Distal Arkus Anevrizmasında Endovasküler Tedavi: Olgu Sunumu

Torasikaort anevrizmasıciddikomplikasyonlara nedenolabilen birdurumdur. Zamanındamüdahaleedilmediğindeanevrizmarüptüreolup yüksek oranda mortaliteileseyredebilmektedir. Bu türanevrizmalar klasikaçıkaort cerrahisi ya da uygun vakalarda endovasküler stent grefting uygulanması ile tedavi edilebilmektedir. Günümüzde en uygun yaklaşım hastaların iyi bir şekilde identifikasyonuyapılarakanevrizmanınendovasküler stentgreftiletamiredilmesidir. Böylece hastalar açık aort cerrahisi gibi büyük bir cerrahi prosedür ve sonrasında yüksek bir mortalite ve morbidite ile seyreden yoğun bakım periyodundan korunmaktadır. Bu yötemiletedavininbaşarısıtecrübeliekip ve gerekli donanıma sahip merkezlerde çok yüksektir. İşlem Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Anesteziyoloji vereanimasyonekiplerininortakçalışmaları ile Ekim 2006 tarihinden beri multidisipliner olarak hastanemizde başarı ile uygulanmaktadır.

Endovascular Treatment of a Distal Aortic Arch Aneurysm: Case Report

Thoracic aort aneurysms may lead severe complications. Untreated aneurysms may rupture at any time which has a very high mortality. Those aneurysms may be treated both with conventional open surgery and with endovascular stentgrafting. Themost appropriateapproachforthosecases is treatment with endovascular stent-grafting which should be done after a comprehensive evaluation of the patients. Endovascular therapy for aneurysmsof thethoracic aortacanavoidthecomplicationsof open surgerywith high mortalityandmorbidityratesandmayshortenthestay in theintensive care units. Success rates of this procedure is considerably high in the surgical centerswithawellexperiencedteam includingcardiovascular surgeons, interventional cardiologists and anesthesiologists. Endovascular aneurysm repair has been performed in our university hospital since, October 2006.

___

  • Dake MD, Miller DC, Semba CP, Mitchell RS, Walker PJ, Liddell RP. Transluminal placement of endovascular stent- graft for the treatment of descending thoracic aortic aneurysms. N Engl J Med 1994;33:1729-34.
  • Fleck T., Hutschala D., Czerny M., Ehrlich M.P., Kasimir M.T., Cejna M., Wolner E., Grabenwoger M. Combined Surgical and Endovascular Treatment of Acute Aortic Dissection Type A, Preliminary Results. Ann Thorac Surg 2002;74:761-765.
  • Makaroun MS, Dillavou ED, Kee ST, Sicard G, Chaikof E, Bavaria J, Williams D, Cambria RP, Mit- chell RS. Endovascular treatment of thoracic aortic aneurysms: results of the phase II multicenter trial of the GORE TAG thoracic endoprosthesis. J Vasc Surg. 2005;41: -9.
  • Peter H. Lin, Hosam F. El Sayed, Panagiotis Kougi- as, Wei Zhou, Scott A. LeMaire, and Joseph S. Coselli. Results of endovascular repair of the thoracic aorta with the Talent Thoracic stent graft: The Talent Thoracic Retrospective Registry Vascular. 2007;15:179-190.
  • Sayed S., MRCS; Thompson M.M. Endovascular Repair of the Descending Thoracic Aorta: Evidence for the Change in Clinical Practice. Vascular. 2005;13:148- 157.
Maltepe Tıp Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Maltepe Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Seminom ve Budd-Chiary Sendromu Birlikteliği: Olgu Sunumu

Selahattin ŞEKER, Orhan TÜRKEN, Gülçin KIYAN, Mücahit GÖRÜK, Özgün İYİGÜN, Rahmi ÇUBUK, Bülent KARAGÖZ, Oya U. BAYRAMİÇLİ, M.yaşar TÜLBEK

Kalisiyel Divertikül Olgusu ve Radyolojik Bulgular

Rahmi ÇUBUK, Nuri TASALI, Burcu CANBORA, Mehmet ATASOY, Orhun SİNANOĞLU, Şefik GÜNEY

“Orta ve Ağır Obstrüktif Uyku Apne Sendromu OUAS Olgularında PAP Positive Airway Pressure Titrasyonuna Objektif ve Subjektif Yanıtın Değerlendirilmesi”

Nesrin SARIMAN, Ender LEVENT, Akın Cem SOYLU, Şirin YURTLU

Distal Arkus Anevrizmasında Endovasküler Tedavi: Olgu Sunumu

Mahmut AKYILDIZ, Yılmaz ZORMAN, Esra ERTÜRK, L. Çağatay ONAR, Tamer AKSOY, Harun ARBATLI

“Obstrüktif Uyku Apne Sendromunda Gastroduodenal Erozyon ve Peptik Ülser İnsidansı”

Gökhan GÖKÇEN, Yrd.doç.dr.ender LEVENT, Remzi DALAY, Nesrin SARIMAN, Şirin YURTLU, Esen KASAPOĞLU GÜNAL, M.yaşar TÜLBEK

Petröz Kemik Kolesteatomuna Bağlı İntrakraniyal Komplikasyonlar: Olgu Sunumu

Şevki ŞAHİN, Nilgün ÇINAR, Sunay AYALP, Tuğba OKLUOĞLU, Kübra BATUM, Sibel KARŞIDAĞ

80'li Yaşlarda Açık Kalp Cerrahisi Sonrası Yaşam Kalitesinin “Karnofsky Skoru” ile Analizi

Mahmut AKYILDIZ, Tamer AKSOY, Esra ERTÜRK, Yılmaz ZORMAN, Benay ERDEN, Lütfi Çağatay ONAR, Mustafa Serdar YILMAZER, Harun ARBATLI

Periyodik ateş, aftöz stomatit, farenjit ve servikal adenit (PFAPA) sendromlu bir olgu: Tonsillektominin tedavideki etkinliği

Öner ÇELİK, Zerrin BOYACI, M. Öncel KOCA, Hakan KARA

Omurga Cerrahisine Anestezi Yaklaşımı - Derleme

Arzu GERÇEK, Serdar ÖZGEN

Akciğer Kanserini Taklit Eden Endobronşiyal Tüberküloz: Olgu Sunumu

Ender LEVENT, Nesrin SARIMAN, Akın Cem SOYLU, Şirin YURTLU