Finansal Başarının Tahmininde Finansal Başarısızlık Modellerinin Kullanılması: BIST XELKT Endeksine Dahil Firmalar Üzerine Bir Uygulama

Çalışmada, finansal başarısızlık ile finansal performans arasındaki ilişkinin varlığı araştırılmıştır. Bu bağlamda Borsa İstanbul Elektrik endeksine dahil firmaların 2012-2016 yılları arasındaki finansal tablolarından yararlanılarak elde edilen rasyolar, panel veri analiz yöntemi ile incelenmiştir. Yapılan analiz kapsamında, Fulmer H skor finansal başarısızlık ölçüsü olarak kabul edilirken, finansal performans Tobin’s Q oranı ile temsil edilmiştir. Ayrıca finansal performansı etkilediği düşünülen Fiyat-Kazanç oranı ve satışların logaritması kontrol değişkeni olarak analize dahil edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, Tobin’s Q oranı ile Fulmer H skor ve Fiyat-Kazanç oranı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki varken satışların logaritması ile anlamlı fakat negatif ilişki olduğu tespit edilmiştir.

___

  • Ege, İ., Topaloğlu, E. E., & Yıkılmaz Erkol, A. (2017). Fulmer Modeline Dayalı Finansal Başarısızlık İle Finamsal Performans İlişkisi:İmalat Sanayi Üzerine Bir Uygulama. Muhasebe Ve Finansman Dergisi , 119-131Gümüş, U. T., Bilge, E., Özdemir, G., & Sarak, G. (2017).
  • Bozkurt, İ. (2014). İflas Olasılığı İle Sistematik Risk İlişkisinin İncelenmesi Ve Etkin İflas Göstergesi Modellerinin Tespiti: BİST'de Ampirik Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bİlimler Fakültesi Dergisi , 127-142.
  • BİST 100'de İşlem Gören Çimento Şirketlerinin Finansal Performanslarının Altman Z-Skor Yöntemiyle İncelenmesi. International Journal of Academic Value Studies , 129-135.