HIZLI MODA MARKALARINDA ÇEVİK VE ESNEK TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

Yoğun bir rekabetin yaşandığı iş dünyasında firmalar sürekliliklerini sağlamak için tedarik zinciri yönetimi kavramına oldukça fazla önem vermeye başlamışlardır. Bu süreçte, zincir üyelerinin tek bir işletme gibi hareket edebilmesi neticesinde maliyetler azalmakta, belirsizlikler ortadan kalkmakta ve işletmelerin rekabet güçleri artmaktadır. Son dönemlerde moda ve hazır giyim sanayinin yapısı, mevcut sezonlara ara sezonlar ekleyerek, müşteriye daha çeşitli seçenekler sunmayı hedefleyen hızlı moda kavramına doğru yönelmektedir. Bu yolla müşteriye daha düşük fiyatlar sunulmakta, satış miktarları, kar ve marka bilinirliği artmaktadır. Bu çalışmada, hızlı moda sektöründe uygulanmak üzere, tedarik zincirinin çeviklik ve esneklik boyutlarıyla firma performansı arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir model geliştirilmiş ve modelde yer alan hipotezler çoklu regresyon analizi ile test edilmiştir.

___

  • AHMED, N.U., Montagno, R.J. ve Firenze, R.J. (1996). Operations strategy and organizational performance: An emprical study. International Journal of Operations & Production Management, 16(5), ss. 41-53.
  • ALLEGRE, J., ve Sard, M. (2015). When demand drops and prices rise. tourist packages in the Balearic Islands during the economic crisis. Tourism Management, 46, ss.375-385.
  • ALTUNIŞIK, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., ve Yıldırım, E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri - SPSS Uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • BARNES, L., ve Lea-Greenwood, G. (2006). Fast fashioning the supply chain: shaping the research agenda. Journal of Fashion Marketing and Management, 10(3), ss.259-271.
  • BAYRAKTAR, E., Demirbag, M., Koh, S. L., Tatoglu, E., ve Zaim, H. (2009). A causal analysis of the impact of information systems and supply chain management practices on operational performance: evidence from manufacturing SMEs in Turkey. International Journal of Production Economics, 122(1), ss.133-149.
  • BOWERSOX, D. J., Closs, D.J. ve Cooper, M.B. (2007). Supply Chain Logistics Management. (2th ed.). NewYork: McGraw-Hill.
  • CEGARRA-NAVARRO, J. G., Soto-Acosta, P., ve Wensley, A. K. (2015). Structured knowledge processes and firm performance: The role of organizational agility. Journal of Business Research. 69(5), ss. 1544-1549.
  • CHRISTOPHER, M. (2000). The agile supply chain: competing in volatile markets.Industrial Marketing Management, 29(1), ss.37-44.
  • CALISKAN, A., Kalkan, M., ve Ozturkoglu, Y. (2017). City Logistics: Problems and Recovery Proposals, International Journal of Logistics Systems and Management, 26(2), ss.145-162.