İÇ ANADOLU ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN HOLŞTAYN İNEKLERDE DEĞİŞİK MEVSİMLERİN SÜT VE DÖLVERİMİ ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ (II. DÖLVERİMİ ÖZELLİKLERİ)

Bu araştırma, İç Anadolu şartlarında mevsimsel çevre şartlarının, Holştayn ırkının döl verimi özelliklerine etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 1992 yılı içerisinde alınan döl verimine ait veriler kullanılmıştır. Ayrıca işletmenin 1985-1991 dönemine ait dölverim kayıtlarından da yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, ilkine gebe kalma yaşı, en küçük sonbaharda, en büyük kış mevsiminde tohumlanan grupta; ilkine buzağılama yaşı ise, en küçük ilkbaharda, en büyük sonbahar mevsiminde buzağılayan grupta tespit edilmiş ve her iki özellik bakımından da mevsim grupları arasındaki farklar istatistiki önemde bulunmamıştır. Servis periyodu, ilkbahar ve yazın buzağılayan gruplarda, kış ve sonbaharda buzağılayan gruplardan daha uzun bulunmuş olup, mevsim grupları arasındaki farklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Bir gebelik için tohumlama sayısı, mevsim ve yıl grupları arasında sırasıyla 1.5-1.8 ve 1.3-1.9 arasında bulunmuş, sadece yıl grupları arasında istatistiki yönden önemli farklar tespit edilmiştir (P<0.01). Buzağılama, abort, ölü doğum ve ikiz doğum oranı bakımından mevsim grupları arasında istatistiki önemde farklar tespit edilmemiştir. Mevsim grupları arasında gebe kalma oranı, yaz ve sonbaharda, kışın ve ilkbaharda tohumlananlardan daha fazla bulunmuş, bu özellik bakımından mevsim grupları arasında istatistiki yönden önemli farklar tespit edilmiştir (P<0.05). Buzağılama aralığı; en kısa sonbahar, en uzun ilkbahar buzağılamalarında, gebelik süresi; en kısa yazın, en uzun kışın buzağılayan grupta tespit edilmiş ve her iki özellik bakımından da mevsim grupları arasındaki farklar istatistiki önemde bulunmuştur (P<0.05).

(The Effect of Season on Milk and Reproductive Tralts of Holstein Cows in Middle Anatollan Condltlons)

The study was carried out at Bala State Farm to investigate the effect of seasonal conditions on reproductive traits of Holstein cattle in Middle Anatolia. The data relating to reproductive traits were recorded in 1992. İn addition to farm records of reproductive performance in the period of 1985-1991 were also used According to the results, the shortest and longest first conception ages were found in the autumn and winter inseminated group, respectivelly. The first calving age was found 860.7 days in spring and 886.7 days in autumn calving groups. The differences for both traits were not significant among season groups. Service periods in spring and summer groups were longer than in winter and autumn groups. The differences among season groups were statistically significant (P<0.01). The number of inseminations per conception were ranged from 1.5 to 1.8Mand from 1.3 to 1.9 in season and year groups, respectivelly. The significant differences were observed only among the year groups (P<0.01). The differences for calving, abortion, stillbirth and twinning rates were not significant among the season groups. The conception rates in summer and autumn insemination were higher than winter and spring groups. The differences for conception rates among season groups were significant (P<0.05). The shortest calving interval was obtained in autumn, the longest period was obtained in spring calvings; gestation period was the shortest in summer group and Iongest in winter group and the differences for both traits were significant among season groups (P<0.05).
Livestock Studies-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1959
  • Yayıncı: Sezer ÖZ