KIDEM TAZMİNATI FONU KURULABİLİR Mİ?

Kıdem tazminatı konusu, üzerinde tartışmaların olduğu son derece güncel bir konudur. İşçiler için bir anlamda iş/ücret güvencesi olarak görülen kıdem tazminatı, işverenler için ise bir maliyet unsurudur. Bu nedenle kıdem tazminatı ile ilgili tartışmalar 50 yılı aşkın bir süredir devam etmektedir ve bu konuyla ilgili olarak günümüzde de bir anlaşma noktasına varılamamıştır.Mevcut uygulamada, işçiler için kıdem tazminatı ödeme garantisinin olmaması ve işverenlerin altına girdiği mali yük gerilimi, temel sorunları teşkil etmektedir.Bu çalışma, kıdem tazminatı ile ilgili olarak uzun süredir tartışma konusu olan Kıdem Tazminatı Fonu Tasarısı'nı incelemektedir. Fon tasarısı, sözü edilen bu sorunlara bir çözüm getirebilir nitelik taşımaktan uzaktır. Tasarı'nın, mevcut haliyle işçilere birtakım güvenceler sağlamakla birlikte, ciddi bir hak kaybına neden olacağı açıkça görülmektedir. Fon kurulursa iş güvencesi sistemi etkisini kaybedecek, kıdem tazminatı her durumda ödenmeyecek ve kıdem tazminatının miktarı düşecektir. İşverenler açısından ise mali yük sorunu sona ermeyip prim sistemine dönüşerek yalnızca şekil değiştirecektir. İşçi istifa halinde de kıdem tazminatı hakkını yitirmeyeceğinden, işveren, nitelikli işçisini işyerinde zor tutar hale gelecektir. Kanımızca, mevcut sorunlara çözüm getirecek olan yapı Kıdem Tazminatı Fonu değil, İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında kurulacak bir "Kıdem Tazminatı Garanti Fonu"dur. Bu sayede, işçilerin mevcut haklarına dokunulmaksızın kıdem tazminatlarını fiilen alamamaları problemi, tasarının getireceği sıkıntılar ortaya çıkmadan sağlıklı bir çözüme kavuşturulabilecektir.

CAN SEVERANCE PAY FUND BE ESTABLISHED?

Severance pay is a very recent subject about which there are several discussions. Severance pay, which is considered by the employee as a guarantee of work/1 T.C.Marmara Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı ve İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı - msakar@marmara.edu.tr* pay, is a cost element for the employers. The discussions has therefore been going on for over 50 years and there has not been a consensus yet even today. In the current practice, the fact that there is no guarantee for the employees to receive the severance pay and the financial burden stress that the employers undergo form the basis of the issues. This study examines the draft of the severance pay fund that has been a discussion subject for a long time. The fund draft is far from having the legibility of bringing a solution to these above-mentioned issues. It is clear that it would provide a couple of assurances for the employees but it would also cause a serious loss of rights. If the fund is established, severance pay will not be paid at every condition, job security system will lose its effect and the amount of the severance pay will fall down. On the other side, financial burden issue will not disappear for the employers, it will merely change its shape by turning into a premium system. The system, which will bring a solution to the current issues, is in our opinion not the Severance Pay Fund, it is rather the "Severance Pay Guarantee Fund". By this means, the issue that the employees cannot receive their severance pay will smoothly be solved.

___

  • Centel, T. (Eylül 2012): "Kıdem Tazminatının İşçinin Bireysel Hesabına Yatırılması Hakkında Yasa Taslağı Üzerine Gözlemler", MESS Sicil İş Hu- kuku Dergisi 27 (2012) : 5- 12.
  • Centel, T. (Mayıs 2009):"Kıdem Tazminatı Üzerine Gözlemler",İşveren Dergisi, 47;8 (2009) : 48- 49.
  • Kutal, M. (Aralık 2009): "Türk İş Hukukunda Kıdem Tazminatı Sorunu ve Çözüm Önerileri", MESS Sicil İş Hukuku Dergisi, 16(2009) : 5- 15.
  • Tezel, A.: "Samimi İseniz Çalışanlar İçin "Kıdem Tazminatı Garanti Fonu" Getirin", [çevrimiçi erişim: http://www.alitezel.com/index.php?sid=- yazi&id=2852]
  • Tunçomağ, K. (1979): "Kıdem Tazminatı, Kıdem Tazminatı Fonu ve İşsiz- lik Sigortasıyla İlgili Sorunlar",Hıfzı Timur'un Anısına Armağan. İstanbul : İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Uzun, B. "Kıdem Tazminatı Fonu Yerine Kıdem Tazminatı Garanti Fonu Oluşturulmalıdır", [çevrimiçi erişim: http://www.toprakisveren.org. tr/2013-100-bekiruzun.pdf].
  • Ünal, A. (1999) Kıdem Tazminatı Fonu. İstanbul : Alfa Yayınları.