Ortaöğretimdeki Öğretmen ve Öğrencilerin İstenmeyen Davranışlarla Baş Etme Konusundaki Görüşlerinin Karşılaştırılması

Bu arastırmanın amacı, ögretmenler ile ögrencilerin okuldaki istenmeyen davranıslarla bas etme konusundaki görüslerini karsılastırmaktır. Arastırmanın örneklemini Adana'da alt sosyo-ekonomik düzeydeki bes ortaögretim kurumunda görev yapan sınıf ögretmenleri ve ögrenciler olusturmaktadır. Arastırmada 20 ögretmen ve 35 ögrenci ile paralel sorulardan olusan yarı yapılandırılmıs bir görüsme formu kullanılarak görüsme yapılmıstır. Ögretmenler istenmeyen davranıslarla bas etmek için olumlu yöntemleri (uyarma, konusma, ögüt ve öneri verme, çatısmayı ayırma ve uzlastırma gibi) olumsuzlara (ceza verme, bagırma ve komut verme, notla tehdit etme) göre daha fazla kullandıklarını belirtirken ögrenciler ögretmenlerinin olumsuz stratejilere daha çok basvurduklarını vurgulamıslardır. Bu nedenle de ögrenciler ögretmenlerinin daha çok olumlu yöntemleri kullanmaları yönünde önerilerde bulunmuslardır. Ögretmenlerin hemen hemen yarısı diger ögretmenlerle birlikte istenmeyen davranıslarla bas etmeye yönelik çalısma yaptıgını, geri kalanı ise böyle bir çalısma yapmadıgını belirtmistir. Ögretmenler istenmeyen davranıslarla bas etmede ögrenci ya da çocukla ilgili önemli kisilerin birlikte ve tutarlı bir biçimde hareket etmesinin ve üzerine düsen görevler dogrultusunda davranmasının önemli oldugunu, bazı problemlerin ancak isbirligi ile çözülebilecegini vurgulamıslardır.

Comparison of Teachers and Students’ İdeas About Dealing with Misbehaviour in Secondary Schools

The purpose of this study is to identify the ideas of teachers and students on dealing with misbehaviour. Sample for this study consists of 20 teachers and 35 students from five different high schools in Adana. Interview as a qualitative research method was used to collect data in this study. Thus, a semi-structured interview was conducted to elicit participants' views about the issue of dealing with misbehaviour in their schools. Results revealed that teachers are more likely to use positive strategies (e.g. warning, talking, giving advice, negotiating) than negative ones (e.g. punishment, shouting, giving order, threathing). However, students believed that their teachers apply negative methods more. Almost half of the teachers reported that they collaborated with other teachers in dealing with misbehaviour. Collaboration and consistency among school personnel were emphasised by teachers to solve behaviour problems while students suggested that their teachers should use more positive strategies to cope with misbehaviour.

___

  • Atcı, A. (2004). İlköğretim I. Kademe öğretmenlerinin sınıf içi problem davranışlara yönelik müdahalelerinin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Atıcı, M. (2006). İlköğretim öğrencilerinin davranış problemleriyle baş etme konusunda öğretmen-psikolojik danışman işbirliğine ilişkin görüşlerin karşılaştırılması. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3, 25,55-68.
  • Bulucu, Ö. (2003) İlköğretim I. kademe öğretmenlerinin sınıf davranış yönetiminde yetkinlik algılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • DeSouza, E. R. ve Ribeiro, J. (2005). Bullying and sexual harassment among Brazilian high school students. Journal of Interpersonal Violence, 20, 9, 1018-1038.
  • Ding, M., Li, Y., Li, X. ve Kulm, G. (2008). Chinese teachers’ perceptions of students classroom misbehaviour. Educational Psychology, 28, 3, 305-324.
  • Gottfredson, D. C., Gottfredson, G. D. ve Hybl, L. G. (1993). Managing adolescent behavior: A multiyear, multischool study. American Educational Research Journal, 30, 1, 179-215.
  • Infantino, J., Little, E. (2005). Students’ perceptions of classroom behavior problems and the effectiveness of different disciplinary methods. Educational Psychology, 25, 5, 491-508.
  • Lewis, R. (2000). Classroom discipline and student responsibility: The students’ view. Teaching and Teacher Education, 17, 3, 307-319.
  • Lewis, R., Romi, S., Qui, X. ve Katz, Y. (2005). Teachers’ classroom discipline and student misbehavior in Australia, China and Israel. Teaching and Teacher Education, 21, 729-741.
  • Luiselli, J. K., Putnam, R. F., Handler, M. W. ve Feinberg, A. B. (2005). Whole-school positive behaviour support: Effects on student discipline problems and academic performance. Educational Psychology, 25, 2-3, 183-198.
  • Miles, B. M. ve Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis (2nd Edition). London: Sage Publications.
  • Romi, S.ve Freund, M. (1999). Teachers’, students’ and parents’ attitudes towards disruptive behaviour problems in high school: A case study. Educational Study, 19, 153-70.
  • Seidman, A. (2005). The learning killer: Disruptive student behavior in the classroom. Reading Improvement, Spring, Volume 42, Issue 1, 40-46.
  • Sadık, F. (2006). Öğrencilerin istenmeyen davranışları ve bu davranışlarla baş edilme stratejilerinin öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerine göre incelenmesi ve güvengen disiplin modeli temele alınarak uygulanan eğitim programının öğretmenlerin baş etme stratejilerine etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Strauss, A. L. (1996). Qualitative analysis for social scientists. Cambridge University Press.
  • Strauss, A., ve Corbin, J. (1990). Basics of qualitative research: Grounded theory procedures and techniques. London: Sage Publications.
  • Supaporn, S. (2000). High School Students’ Perceptives About Misbehavior. Physical Educator, 57, 3.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (1999). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.