İBNİ SÎNÂ’NIN RÛH KASİDESİ’NİN MARAŞLI MUSTAFA KÂMİL ŞERHİ

XIX. asrın sonları ile XX. asrın başlarında Manisa ve İzmir’de yazma etkinliklerinde bulunan Maraşlı Mustafa Kâmil, dönemin kültürel hayatının önemli isimlerinden biridir. Onun yazdıkları araştırma dünyasının ilgisini çekmiştir. Muhtelif zamanlarda ve kültür çevrelerinde dikkate değer bir tecessüs konusu olduğu görülen İbni Sina’nın Ruh Kasidesi’ne ilgi duyanlar kervanına, Maraşlı da katılarak ona bir şerh yazmıştır. Fazladan olarak İbni Sina’nın hayatı ve eserleri hakkında da bilgi vermiştir. Bu makalede Ruh Kasidesi’nin mazhar olduğu ilgi hususunda bilgi verilip Maraşlı’nın bu eseri, gazete tefrikası ve matbaa baskısı göz önünde bulundurularak ele alınıp karşılaştırmalı olarak ortaya konmuştur.

İbni Sina'nın Ruh Kasidesi'nin Maraşlı Mustafa Kamil Şerhi

In the end of nineteent century and beginnings of twentieth century, Maraşlı Mustafa Kamil, writing activities, is one of the important figures of the period's cultural life in Manisa and Izmir. His writings attracted the attention of the world of research. From time to time, and in the cultural circles of Ibn Sina was a remarkable curiosity Ruh Kasidesi the bandwagon of those who are interested, or participating in Maraşlı wrote a commentary to it. As additional information about the life and works of Ibn Sina has. This article is of interest to be honored Ruh Kasidesi information given in this work, the pressure of newspapers and printing handled and comparative consideration, have been revealed.

___

  • Hizmet nr. 188, 189, 190, 191. 18, 22, 25, 29 Eylül 1888.
  • HUYUGÜZEL, Ömer Faruk (2001), İzmir Fikir ve Sanat Adamları: (1850-1950), Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara “İbni Sina” maddesi, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, 20. Cilt Maraşlı Kâmil (1891), İbni Sînâ, Kasbar Matbaası, İstanbul İstanbul Üniversitesi Tıb Fakültesi Tıb Tarihi Enstitüsü 1940 – 1941 ders yılı çalışmaları hülâsası VIII, Millî Mecmua Basımevi, İstanbul 1941