İslâm Karşısında Sekülerizm: Müslüman Demokratlar ve Üçüncü Bir Yol

Sekülerizm projesi, Avrupa’nın çoğu bölgesinde gözlemciler tarafından tartışmalı bir konu olarak görülse de, güçlerin ayrılması değil, dinin halk nezdindeki etkisinin en aza indirilmesidir. Kiliseye gidenlerin sayısı azalmaktadır; rasyonalist, materyalist ve modernist ilgi alanları ön plandadır ve din hakkında konuşmak tabudur. Fransız devlet yetkilileri 1871 laisite doktrinini va’zetmişler ve ilkokul müfredatından dinî bilgileri çıkarmışlardır. Fransa ve Almanya’da 2009, 2010 ve 2011 yıllarında1 , Pew Research adlı kuruluş tarafından yapılan araştırmalarda Katolik yetişkinlerin sâdece onda biri, her hafta düzenli olarak dinî içerikli faaliyetlere katıldığını belirtmiştir. Batı, şimdilerde dini anlamayan bir nüfusa evsâhipliği yapmaktadır ve bu yüzden entelektüel olarak dünyanın çoğunluğundan kopuk bir durumdadır.

___

  • 1. Pew Research, [http://www. pewforum.org/2013/03/05/during-benedicts-papacyreligious-observance-among-catholics-in-europe-remained-low-but-stable/].
  • 2. J. Angelos, ‘What Integration Means For Germany’s Guest Workers’, Foreign Affairs içinde, 28 Ekim 2011, [http://www.foreignaffairs.com/features/letters-from/ what-integration-means-for-germanys-guest-workers].
  • 3. Dünya Bankası, ‘Türkiye Raporu’, [http://www.worldbank.org/en/country/ turkey/overview], accessed 19 Kasım 2014.
  • 4. Dış İlişkiler Konseyi, ‘Raşid Gannuşi ile Görüşme’, 30 Mayıs 2013, [http://www.cfr.org/ tunisia/conversation-rached-ghannouchi/ p30823].