KIRGIZİSTAN’DAKİ DİN GÖREVLİLERİNİN MESLEKİ YETERLİKLERİ VE SORUNLARI

Kırgızistan yaklaşık 70 yıl Sovyet yönetimi altında kaldıktan sonra, 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte, diğer alanlarda olduğu gibi din ve devlet ilişkilerinde de yeni bir dönem başlamıştır. Ülkedeki yaygın din eğitimi konusunda da en önemli gelişmelerden birisi hiç şüphesiz, 1993 yılında “Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi”nin kurulmasıdır. Bağımsızlık öncesi ülkede yalnızca 39 cami bulunurken, bu sayı 2018 yılı itibariyle 2838’e ulaşmıştır. Bu camilerden 2457’si (% 86,6’sı) ilgili makamlar tarafından kayda alınmış durumdadır. Diğer camiler ise henüz kayıt altına alınmamıştır. Camilerin fiziki yapısı ve sayısı kadar, buralarda görev yapan din görevlilerinin mesleki yeterlikleri ve yetişmişlik düzeyi de son derece önemlidir. Zira camilerden gereği kadar yararlanmanın yolu orada görev yapan imamların mesleki yeterliliklerine; din eğitimi açısından sahip oldukları donanıma bağlıdır. Zira din kendini anlatmamakta; daima din eğitimi alan insanlar aracılığıyla anlatılmaktadır. Dolayısıyla din görevlisi demek o toplumda din anlayışının niteliği demektir. Kaliteli ve doğru bir dini eğitimle donatılmış din görevlileri, dinin o toplumda doğru işlev sergilemesinin biricik teminatıdır ve bu nedenle mesele çok önem arz etmektedir. İşte bu makalenin amacı da, Kırgızistan genelinde camilerde görev yapan din görevlilerinin mesleki yeterliklerini ve mesleki bazı sorunlarını ele alarak, daha iyi görev yapabilmelerini temin için birtakım önerilerde bulunmaktır. Bu amaçla Kırgızistan’da görev yapan din görevlilerine yönelik bir alan araştırması yapılmıştır. Bu araştırmada 206 din görevlisine anket uygulanmış, ayrıca yedi bölge gezilerek, bölge kazıları ve bazı imamlarla mülakat da yapılmıştır.

VOCATIONAL PROFICIENCIES AND PROBLEMS OF IMAMS IN KYRGYSTAN

After living for about 70 years under the ruling of Soviet Union, Kyrgyzstan proclaimed its own independency in 1991. With the gaining of its independency, a new period has begun in relations between state and religion as well as other fields. One of the most important developments in terms of common religious education was that “Religious Office for Kyrgyzstan Muslims” was established in 1993. While before the independency, there were only 39 mosques in the country, as of 2018 there were 2838 mosques. Out of these mosques 2457 have been registered by state. Other mosques have not been registered yet. However, vocational proficiencies and educational levels of imams are important as well as the number of mosques and their physical constructions. For the way of taking advantages from the mosques depends on the imams served over there. Thus, the aim of this article is to investigate vocational proficiencies and problems of imams who work at mosques in Kyrgyzstan and then give some suggestions for doing much better duties in Kyrgyzstan. For this purpose, a field research has been done for imams in Kyrgyzstan. In this research, a questionnaire was conducted to 206 imams, in addition, seven districts were visited and some interviews were done by some imams and kazıs.

___

Artıkbaev, K. (2003). Kırgızistan’daki camilerde imamların vaazlarında kullandıkları hadislerin hadis ilmi açısından değerlendirilmesi: Oş örneği (Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü: Ankara.

Aydar, H. (2009). Kırgızistan’da din eğitimi ve Araşan ilahiyat fakültesi. Bişkek.

Büyükalaca, O. N. (2003). Kırgızistan’da din eğitimi ve Kırgızistan Müslümanları dinî idaresi (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.

Cumanov, M. (2009). Ölköbüzdögü İslâm Colu. Bişkek. https://muftiyat.kg/maalymat/, 02.10.2018.

Kılavuz, M. A. & Pay, S. 2009). Kırgızistan’da bir din eğitimi kurumu: Medreseler. Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, 18(1), 247-278.

Kozukulov, T. (2017). Kırgızistan’da devletin din siyaseti. Akademik Hassasiyetler, 4(7), 85-104.

Kozukulov, T. (2005). Tarihî süreçte Orta Asya ve Kırgızistan’da din siyaseti ve eğitimi. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 24, 167-182.

Malikov, K. & Usubaliev, E. E. (2009). Musulmanskaya obşina Kırgızstana i politiçeskiy proses v strane: podhodı k gormanizasii otnoşeniy mejdu gosudarstvom i religiey. Bişkek.

Mejdunarodnıye Normı (2010). Po Obespeçeniyu Svobodı Sovesti İ Veroispovedaniya. Zakonadatelnıye İ Normativno-Pravovıye Aktı Kırgızskoy Respubliki Reguliruyuşie Sferu Religii. Oş, 2010.

Yusubov, E. (2016). Kırgızistan’da din eğitimi (Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Manas Journal of Social Studies-Cover
  • ISSN: 1694-7215
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ