Merkez Bankacılığın Gereksizliği

Arthur Burns’un (1979) “Merkez Bankacılığın Istırabı” (The Anguish of Central Banking) hakkındaki meşhur Per Jacobsson konferansını vermesinden bu yana otuz yıldan fazla zaman geçti. Burns bu konferansta ilân etmişti ki, sınaî demokrasilere musibet olan sürekli enflasyon, yeni siyasî düşünce akımları enflasyonu sonlandırmak için gerekli olan zorlu ayarlamalara girişilebilen bir politik çevre yaratıncaya kadar bitirilemeyecektir –veya hatta kayda değer ölçüde kontrol altına dahi alınamayacaktır. Yakın zamanda emekli olmuş bir Fed başkanından gelen bu sözler kayda değer bir beyanattı. Bu sözler, Fed’in en temel vazifesini icra etmekte çok aciz kaldığının ve problemin, Fed’in elindeki maddî araçların yokluğuyla değil, fakat sadece, o anda oyunda olan politik müşevvikler veri iken, yapılması gereken şeyi yapma iradesiyle alâkalı olduğunun bir itirafı anlamına gelmekteydi.

___

  • Beckworth, D. M., ve Selgin, G. (2010) “Greenspan’s Bubble: The Productivity Connection.” Yayınlanmamış çalışma makalesi.
  • Burns, A. F. (1979) The Anguish of Central Banking. The 1979 Per Jacobsson Lecture (30 Eylül). Washington: International Monetary Fund, Per Jacobsson Foundation.
  • Sumner, S. (1989) “Using Futures Instrument Prices to Target Nominal Income.” Bulletin of Economic Research 41 (2): 157–63. (1995) “The Impact of Futures Price Targeting on the Precision and Credibility of Monetary Policy.” Journal of Money, Credit and Banking 27 (1): 89–106.
  • Taylor, J. B. (2008). Getting Off Track: How Government Actions and Interventions Caused, Prolonged, and Worsened the Financial Crisis. Stanford, Calif.: Hoover Institution Press.
  • Volcker, P. A. (1990) The Triumph of Central Banking? The 1990 Per Jacobsson Lecture (23 Eylül). Washington: International Monetary Fund, Per Jacobsson Foundation).