabet Gücünü Etkileyen Faktörler ve Stratejiler”, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Akademik Yayınlar, Yayın No: 2010-51, İstanbul. SEYMEN, Dilek (2009), Türkiye’nin Dış Ticaret Yapısı ve Rekabet Gücü, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, İzmir. ġENOL, Coşkun (2008), Dahilde İşleme Rejiminin İhracat Üzerine Etkileri İle Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi. TAġLIÇAY, M. Turan (2007), Türk Tekstil Sektörünün AB Pazarındaki Rekabet Gücü, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tez. T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, “Tekstil, Hazır Giyim, Deri ve Deri Ürünleri Raporu”, Sanayi Genel Müdürlüğü, Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi, Temmuz 2010. T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, “Tekstil, Hazır Giyim, Deri ve Deri Ürünleri Sektörleri”, Sanayi Genel Müdürlüğü, Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi, Mart 2010. UYAR, Süleyman, “Ekonomik Bütünleşmeler ve Gümrük Birliği Teorisi”,< http://www.econturk.org/dtp13.htm >, (Erişim Tarihi: 12.05.2010). VERGİL, Hasan ve YILDIRIM, Ertuğrul (2006), “AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerindeki Etkileri”, Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, Y: 2006 S: 26., s. 1-21. YÜCEL, Yener (2010), “Uluslararası Ticaretin Serbestleştirilmesi Sürecinde Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünün Rekabet Gücü ve Çin Tehdidi”, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Y: 2010, C: 29, S: 2., s. 227-250.