Türkiye' de İletişim Eğitimi Üzerine Öneriler

İletişimin bir disiplin mi yoksa bir araştırma alanı mı olduğu konusunda tartışmalar devam etmektedir. İletişim'in bir disiplin olduğunu ileri süren yaklaşımlar bulunsa da, iletişimi disiplinlerarası bir araştırma alanı olarak kabul etmek daha yerinde olacaktır. Bu varsayım göz önünde bulundurularak bu çalışmada iletişim eğitiminin klasik pedagoji yerine eleştirel pedagoji temelinde gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Demokratik ve katılımcı bir süreç olan eleştirel pedagoji, eğitim. süreleri boyunca iletişim öğrencilerine mezun olduktan sonra da sahip olacakları demokratik ve katılımcı değerler sağlayacağından, meslek yaşamlarında da hak ve sorumluluklarının bilincinde profesyoneller yetişmesi anlamına gelecektir.

Suggestions on Communication Education in Turkey

The question whether Communication s a discipline or a field of research isstill subject to debate. Although there are certain approaches maintaining that Communication s a discipline, it would be more appropriate oconsider Communication as an interdisciplinary field of research. Given this assurnption. i this study it is suggested that Communication education should be carried aut on the basis of a critical pedagogy instead of classical pedagogy. Being a democratic and participatory process, critical pedagogy would mean raising career professionals who are conscious oftheir rights and responsibilities since they would have been provided with dernocratic and participatory values during their education which would be kept after graduation.

___

Avcı, Nabi (1990). Kitle Kültürü-Enformatik Cehalet. Ankara: Rehber Yayıncılık.

Freire, Paulo (1995). Ezilenlerin Pedagojisi. Çev., Dilek Hattat ve Erol Özek. lstanbul: Ayrıntı Yayınları.

inal, Ayşe (1996). Haberi Okumak. lstanbul: Temuçin Yayınları.

Kayador, Vakur (1995). "Nasıl Bir iletişim Eçıitimi?" Adam Sanat Dergisi. 42-50.

Mutlu, Erol (1994). Hlletişim Çalışmaları Alanına Aykırı Bir Bakış: Bir Üst iletişim Olarak iletişim Çalışmaları." /LEF Yıllık 1994-1995: 165-180.