TÜRKİYE’DE GÖÇ ALAN İLLERE YÖNELEN NÜFUSUN EĞİTİM DURUMU

1990 Yılı nüfus sayımına göre göç eden nüfusun % 68,2 gibi önemli bir kısmı, göç alan 21 ile yerleşmiştir. Yer değiştiren bu nüfusun illere göre dağılımı ise, çok belirgin farklılıklar göstermektedir. Örneğin, bu nüfusun yarıya yakını yerleşmek için İstanbul'u seçerken, Uşak, Karaman, Bilecik ve Batman gibi illeri çok az bir kesim tercih etmiştir. Göçe katılan bu kitlenin eğitim durumunun araştırılıp, ortaya konması ise, demografik açıdan büyük önem taşımaktadır. Örneğin, göç alan illere yönelen nüfusun okur - yazarlık oranı, okur -yazar nüfusun öğretim derecesi, öğretim durumunun cinsiyete ve şehirli ya da köylü kökene göre göstermiş olduğu değişiklikler gibi göstergeler değer taşımaktadır. Ayrıca, nüfusun öğretim düzeyini belirleyen bu hususların iller arası dağılımlarının da dikkate alınması gerekir. Böylece araştırılan dönem içerisinde göçe katılan nüfusun daha çok hangi öğretim basamağından oluştuğu ve bu oranların Türkiye geneli ile bir karşılaştırması yapılabilecektir. 
Anahtar Kelimeler:

.

Das Erziehungsniveau der Eimvanderer in den Provinzen, die bekommen

Die İm Jahre 1990 durchgeführte Eimvahnerzahlung Zeigte, dass ein grofier Anteil (68,2 %) der Eimvohner der Türkei in 21 Provinzen eingewandertsind. Die Dichte in den Provinzen, in die die Ausyvanderer kornmen, vveisen grofe Unterschiede auf Wahrendz. Bsp. Eine grofeAnzahl von Auswanderern İstanbul als ziel gewahlt, wurde Provinzen wie Uşak, Karaman, Bilecik undBatman nur von venigen vorgezogen. Die Erorterung und Auslegung des Erziehungsniveaus dieser Gruppen ist aus demographischer Scht von gropem Geyvicht. Zum Beispiel Muss je nach Stadt Festgestellt yverden, ob die Eimvohner lesen und schreiben können, inmefern das Erziehungsniveau nach Geschlecht öder nach stadtischer öder dörflicher Herkunft her aufgeteilt yverden kann und wie sich die Wertw je nachdem verandern. Ausserdem muss beachtet yverden, yvie sich die aufgezahlten Aspekte,die je nach den zugewanderten stadten verandern. So kann verglichen werden, aus \velchem Erziehungsnvecm die Erziehungsniveau die Einwanderergruppe vor allem besteht und in welchem Verhaltnis diese Werte zur ganzen Türkei stehen. 

___

  • DOĞANAY.H. (1997); Türkiye Beşeri Coğrafyası. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları: 2982,Ankara.
  • GARİPAĞAOĞLU,N. (1995);Sivas İlinde Nüfûs Hareketleri. Marmara Üniv. Sosyal Bil. Enst. Derg. Sayı: 3,Yıl:2 Cilt: 1. İstanbul.
  • TANDOĞAN,A. (1994 );Türkiye Nüfûsu. Eser Ofset Matbaacılık Yay San. Trabzon.
  • TANDOĞAN.A. (1989);Turkiye Nüfûs Hareketinde İstanbul'un Yeri. Coğrafya Araştımalan Derg. Sayı: 1,Ankara.
  • TÜMERTEKİN,E- (1977);Türkiye'de İç Göçler Üzerine. İstanbul Üniv. Coğrafya Enst. Derg. Sayı: 22,İstanbul.
  • Genel Nüfus Sayımı 12-10-1980 ve 20-10-1985 Daimi ikametgaha Göre İç Göçler. T C. Başbakanlık D.İ.E. Ankara.
  • Genel Nüfus Sayımı.21-10-1990 Daimi İkametgaha Göre İç Göçün Sosyal Ve Ekonomik Nitelikleri. T.C. Başbakanlık D.İ.E. Ankara.