DÜNDEN BUGÜNE BURSA’DA İPEKBÖCEKÇİLİĞİ

İpekböcekçiliği ülkemize M.S. 552 yılında Bizans Kralı I. Justinianus zamanında girmiş, daha sonra dünyaya yayılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu içinde Bursa, kısa sürede hem ipekleriyle ünlü bir dokuma şehri, hem de ipek ticaret merkezi haline gelmiştir. Avrupa'da sanayinin gelişmesi Bursa'da ipek dokumacılığını olumsuz yönde etkiler. Fakat Dünya'nın en kaliteli ipeğinin burada elde edilmesinden dolayı Avrupa'nın ham ipek ihtiyacının önemli bir bölümü Bursa ve çevresinden sağlanır. 1856 yılından itibaren ipekböceği hastalığının ülkemize girmesi Bursa ipekböcekçiliğine büyük zarar verir. Fakat daha sonra Düyun-u Umumiye idaresinin gayretleriyle yeniden canlandığı görülür. Kısa bir süre sonra çıkan I. Dünya ve Kurtuluş Savaşı ipekböcekçiliği üzerinde olumsuz etki yapar ve ham ipek üretimi 100 tonun altına düşer. II. Dünya Savaşma kadar üretimde yeni gelişmeler kaydedilir, ancak savaş sonrasında suni ipek sanayinin dünyada ve ülkemizde gelişmesi tabii ipek üretimini olumsuz yönde etkiler. Alınan yeni tedbirlerle üretim 600-700.000 ton civarında gerçekleşmişse de 1990 yılından sonra ipekböcekçiliği yeni krize daha girmiş, bu son krizle Bursa ipekböcekçiliği ortadan kalkma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. 
Anahtar Kelimeler:

.

From Past to Date Sericulture in Bursa

Seiculture was brought to our land in 522 A. D. At the period of Byzantium Ruler Justinianus 1. Then it spreads all over the World. In a short time, during the Ottoman Empire Bursa had been the centre of silk trade and also been very famous for it's silk. After the WorIdwar I, Independence War and Worldwar II. Sericulture Bursa got extremely damaged because of the development of artifical silk industry. Howover,  withtaken precautions production was increased. After 1990 there was a new crisis because of this reason sericulture in Bursa faced to be annihilated

___

  • Başbakanlık İstatistik Genel Müdürlüğü, 1945 Tavukçuluk, Alıcılık, İpekböcekçiliği İstatistikleri. Neşriyat No : 241, Ankara.
  • Bursa Ticaret Borsası, 1965, İktisadi ve Çeşitli Yönleriyle Bursa.
  • Cuinet, V. 1890, La Turquie d'Asie, IV.Cilt, Paris.
  • Dalsar, F. 1960, Türk Sanayi ve Ticaret Tarihinde Bursa'da İpekçilik, İst. Üııiv. Yay. 856, İktisat Fak. Yay. No: 116, İstanbul.
  • Darkot, B.-Tuncel, M. 1981, Marmara Bölgesi Coğrafyası, İst. Üniv. Yay. No; 2510 Coğrafya Ens. Yay. No; 118, İstanbul.
  • Denker, B. 1960, "Bursa'da İpekböcekçiliği Hakkında", İst. Üniv. Coğ. Enst. Dergisi, Cilt 6, sayı 11, İstanbul.
  • Denker, B. 1964, "Bursa Ovasında Ziraat Faaliyetlerinin Tarihi Seyri Hakkında", İst. Üniv. Coğ. Enst. Dergisi, Cilt 7, sayı 14, İstanbul.
  • İnalcık, H. 1960, "Bursa XV. Asrın Sanayi ve Ticaret Hayatına Ait Vesikalar", Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.
  • İpekyün, A. 1994, "Bursa'nın Ekonomik Yapısına Genel Bir Bakış", Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa.