Borsa İstanbul’da İşlem Gören Turizm Şirketlerinin Performanslarının Değerlendirilmesi: Lokanta ve Oteller Üzerine Bir Uygulama

Turizm sektörü hızlı büyüyen ve önemi artan sektörlerden biridir. Turizm sektörü çok sayıda alt sektörden oluşmuştur.  Turizm sektörünün ekonomik kalkınmaya, gelir adaletsizliğinin giderilmesinde ve istihdam üzerinde olumlu katkıları bulunmaktadır. Bu çerçevede Borsa İstanbul’ da işlem gören turizm şirketlerinin finansal performanslarının araştırılması hem yatırımcılar hem de yöneticiler için önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul’ da işlem gören halka açık turizm şirketlerinin performanslarının değerlendirilmesidir. Çalışmada yapılmış olan analizlerden elde edilen bulgulara modelin çözümü bölümünde yer verilmiştir. Sonuç bölümünde, elde edilen bulgular Finans teorisi ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, bu bölümde turizm sektörüne ilişkin genel değerlendirilmelerde bulunularak sektörde faaliyet gösteren işletmeler için çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. 

___

  • Akgün, M. ve A. Soy Temür (2016). BIST Ulaştırma Endeksine Kayıtlı Şirketlerin Finansal Performanslarının TOPSIS Yöntemi İle Değerlendirilmesi. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi(ICAFR 16 Özel Sayısı), 173-187.
  • Altın, H. (2016). Borsa İstanbul’da İşlem Gören Yatırım Fonlarının Performanslarının Değerlendirilmesi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(3), 67-73.
  • Altın, H., ve N. Caba (2016). Borsa İstanbul’da İşlem Gören Katılım Endekslerinin Performanslarının Değerlendirilmesi. Marmara Üniversitesi Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 8(15), 229-248.
  • Altın, H., ve Ö. Yazan (2016). The Effects of Trading at Sustainability Index on Stocks’ Abnormal Returns: Evidence from BIST Sustainability Index in Turkey. Journal of Business ve Economic Policy, 3(4), 72-78.
  • Altın, H. (2010). Küresel Kriz Ortamında İMKB Sınai Şirketlerine Yönelik Finansal Etkinlik Sınaması : Veri Zarflama Analizi Uygulaması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 15-30.
  • Bektaş, H. ve K. Tuna (2013). Borsa İstanbul Gelişen İşletmeler Piyasası’nda İşlem Gören Firmaların Gri İlişkisel Analiz ile Performans Ölçümü. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 185-198.
  • Çakıcı, C. ve O. Güler (2016). Dünyanın En Büyük Endüstrisi Olan Turizme Giriş. R. Cook, C. Hsu, J. Marqua, ve M. Tuna (Dü.) içinde, Turizm Konaklama ve Seyahat İşletmeciliği, 3-32. Nobel yayınevi.
  • Çelik, M. (2016). Turizm Sektöründeki İşletmelerinin Etkinliklerinin Veri Zarflama Analizi İle Ölçülmesi. International Journal of Economic and Administrative Studies, 17, 65-88.
  • Ecer, F. ve F. Günay (2014). Borsa İstanbul' da İşlem Gören Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Gri İlişkisel Analiz Yöntemiyle Ölçülmesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(1), 35-48.
  • Karadeniz, E. ve S. Kahiloğulları (2013). Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Finansal Oranların Kullanımı: Akdeniz Bölgesi’nde Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 10(3), 84-106.
  • Karadeniz, E., M. Beyazgül, S. Dalak ve F. Günay (2017). Türk Turizm Sektörünün Finansal Performansının Dikey Analiz Yönteniyle İncelenmesi: BİST Turizm Şirketleri ve TCMB Sektör Bilançoları Üzerinde Bir Araştırma. Sosyoekonomi, 25(32), 105-119.
  • Karkacıer, O. ve A. E. Yazgan (2017). Turizm Sektöründe Gri İlişkisel Analzi (GİA) Yöntemiyle Finansal Performans Değerlemesi. Selçuk Ün. Sos. Bil. Ens. Der.(37), 154-162.
  • Kim, W. ve B. Ayoun (2005). Ratio Analysis For The Hospitality Industry: A Cross Sector Compration of Financial Trends in The Lodging, Retaurant, Airline and Amusement Sectors. Journal of Hospitality Financial Management, 13(1).
  • Kozak, N., M. Kozak ve M. Kozak (2013). Genel Turizm İlkeler- kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Köse, A. ve D. Çekici (2016). BIST Sınai Endeksi' nde Yer Alan Şirketlerin Finansal Performans Analizi. KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 13(2), 146-181.
  • Kung, C.-Y. ve K.-L., Wen (2007). Applying Grey Relational Analysis and Grey Decision-Making to evaluate the relationship between company attributes and its financial evaluate the relationship between company attributes and its financial performance—A case study of venture capital enterpr. Decision Support System, 4, 842-852.
  • Meydan, C., B. Yıldırım ve Ö. Senger (2016, Ocak). BIST' te İşlem Gören Gıda İşletmelerinin Finansal Performanslarının Gri İlişkisel Analiz Yöntemi Kullanılarak Değerlendirilmesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 147-167.
  • Özçelik, H. ve B. Kandemir (2015, June). BIST' de İşlem Gören Turizm İşletmelerinin TOPSIS Yöntemi İle Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi. Balıkesir University The Journal of Social Sciences Institute, 18(33), 97-115.
  • Singh, A. ve R. Schmidgall (2002). Analysis Of Financial Ratios Commonly Used By US Lodging Financial Executives. Journal of Leisure Property, 2(3), 201-2013. Tayyar, N., F. Akcanlı, E. Genç ve I. Erem (2014, Ocak). BİST’e Kayıtlı Bilişim ve Teknoloji Alanında Faaliyet Gösteren İşletmelerin Finansal Performanslarının Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve Gri İlişkisel Analiz (GİA) Yöntemiyle Değerlendirilmesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi(61), 19-40.
  • Ünlü, U. ve O. Saygın (2014, Temmuz). Arındırılmış Ekonomik Katma Değer (REVA) Yöntemiyle Performans Ölçümü: Turizm Sektörü Uygulaması. Muhasebe ve Finansman Dergisi.
  • Ünlüönen, K., A. Tayfun ve A. Kılıçlar (2011). Turizm Ekonomisi. Ankara: Nobel yayıncılık.
Maliye ve Finans Yazıları-Cover
  • ISSN: 1308-6014
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Maliye ve Finans Yazıları Yayıncılık Ltd. Şti.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Osmanlı Ekonomi ve Finans Sisteminde Banker Bir Aile: Camondolar

Serap BARIŞ, Uğurcan ÖZEL

Gemi İnşa Sanayi’nin Gelişiminde Eximbank Kredileri: Çin ve Türkiye’ye Yönelik Bir Karşılaştırma

Selim DURAMAZ

Yönetim Kurullarındaki Cinsiyet Çeşitliliği ile Çeşitliliğin Finansal Performans Etkisi: Gelişmekte Olan Piyasa Örneği

Levent Ataünal, Aslı Aybars

IFRS 9 Finansal Araçlar Standardına Göre Satın Alındığında veya Oluşturulduğunda Kredi-Değer Düşüklüğüne Uğramış Finansal Varlık Yaklaşımı

Mehmet Maşuk FİDAN

Kredi Derecelendirme Kuruluşlarından S&P, Moody’s ve Fitch’in Türkiye için Yapmış Oldukları Not Açıklamalarının Hisse Senedi Endeksleri Üzerine Etkisi: Borsa İstanbul Örneği 2012-2016

Hasan Hüseyin YILDIRIM, Ceren YILDIZ, Özgür AYDEMİR

Borsa İstanbul’da İşlem Gören Turizm Şirketlerinin Performanslarının Değerlendirilmesi: Lokanta ve Oteller Üzerine Bir Uygulama

Hakan ALTIN, Cemil SÜSLÜ

Bitcoin ile Seçili Döviz Kurları Arasındaki İlişkinin Araştırılması: 2013-2017 Dönemi için Johansen Testi ve Granger Nedensellik Testi

Cansu ŞARKAYA İÇELLİOĞLU, Merve Büşra ENGİN ÖZTÜRK

Kredi Derecelendirme Kuruluşlarından S&P, Moody’s ve Fitch’in Türkiye için Yapmış Oldukları Not Açıklamalarının Hisse Senedi Endeksleri Üzerine Etkisi: Borsa İstanbul Örneği 2012-2016

Hasan Hüseyin YILDIRIM, Ceren YILDIZ, Özgür AYDEMİR

Kredi Risk Analizlerinde Diskriminant Analizi, Lojistik Regresyon ve Yapay Sinir Ağlarının Karşılaştırılması

Mehmet Yazıcı

Yükselen Piyasa Ekonomilerinde Demokratikleşme ve Ekonomik Büyüme

Naib Alakbarov, Yılmaz BAYAR