FİLM TURİZMİ: POPÜLER KÜLTÜR ARACI OLARAK FİLM VE DİZİLERİN NEVŞEHİR İLİ TURİZM FAALİYETLERİNE ETKİSİ

Gündelik yaşamın kültürü olarak ifade edilen popüler kültür, kitle iletişim araçları aracılığı ile toplumun büyük bir kesimini etkileyen, toplumsal yaşamın hızını yansıtan, en çok beğenilen ve en çok tercih edilen kitle toplumunun kültürü olarak belirtilmektedir. Film ve diziler, popüler kültürün önemli bileşenlerinden biri olup, kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşabilmektedir. Böylece film ve dizilerin çekildiği mekânlar turistik açıdan çekim merkezi olabilmekte ve turizm hareketlerini arttırmaktadır. Çünkü son yıllarda yaşanan küreselleşme-yerelleşme tartışmaları birçok alanda değişikliğe neden olmuştur. Süreç içinde turizm etkinliklerinde de farklılaşmalar görülmüş ve turizm çekicilikleri de çeşitlenmiştir. Film turizmi bu çeşitliliğe bağlı olarak gelişen kültür turizmi içerisinde değerlendirilmektedir. Ana konusu film turizmi olan araştırmanın temel amacı, Nevşehir’de çekilen film ve dizilerin, Nevşehir’e gelen yerli turistlerin tercih süreci üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Çalışmanın örneklem alanı doğal yapısı ve kültürel dokusu ile bir film platosunu anımsatan Nevşehir ilidir. Araştırmanın verileri Nevşehir’e gelen yerli turistlere rastlantısal olarak uygulanan anketler ve mülakatlar ile elde edilmiştir. Dolayısıyla çalışmanın güvenirliliğini arttırmak için nitel ve nicel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Veriler istatistikî yöntemlerle analiz edilmiş ve alanyazın ışığında sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, film ve dizilerde, gösterilen tarihi ve doğal mekânlar ile sosyal yaşam izleyicilerde merak uyandırmaktadır. İzleyicilerin bu destinasyonları ziyaret etme isteklerinin oldukça yüksek olması turizm faaliyetlerinde motive edici bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

FILM TOURISM: THE INFLUENCE OF FILM AND TV SERIES ON THE TOURISM ACTIVITIES IN NEVŞEHİR

Film and television series, significant components of popular culture in everyday life, attracts a great deal of people in a very short period of time. Therefore, the settings of such filmic productions oftentimes become a center of attraction. Nowadays, touristic activities have greatly increased and diversified within the contexts of globalization and locality. In general this paper focuses on the relationship between film and tv series tourism and place identity, and the production of space in the term of film tourism.  In this respect, the key aim of this paper is to indicate the ways in which films and series produced in Nevşehir have an impact as to the choice of the domestic tourists. The sample area of this study is the city of Nevşehir, which bears a resemblance to a film plateau due to natural and mysterious landscape. Both quantitative and qualitative methods will be employed in order to acquire information. Thus, questionnaires and semi-structured interviews are employed. Besides, it is important to stress that people watching these products have a high desire to visit the settings of the filmic productions, so it is one of the sources of motivation to improve tourism activities. 

___

  • Akdu, U. & Akın, M. H. (2016). Film ve dizilerin destinasyon tercihine etkileri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(45), 1042-1052.
  • Beeton, S. (2008). From the screento the field: the Influence of film on tourism and recreation. Tourism RecreationResearch, 30(1), 39-47.
  • Busby, G. & Klug, J. (2001). Movie-Inducedtourism: the challengeof measurement and other ıssues. Journal of Vacation Marketing, 7(4), 316-332.
  • Connell, J. (2012). Film tourism-evolution, progress and prospects. Tourism Management, 33, 1007-1029.
  • Çakmak, V., Karadağ, Ş. & Solmaz, B. (2012). Popüler kültür bağlamında filmlerin ve televizyon dizilerinin destinasyon imajına etkileri: “Yer Gök Aşk” dizisi üzerine bir inceleme. A. Öger (Ed.), 1. Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu bildiriler kitabı içinde (s. 105-118). Ankara: Nevşehir Üniversitesi Yayınları.
  • Çiftçi, B., Şahinalp, M. S. & Günal, V. (2017). Dizi turizmi bağlamında karagül televizyon dizisi’nin eski Halfeti’yi ziyaret eden turistlerin ziyaret kararları üzerindeki etkisi. Kesit Akademi Dergisi, 3(9), 271-284.
  • Demirbulat-Güdü Ö., Oflaz, M. & Buzlukcu, C. (2015). Kırsal yörelerde televizyon dizilerinin turizm hareketleri uzerindeki etkisi: Sevdaluk dizisi örneği. M. A. Çukurçayır, A. Başoada, Ş. Ünüvar, M. Sağır, M. Çiçekdağı & S. Büyükipelçi (Ed.), I. Avrasya uluslararsı turizm kongresi güncel konular, eğilimler ve göstergeler bildiri kitabı içinde (s. 256-265). Konya: Aybil Yayınları.
  • Fiske, J. (1999). Popüler Kültürü Anlamak. Ankara: Ark Yayınları.
  • Frost, A. (2006). Braveheart-ed NedKelly: historicfilms, heritage tourism and destination image. Tourism Management, 27(2), 247-254.
  • Güngör, Ş. (2016). Alternatif turizm etkinliği ve ürün çeşitliliği oluşturmada atın kullanımı: Nevşehir örneği. IJOESS, 7(22), 81-99.
  • Hudson, S. & Ritchie, J.R. B. (2006a). Film tourism and destination marketing: The case of Captain Corelli’s Mandolin. Journal of Vacational Marketing, 12(3), 256-268.
  • Hudson, S. ve Ritchie, J. R. B. (2006b). Promoting destinations via film tourism: An empirical identification of supporting marketing initiatives. Journal of Travel Reasearch, 44(4), 387-396.
  • Karakaya, M. (2014). Kapadokya Doğal Film Platosu. Ankara: Öncü Basımevi.
  • Kervankıran, İ. & Çuhadar, M. (2018). Mardin’de çekilen dizi ve filmlere dönük yerel halkın algısı. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 44- 59.
  • Kim, H. & Richardson, S. L. (2003). Motion picture ımpacts on destination images. Annals of Tourism Research, 30(1), 216-237.
  • Kim, S. S., Agrusa, J., Lee, H. & Chon, K. (2007). Korean television dramas on the flow of Japanese tourists. Tourism Management, 28, 1340-1353.
  • Kömürcü, S. & Oter, Z. (2013). Türkiye’nin destinasyon pazarlamasında dizi ve filmlerin rolü. Pazarlama ve İletişim Kültürü Dergisi, 43, 15- 19.
  • Rewtrakunphaiboon, W. (2009). Film-induced tourism: Inventinga vacationto a location. 3 Haziran 2018 tarihinde http://www.bu.ac.th/knowledgecenter/epaper/jan_ june2009/pdf/Walaiporn.pdf, adresinden edinilmiştir.
  • Riley, R., Baker D. & Van Doren C. (1998). Movie induced tourism. Annals of Tourism Research, 25(4), 919-935.
  • Saltık, I. A., Coşar, Y. & Kozak, M. (2010). Televizyon dizilerinin destinasyon pazarlaması açısından olası sonuçları. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(1), 41-50.
  • Sarıbaş, Ö. & Yılmaz, Y. (2013). Destinasyon pazarlamasında farklılaşan turist davranışlarıyla birlikte film ve dizi sektörünün rolü. Pazarlama ve İletişim Kültürü Dergisi, 43, 34-37.
  • Soydan, E. & Alpaslan, N. (2014). Medyanın doğal afetlerdeki işlevi. İstanbul Journal of Social Sciences, 7, 53-64.
  • Şahbaz, R. P. (2009). Türkiye’nin tanıtım stratejilerinin dizi ve film teşvikli turizm açısından değerlendirilmesi. 10. Ulusal Turizm Kongresi bildiriler kitabı içinde (s. 49-60). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Şahbaz, R.P. & Kılıçlar, A. (2009). Filmlerin ve televizyon dizilerinin destinasyon imajına etkileri. İşletme Araştırmaları Dergisi, 1(1), 31-52.
  • Şahin, B., Poyraz T., Öktem, P. & Şimşek, A. (2003). Bir popüler kültür ürünü olarak Asmalı Konak dizisinin yöre turizmine etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü e-dergisi, 13 Haziran 2018 tarihinde http://www.sdergi.hacettepe.edu.tr/makaleler/asmalimakale.pdf, adresinden edinilmiştir.
  • Taş, S., Başkan, K. & Kamber-Taş, S. S. (2017). Turistik destinasyon tercihlerinde filmlerin ve tv dizilerinin etkisi: Doğu Karadeniz Bölgesi örneği. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(54), 1134-1145.
  • Yeşiltuna, D. (2012), Popüler kültür ve film turizmi. A. Öger (Ed.), 1. Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu bildiriler kitabı içinde (s. 287-307). Ankara: Nevşehir Üniversitesi Yayınları.
  • Yılmaz, H. & Yolal, M. (2008). Film turizmi: destinasyonların pazarlanmasında filmlerin rolü. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 175-192.