ESWL'de Hasta Kontrollü veya Anestezist Kontrollü Sedasyon/Analjezi Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Biz, bu çalışmada üriner sistem taşlarının, beden dışı şok dalgalarıyla taş kırma (ESWL) ile tedavisinde propofol ve remifentanil ile sağlanan anestezist kontrollü sedasyon/analjezi (AKSA) ile hasta kontrollü sedasyon/analjezi (HKSA) yöntemlerinin hasta konforu, derlenme hızı, psikomotor ve bilişsel fonksiyonlar üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. ASA fiziksel durum sınıflaması I-II olan, yaşları 23 ile 65 yıl arasında değişen 40 hasta, rastlantısal olarak iki gruba ayrıldı. Temel kognitif fonksiyonları değerlendirmek üzere Standardize Mini Mental Test (SMMT) uygulandı. Propofol/remifentanil ile Grup H’de hasta kontrollü (HKSA), Grup A’da anestezist kontrollü (AKSA) sedasyon/analjezi yöntemi uygulandı. Hastaların hiçbirine premedikasyon yapılmadı. Grup H’deki hastalara (n=20), mililitresinde 10 μg remifentanil ve 5 mg propofol olacak şekilde propofol/remifentanil karışımı hazırlandı. Hasta kontrollü analjezi aleti (PCA) bolus doz 2 ml, kilit süresi 2 dakika olarak ayarlandı. Grup A’da propofol ve remifentanil ayrı infüzyon pompaları ile verildi. Propofol ilk 10 dakika 8 mg kg ֿ◌¹h ֿ◌¹, ikinci 10 dakika 6 mg kg ֿ◌¹ h ֿ◌¹ ve işlem sonuna kadar 4 mg kg ֿ◌¹ h ֿ◌¹ verildi. Remifentanil 0.5 μg kg ֿ◌¹ 30 saniye içinde intravenöz bolus dozun ardından 0.2 μg kg ֿ◌¹ dk ֿ◌¹ işlem sonuna kadar verildi. AKSA yöntemi uygulanan hastaların büyük çoğunluğunda geçici desatürasyon gözlendi. Anestezist tarafından kısa süreli ventilasyon uygulanan iki hasta dışında daha sık nefes almalarının söylenmesi desatürasyonun düzelmesinde yeterli oldu. HKSA yöntemi uygulanan hasta grubunda ise yeterli analjezi sağlanırken, hastalar hemodinamik ve solunumsal yönden stabildi. HKSA yöntemi uygulanan grupta derlenme zamanı daha kısa, kullanılan ilaç miktarları da daha azdı. Hastaların hiçbirinde ek ilaç gereksinimi olmadı. Yine söz konusu gruptaki hastaların AKSA yöntemi uygulanan hastalara göre kognitif fonksiyonlarının geri dönüşü daha kısa zamanda gerçekleşti. Sonuç olarak, çalışmamızda hasta kontrollü sedasyon/analjezi yöntemi ile yeterli analjezi sağlanırken, anestezist kontrollü yönteme göre daha güvenli bir işlem süreci ve kısa zamanda derlenme sağlandı.

___

  • Referans1. Alhashemi JA, Kaki AM. Anesthesiologist-controlled versus patient-controlled propofol sedation for shockwave lithotripsy. Can J Anesth 2006; 53: 449-55.
  • Referans2. Alhashemi JA, Kaki AM. Dexmedetomidine in combination with morphine PCA provides superior analgesia for shockwave lithotripsy. Can J Anesth 2004; 51 (4): 342-7.
  • Referans3. Kortis HI, Amory DW, Wagner BK. Use of patient-controlled analgesia with alfentanil for extracorporeal shockwave lithotripsy. J Clin Anesth 1995;7:205- 10.
  • Referans4. Moerman AT, Foubert LA, Herregods LL, Struys MM, De Wolf DJ, De Looze DA, De Vos MM, Mortier EP. Propofol versus remifentanil for monitored anaesthesia care during colonoscopy. Eur J Anaesthesiol. 2003; 20: 461-6.
  • Referans5. Joo HS, Perks WJ, Kataoka MT, Errett L, Pace K, Honey RJ. A comparison of patient-controlled sedation using either remifentanil or remifentanil-propofol for shockwave lithotripsy. Anesth Analg 2001; 93: 1227-32.
  • Referans6. Ramsay MA, Savage TM, Simpson BR, Goodwin R: Controlled sedation with alphaxalone/alphadalone. Br Med J 1974; 2: 656-9.
  • Referans7. Chen X, Zhao M, White PF, Li S, Tang J, Wender RH, Sloninsky A, Naruse R, Kariger R, Webb T, Norel E. The recovery of cognitive function after general anesthesia in elderly patients: a comparison of desflurane and sevoflurane, Anesth Analg. Dec; 93 (6): 1489-1494.
  • Referans8. Güngen C, Ertan T, Eker E, Yaşar R, Engin F. Standardize Mini Mental Test’in türk toplumunda hafif demans tanısında geçerlik ve güvenirliği. Türk Psikiyatri Dergisi 2002; 13: 273-81.
  • Referans9. http://www.astrazeneca-us.com/pi/diprivan.pdf
  • Referans10. Medina H J, Galvin E M, Direkx M, Banwarie P, Ubben J F H, Zijlstra F J, Klein J, Verbrugge S J C. Remifentanil as a single drug for extracorporel shock wave lithotripsy: A comparison of infusion doses in terms of analgesic potency and side effects. Anesth Analg 2005; 101: 365-70.
  • Referans11. Nilsson A, Grossmann B, Kullman E, Ulustal E, Sjöberg F, Nilsson L. Sedation during endoscopic retrograde cholangiopancreatography: A randomized controlled study of patientcontrolled propofol sedation and that given by nurse anesthetist. Scand J Gastroenterol. 2015; 50(10): 1285-92.